Skocz do zawartości

stare kołowrotki a plecionka

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam się z Tobą w części postu. Tak, to racja, że nowymi kręciołami łowi się bardziej przyjemnie i komfortowo, ale co to za komfort jak w myśli tkwią słowa "kiedy się to popsuje" - może dzisiaj, na dużej rybie? Łowiąc sprawdzonym sprzętem nie mam tego problemu a to co było dobre to już było i jest "stare".

Z tym psuciem to nie dajmy się zwariować do niedawna łowiłem TP i Stellami '98 i ostatnie o czym myślałem to "kiedy się popsują"

@ tasiek321 nie wierz już tak w osławione obecne JDM. To już też prawie historia ;) :). Dobra produkcja do 2002r.

Obecne plastiki fantastiki, zaiony i inne wynalazki, jak pisałem robią z butelek plastikowych a kołowrotki pod wysoką temperaturą i przeciążeniami dostaję odkształceń :lol:.

Zgadza się a dodatkowo kupić dolary lub bony PKO i udać się po kołowrotek do "desy", po uprzednim zamówieniu.

Edytowane przez przemo_bass

@ tasiek321 nie wierz już tak w osławione obecne JDM. To już też prawie historia ;) :).

To nie jest kwestia wiary tylko dostępności nowych kołowrotków tzn. ciężko kupić nieużywany klasyk sprzed 30 lat :)  :)

Edytowane przez tasiek321

@ tasiek321 nie wierz już tak w osławione obecne JDM. To już też prawie historia ;) :). Dobra produkcja do 2002r.

Obecne plastiki fantastiki, zaiony i inne wynalazki, jak pisałem robią z butelek plastikowych a kołowrotki pod wysoką temperaturą i przeciążeniami dostaję odkształceń :lol:.

Zgadza się a dodatkowo kupić dolary lub bony PKO i udać się po kołowrotek do "desy", po uprzednim zamówieniu.

Niezla doza demagogii i uogolnien kompletnie wyssanych z palca. Ale skoro tak Ci sie lepiej wedkuje...

Pozdrawiam

Guzu

kolego @guzu, abu cardinale, dam quick, skakespeare president lub penny slammery to nie demagogia jak i plastiki fnatanstiki.

Użytkuję 30 letnie kręcioły a na nich plastikowe elementy co prawdą zmieniły trochę barwę, ale są w całości, nie mają śladów pęknięć. Pokaż mi teraz takie plastiki. Nawet nie ruszane po upływie kilku lat same z siebie pękają. Obserwuje się to w sprzęcie wędkarskim oraz AGD. I nie jest to demagogfia, tylko fakt, iż materiały są coraz gorsze. ;)

Po drugie nie chcę na siłę nikogo przekonywać, że najlepsze jest tylko "stare", ale uświadomić, że dobry jakościowo sprzęt wędkarski już się niestety kończy lub nawet skończył. Dobrych produktów ze świecą szukać.

Edytowane przez przemo_bass

kolego @guzu, abu cardinale, dam quick, skakespeare president lub penny slammery to nie demagogia jak i plastiki fnatanstiki.

Użytkuję 30 letnie kręcioły a na nich plastikowe elementy co prawdą zmieniły trochę barwę, ale są w całości, nie mają śladów pęknięć. Pokaż mi teraz takie plastiki. Nawet nie ruszane po upływie kilku lat same z siebie pękają. Obserwuje się to w sprzęcie wędkarskim oraz AGD. I nie jest to demagogfia, tylko fakt, iż materiały są coraz gorsze. ;)

Po drugie nie chcę na siłę nikogo przekonywać, że najlepsze jest tylko "stare", ale uświadomić, że dobry jakościowo sprzęt wędkarski już się niestety kończy lub nawet skończył. Dobrych produktów ze świecą szukać.

