Skocz do zawartości

DAIWA EXIST 2508 (srebrny) czy DAIWA TOURNAMENT Z2500SC

awid

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy podpowiedzcie co wybrać Daiwe Exist (srebrna) z 2011r,2508 czy Daiwe Tournament Z2500SC z 2001. Oba stan perfekt.Ma to byś uniwersał od okonia, klenia po bolkai szczupaka. dodam że łowie zyłeczką max 0,18 ale najczęściej 0,16 przynęty też srednie głównie wobler.

Jeśli ma to być uniwersał to nie specjalnie, zajedziesz ten kołowrotek, szkoda maszynki. Kupiłem nowy 2508 i dość szybko dostał w d... Po 3 sezonie już miał dość. Do w/w zastosowań polecam exista 3000 Hyper Custom. Znacznie mocniejsza maszyna.

Czasami, czytając takie tematy, zastanawiam się, czym do cholery łowią wędkarze, którzy łowiąc skutecznie przecież, nie wydają na kołowrotek więcej, jak 2-3 stówki.

Mowa o żyłce realnej wytrzymałości ok. 3-4 kg a wkraczamy w tematykę hamulca/sprzęgła, o sile hamowania 7 kg i wielkościach  Daiw (3000 minimum). O HC nie wspomnę.

Moi drodzy, nie wiem jak Wy łowicie ale dla mnie podany sposób łowienia, to standard na klenia i pstrąga (na b.lekko).

A, żeby nie było całkiem OT

- obstawiłbym (przy takim łowieniu) EXIST 2500/2508. Sam do podobnych celów zamierzam używać Steeza, w analogicznej wielkości (w kolorze czarnym) ;) .

Edytowane przez popper

Są wędkarze lubiący łapać finezyjnie żyłkami 0,18 szczupaki. Jest zabawa na całego jak siądzie taka metrówka.

Świdome  łowienie  dużych szczupaków na żyłkę 0,18 to raczej zamęcznie ryb moim skromnym zdaniem.

Przy takich grubościach żyłek

Koledzy podpowiedzcie co wybrać Daiwe Exist (srebrna) z 2011r,2508 czy Daiwe Tournament Z2500SC z 2001. Oba stan perfekt.Ma to byś uniwersał od okonia, klenia po bolkai szczupaka. dodam że łowie zyłeczką max 0,18 ale najczęściej 0,16 przynęty też srednie głównie wobler.

Przy takich grubościach żyłki oba kołowrotki powinny kręcić wiele lat(serwisowane).

Łowienie bolków i szczupłych to juz inna bajka

A tak z innej beczki , który z Panów ma jeden kołowrotek :lol:  do wszystkiego ^_^

Decydując się na dość drogi kołowrotek który miałby być używany praktycznie zawsze, w każdych warunkach należy wziąć pod uwagę kilka elementów. Jak często łowię, w jakich warunkach, jakimi przynętami, jakie to łowiska oraz element kluczowy który przy tego typu rozważaniach nie jest nazwany po imieniu. Mianowicie czy moje oczekiwania względem kołowrotka XYZ mają szansę znaleźć odzwierciedlenie w rzeczywistości? Wielu oczekuje, że jeśli rzecz kosztuje 2000-3000zł musi być niezniszczalna albo co najmniej zajebista przez kolejne 10 lat a to jest jawna bzdura.

Samo określenie że będę łowił szczupaka na żyłkę 0,18 niczego nie wyklucza natomiast jak różne może być zużycie sprzętu podczas łowienia 12cm woblerem w mocnym nurcie w porównaniu z łowieniem 9cm gumką na główce 5g na płyciznach lub nawijanie boleniowych patyczaków dzień w dzień przez kilka m-cy w porównaniu ze sporadycznym weekendowym łowieniem kleni na smużaki każdy potrafi sobie wyobrazić nawet jeśli nie doświadczył bezpośrednio. Twierdzenie, że Exist 2508 nadaje się bądź nie nadaje się do łowienia szczupaków czy boleni również jest bardzo subiektywne. Jak mnie coś najdzie bolenie łowie kilka razy w ciągu roku i w zasadzie mogę łowić każdym kołowrotkiem, Idąc tym tropem każdy kołowrotek nadaje się do łowienia boleni - absurd. Dlatego też uważam, że chcąc mieć kołowrotek uniwersalny trzeba odpowiedzieć sobie na pewne pytania. Chociaż uważam że Exist 2508 jest to świetny kołowrotek zadaniowy, kleniowo-pstrągowy to jako uniwersalnego nie poleciłbym, nie jest to kołowrotek na tyle mocny.

