Skocz do zawartości

Jak przyprawić dziczyznę

Manniek66

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem iż znajomy podarował Ci przebadaną dziczyznę?!

Jeśli tak to na długie moczenie nie ma już czasu bo zapewne w święta pochłoniesz ją  ;)

Jak dzik, jeleń czy sarna jest stary,- to będzie kiepsko, ale jeśli nie, to utop ją w maślance do jutra  a potem powtykaj gdzie się da plasterków słoniny i gałązek rozmarynu, wsadź do rękawa foliowego (specjalnego do pieczenia mięsa) i wio do pieca....

A jak już będziesz w sklepie kup koniecznie żurawinę do tego,- pasuje znakomicie ;)

Ziemniaki w krążki,- ugotowane na pół twardo, potem tylko trzeba przysmażyć na patelni na niewielkiej ilości masła

Smacznego

Edytowane przez Rheinangler

... a potem powtykaj gdzie się da plasterków słoniny i gałązek rozmarynu, wsadź do rękawa foliowego (specjalnego do pieczenia mięsa) i wio do pieca....

Słoninę zmiel na drobno z dodatkiem polskiego czosnku, bazylii i jałowca, zrób z tego taką pastę. Następnie nożem o szerokości ok 1-2 cm zrób w mięsie otwory i napikuj palcem tą pastą. Ja robię tak z szynką wieprzową na 2 godziny przed pieczeniem.

Smacznego

A ja bym:

1) wrzucił w bejce na noc ( ocet winny, cebula, marchewka, jałowiec, pieprz, sól )

2) rano oczyscił i obsmażył

3) potem dusił i na koniec doprawił sos śmietaną i podał z buraczkami

każda dziczyzna / poza ptactwem naturalnie / zrobiona w ten sposób jest palce lizac :P

Dzięki za rady koledzy ;) Ja zrobiłem tak : 

z rozmarynu , szałwi , cząbru , oregano , tymianku , mięty , jałowca , czosnku , pieprzu i soli zrobiłem mieszankę ziół , wszystko zalałem oliwą z oliwek i dodałem kieliszek czystej wódki :) Mięso wrzuciłem w tą marynatę i poleży sobie do poniedziałku :) Tak mi poradził znajomy od którego dostałem mięcho :)

Pieczone będzie raczej w rekawie w piekarniku lub na brytfance w wodzie :)

Edytowane przez Manniek66

No i dobrze,a do tego kup jeszcze jakąś flaszkie. :D

No ba przecież to podstawa dobrej dziczyzny! polecam żydowskiego EXCLUSIVE KOSHER VODKA

No niestety nie , coś tam się przebija..chyba znaczek citroen ;)

Mój saksofon 3 sztuki (R.I.P.) koło Spały pier.... tfu tzn uderzył i jeździ troszkę stuningowany hehehe