Ameryki nie odkryłeś, że obecne sprzęty są coraz słabsze, ale jakoś osobiście wolę kręcić powiedzmy fantastikiem-plastikiem stellą 2007 czy 2010 jak starym cardinalem czy abu,Wiesz to tak jakbyś wsiadł powiedzmy do starej syrenki a jakiegoś obecnego  autka z segmentu B.Niby to nowe tyle nie wytrzyma, tylko porównaj komfort jazdy jednym a drugim, podobnie kultura pracy pomiędzy kołwrotkami jakby podobna, o układaniu plecionki nie wspominając.

Pomijam JDM od 1995 do 2002 bo to inna bajka.

Jak to w życiu "organista lubi ogórki a ksiądz jego córki" :) .

• Like 1

"kolego @guzu, abu cardinale, dam quick, skakespeare president lub penny slammery to nie demagogia jak i plastiki fnatanstiki."

"Użytkuję 30 letnie kręcioły a na nich plastikowe elementy co prawdą zmieniły trochę barwę, ale są w całości, nie mają śladów pęknięć. Pokaż mi teraz takie plastiki."

czy

"tasiek321 nie wierz już tak w osławione obecne JDM. To już też prawie historia ;) :). Dobra produkcja do 2002r.".

Z calym szacunkiem dla Ciebie i Twojego arsenalu sprzetowego.

Pozwole sobie sformulowac niesmiala prosbe :

Sprobuj przeczytac swoje ostatnie posty w tym watku. Te do Taska, ten do mnie. Wyobraz sobie, ze jestes kimkolwiek (ale nie soba samym). Ze jestes osoba, ktora nie zrozumiala skrotow myslowych, chwytow stylistycznych, przenosni badz zaplanowanych prowokacji. Potraktuj mnie jak,kogos prostego - jak wedkarza spotkanego nad woda.

A potem napisz o co Ci chodzi.

To tak bez uszczypliwosci czy nabijania sie. Rozpoczac dyskusje o kolowrotkach JDM jestem gotow. O AGD niestety nie.

...

Na razie nie wiem co masz na mysli...

Pozdrawiam i milego dnia

Guzu

Edytowane przez Guzu

Kolego @Guzu !

Ja chłop prosty i tych aluzji, skrótów i takich tam panie też nie łapię! Jednak całe moje wędkarstwo, wyłącznie spinningowe i bywało intensywne z lat 1976- 2006 czyli do "ery multiplikatora" obsłużyłem 4 kołowrotkami ABU Cardinal 2x 44 i 2x 66 made in Sweeden. A właściwie dwoma, dwa pozostałe robiły za rezerwę. Mam je nadal. I kupę niepotrzebnych do nich części zamiennych. Mimo, że może już nieco poobijane z zewnątrz nadal są w stanie technicznym idealnym. Można wędkować następne 30 lat (żyłką :)​ ) jedyne co wymieniałem to sprężyny kabłąka,  Wątpię czy jakkolwiek Stella(tez mam, nieużywana) to wytrzyma. Ot co !  Również miłego dania

U.

Edytowane przez Ugly
  • Like 1

Kolego @Guzu !

Ja chłop prosty i tych aluzji, skrótów i takich tam panie też nie łapię! Jednak całe moje wędkarstwo, wyłącznie spinningowe i bywało intensywne z lat 1976- 2006 czyli do "ery multiplikatora" obsłużyłem 4 kołowrotkami ABU Cardinal 2x 44 i 2x 66 made in Sweeden. A właściwie dwoma, dwa pozostałe robiły za rezerwę. Mam je nadal. I kupę niepotrzebnych do nich części zamiennych. Mimo, że może już nieco poobijane z zewnątrz nadal są w stanie technicznym idealnym. Można wędkować następne 30 lat (żyłką :)​ ) jedyne co wymieniałem to sprężyny kabłąka,  Wątpię czy jakkolwiek Stella(tez mam, nieużywana) to wytrzyma. Ot co !  Również miłego dania

U.

Cenna informacja.  Mysle ze wiele osob woli taki przekaz niz pisanie z czapy.

Moje kolowrotki wytrzymuja moja aktywnosc nad woda. Nie szukam rozwiazan. Znalazlem je.

Sledzac informacje na forum ostatnimi czasy widac iz, ilosc informacji z palca, z rynku AGD, z rynku samochodowego wprawia conajmniej w zaklopotanie. Albo wywoluje bunt.

Moze wraz z odejsciem zlodowacenia z Polski odejda tego typu farmazony...

Pozdrawiam

Guzu

Czuje się troszkę odpowiedzialny sprowokowania tej dyskusji przywołując wady Cardinala, którym kiedyś łowiłem.

Aby uciąć tę dyskusję oraz dziwne porównania wędkarstwa do branży motoryzacyjnej oraz AGD należy przyjąć, iż każdy kręci tym czym lubi lub tym na co go aktualnie  stać, niezależnie  czy młynek ma  lat 30 czy jest hitem roku 2013.

Każy robi jak chce, co chce, kiedy chce, z kim chce :) .Kwestia sprzętu wędkarskiego też jest otwarta jak życie :) .

Ostre i żarliwe dyskusje potrzebne aby wiosny doczekać :lol:  :lol:  :lol:.Osobiście dla mnie niektóre wymieniane kołowrotki powinny zająć miejse na półce w muzeum jak niektóe modele samochodów.Jak ktoś chce je używać wolno mu, jego sprawa, ja uważam że są inne sprzęty.Bez urazy proszę, również uważam że to nie kwestia pieniędzy tylko sentymentu, tą cechę doskonale rozumiem, też mam takie sprzęty, które darzę sentymentem :) .

Panowie,

Wszyscy dobrze wiemy o co chodzi.

Nie chodzi o przekonywanie kogokolwiek do czegokolwiek.

Chodzi (mi) tylko i wylacznie o sposob i kategorycznosc wyrazania sadow, ktore sa subiektywnymi opiniami autora.

Forum sluzy wymianie informacji. Wielu poczatkujacych adeptow czyta ta dyskusje ( i inne). Napisanie ze ostatnie dobre kolowrotki JDM to praktycznie 2002 to robienie wody z mozgu. Kwestii plastikow, butelek, AGD, samochodow itd nie komentuje.

Ale starajmy sie pisac z poczuciem odpowiedzialnosci. I przed wyslaniem postu przeczytajmy go chociaz raz ;)

Pozdrawiam i powodzenia w kreceniu ;)

Guzu

Lubimy przywoływać legendę siermiężnych konstrukcji. Inżynierowie nie stali się głupsi od tamtego czasu, tylko podejście do konsumpcji się zmieniło. Osobiście wolę zwykłe współczesne młynki. Nie mam żalu  jak mi siądzie po 3 latach. Kupię nowy, inny, może lepszy. I tak nie mam tyle czasu ile bym chciał, żeby latać nad wodę.  Porównywanie dzisiejszej klasy wyższej z minioną epoką niczego nie wykaże.  

Edytowane przez Krzysiek_W

Józek kołowrotek sprowadziłem swego czasu z USA i wyglądał jak nowy  :rolleyes:

Robert a zastanawiasz się czasem jak to jest ze sprzedażą prawie nowych rzeczy?Mógł właśnie mieć coś nie teges z nawojem i dlatego poszedł do sprzedaży, to bardzo prawdopodobne.

A to było w formie stożka czy wogóle źle układał.Bo wiesz stożek to podkładka ująć albo dodać.Może wodzik na wormie był jakiś felerny, różnie mogło być z nim.

Edytowane przez Jozi

Fabrycznie worm nie teges...w takim kołowrotku, chyba jednak mała szansa :rolleyes:

Z tego co pamiętam to stożek, ale z dodatkowym lekkim brzuszkiem od dołu.

Wiesz czasem może się zdarzyć, japońce też lubią napić i kontroler mógł nie zauważyć :D .Przykre to jak trafisz na taki egzemplarz.