Uniwersalny do laighta jak najbardziej tak ale nie do wszystkiego 

łowienie żyłką 016,lub ,0,18 woblerem 12cm w mocnym nurcie chyba nie o tym rozmawiamy

Taka grubość żyłki wymusza niejako użycia wędki max 10lb i oba kołowrotki sa jak najbardziej na miejscu

Są wędkarze lubiący łapać finezyjnie żyłkami 0,18 szczupaki. Jest zabawa na całego jak siądzie taka metrówka.

Nooooo... Najmocniej jest rozbawiona taka metrówka, jak musi z tydzień pływać z hakiem w gardziole...

• Like 3

Zdecydowanie turek Z2500SC pod okonia, klenia na żyłki 0,18 i 0,16. Sprawdzona, prosta konstrukcja, mniej plastikowych dupereli niż w Exist a  jak się cosik  tam z czasem w Turku "spsuje" / chociaż rzadko / to i też tragedii z częściami zamiennymi nie ma. Jeszcze jeden plus na konto TURKA, to to, że można samemu sobie serwisować, smarować / konstrukcja dość prosta i do opanowania /. Exist niestety wymaga troche więcej "znajomości" i "umiejętności".

Na bolenie i szczupłe moim zdaniem to temat potraktowałbym oddzielnie zarówno w kwestii kołowrotka jak i kijka. Kręcioł może by wytrzymał, ale te grubości linek są trochę zastraszająco cienkie do łowienia szczupłych i boleni a  szczególnie jeśli chodzi o prądy rzeczne.

Moim skromnym zdaniem, @awid podsuwam myśl zastosowania kręcioła wielkości 3000 np. Daiwa Tournament Z 3000iA z grubszymi linkami / szkoda przynęt z puszczonymi rybami, jak i samych ryb /.

No niestety, ale moim zdaniem nie ma czegoś "jednego" do "wszystkiego" a szczególnie w temacie łowienia ryb.

Mówiąc krótko potrzebne Ci są dwa zestawy :( :D

dwa zestawy kołowrotków pod te 4 rybki ,no bez przesady. spokojnie można łowić jednym.Dla przykładu podam ze, osobiście bolenie łowię stradicem Fj  3000 waży 265 g można nim  przyjemnie łowić każda z wyżej wymienionych rybek. Problem jest tylko jedna szpulka, są przecież kołowrotki z 3 szpulkami z zestawie,także spokojnie i jednym też można..

Kolego @thibar, przypominam, że w przedmiotowym poście mowa była o kołowrotkach daiwy i do tych się tylko odniosłem. Przeczytaj dokładnie mój post, nie piszę, że koniecznie dwa kołowrotki, ten wymieniony przeze mnie TUREK da radę tym czterem rybkom. Aczkolwiek użycie większego modelu kołowrotka pod bolka i szczupłego da większy "komfort" łowienia. A jak się kto uprze, to jednym modelem kołowrotka można łowić prawie wszystkie ryby :D :D :D :D :D A temat kijka to inna bajka i nie chcę się w niego zagłębiać........ :)

Kolego wiem o jakich kołowrotkach była mowa  :)

wracając do Twojej odpowiedzi to piszesz tak:

No niestety, ale moim zdaniem nie ma czegoś "jednego" do "wszystkiego" a szczególnie w temacie łowienia ryb.

Mówiąc krótko potrzebne Ci są dwa zestawy :( :D

później odpowiadasz mi :

Przeczytaj dokładnie mój post, nie piszę, że koniecznie dwa kołowrotki, 

dalej piszesz tak:

A jak się kto uprze, to jednym modelem kołowrotka można łowić prawie wszystkie ryby :D :D :D :D :D

serio to, można łowić rybki jednym kołowrotkiem i nie ma tu żadnego powodu do radochy bo zwyczajnie możne kogoś niestać.