shogun Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Witam i pozdrawiam.Posiadam shimano curado 201 D. Okazało sie że rzuty przynętami o masie poniżej 10g tym multikiem nie są zbyt komfortowe. Zamierzam nabyć multik również shimano ale curado 101 D, a 201 przeznaczyć do średniego castingu - kij 30-70 g i przynęty z tego zakresu czyli równiez slidery 10S a także większe woblery typu perch 12 czy skiner 15. Czy curado 201 D nie będzie z słaby do tych przynęt, czy może lepiej spisze się np. shimano cardiff 201.Curado 101d zamierzam podczepić pod (na) kijek St. Croix Premier 3/8-1.Proszę o podpowiedzi na powyższy temat. Kijka St. Croix nie zamierzam wymieniać.Do średniego casta mam kij firmy dragon z seri Team Dragon 30-70 g.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smaczek Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Sam posiadam Curado 201D i właśnie jest on przeznaczony do jerkowania i łowienia na przynęty które wymieniłeś.Spokojnie daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Spokojnie da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 cześć shogunkijek premier do 1 oz wydaje się za mocny na curado 101D. To multik zdecydowanie do lżejszego kija. Jeśli przyczepisz go do kija uncjowego to pewnie łatwiej będzie nim rzucić 10g niż z 201D ale niewiele, bo kij będzie zbyt mocny. Sensownym maximum dla małego curado to kijek 17 lbs o akcji moderate albo mod/fast. W przypadku takiego zestawu i powiedzmy dodatkowo plecionki 10 lb będziesz mógł komfortowo łowić wabikami od 5 do 20g co w castingu jest już sporo. Curado 201D to poteżny multik z przekłanią HEG. Ja nie bałbym sie śmigac nim nawet fatso 14.. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Cześć,Mogę się podpisać pod wszystkim co napisał Jerzy. Curado 101D delikatniejszy kijek. Curado 201 może być do cięższych Pozdrawiamremek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogun Opublikowano 5 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 witam.Dzięki za podpowiedzi.Wychodzi na to że jednak będę musiał wymienić kijek na lżejszy, a obecnego premierka chyba wystawię na sprzedaż.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 Cześć,Ten premierek jest bardzo dobry tylko musisz się przyzwyczaić do tego, że rzucanie 5g przynęty z takiego kija jest trudniejsze i mało komfortowe. Oczywiście da się ale ... to nie to. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogun Opublikowano 5 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 Jeszcze raz dzięki Remek.Ten lekki zestawik z curado 101D chcę przeznaczyć pod przynęty od mniej więcej 5g, tj. od horneta 3-4 poprzez bulhead 4-6 po hornet 6 S i perch 8 i na slider 7 F,S kończąc. Oczywiście po drodze jakaś blaszka wielkości 2-4, no i guma na główce do 8g max. To że premier którego posiadam to fajny kijek nie musisz mnie przekonywać - macham nim i wiem, dlatego pisałem że nie chcę się go pozbywać, ale chyba będę musiał. Zastanawiam się też nad przemierkiem PC 60MLF2 - cw 3,5-14,2g linka 2-5 kg, lub PC 66MF2 o c.w 7-21.3g, linka 5-8,5kg. Osobiście to chyba ten mocniejszy, ale nic jeszcze nie jest przesądzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielXR Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 WitajJeśli chcesz łowić nim przynętami od 5 gr to myślę ze 21gr będzie zdecydowanie za mocny, z nim dobrze współpracują wg mnie przynęty powyżej 15 gr , co nie znaczy że lżejszymi się nie da- pewnie się da ale wrócisz do sytuacji początkowej... Jeśli chcesz Premierka do takiego łowienia ze 101 to zdecydowanie stawiam na model 14 gr. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 W castingu dopiero raczkuję, jednak osobiscie radziłbym dobór kijka, o lżejszej gramaturze.Piszesz, że masz Premiera do 1 oz. a teraz skłaniasz się do PC do 21g. Zamienił stryjek siekierkę......?Róznica 7g to żadna różnica. Nie poprawi to zbytnio komfortu łowienia lekkimi przynętami a do cięższych już przecież masz.A może się mylę?Ja bym optował za PC 60MLF2 - cw 3,5-14,2g+ curado 101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 @ShogunJeśli szukasz takiego kija to ja mam lekkiego premiera - 2 części, do 10lb, pod casting. Kij był dziwnie złamany - przewrócił się na niego kolega na łodzi i kij strzelił zaraz pod łączeniem - na męskiej częsci - ja go lekko zeszlifowałem i działa - jest 5cm krótszy, ale po za tym robi. Moja propozycja jest taka - jadąc do Polski moga go wziąć dla Ciebie (i tak będę wióżł kij pstrągowy dla forumowego kolegi). Miałbyś za fri wędkę - ile jej poużywasz twoje, jak by się okazało że nie robi zawsze można dokupić dolnik - jęsli kij ogólnie będzie pasować, ale nie powinno być problemu. Ja go i tak nie będę używać, więc co mi tam, jak może się komuś przydać?? A i jak by kto chciał to mam jeszcze do oddania spin na rzekę - jaxon prestige 3m/30g i wklejankę mikado feeling 2,7m do chyba 14g. Mogę je zabrac lecąc do Polski i wysłąć na miejscu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogun Opublikowano 5 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 Standerus masz wiadomość na priv i wielkie piwko u mnie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 shogun PC66MF2 czy jego wersja jednoczęśćiowa to wcale nie jest tak naprawdę kij do 5g wabików, nawet z lekkim curado 101D. Niewiem co ma Standerus bo nie widzę jego postu wyżej ale poszukaj kijka o oznaczeniu PC60MLF2. To bardzo dobry 10 funtowy kijek. Pozwoli ci śmigać 5g woblerkie bez większych problemów..pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 Właśnie taki kij ma dostać shogun PC60MLF2 Ja ze skorpionem bez większych problemów bullheada 4cm śmigałem na pstrągach - waży chyba coś ok 3g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi