Skocz do zawartości

Tani UL Spin

rekin175

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Panowie a jaki młynek wyważa Wam dobrze parabellum 215 do 7g.? Ile powinien ważyć kołowrotek dla tego kijka?

Jak najmniej. Może być i 100 gram. To całe wyważanie młynkiem. Myslę, że dodanie 20 gram do dolnika = młynek o 100 gram więcej. Tak pi razy oko. Zasada dźwigni.

wszystko zalezy gdzie trzymasz dłon - czy powyzej uchwytu czy tez stopke kołowrotka masz miedzy palacami. gdy trzymasz wyzej mozna sie bawic w wywazenie kija ale gdy trzymasz miedzy paluchami to zaden mlynek Ci nie wywazy :)

• 4 tygodnie później...

Kijek świetny, delikatny i super czuły. Rewelacyjnie się sprawuje przy kopytkowaniu podczas polowania na okonie (5 cm kopyto + 4 g główka stanowią w moim przypadku doskonałe połączenie). Powiem szczerze, że trochę się martwiłem o zapas mocy tego wędziska, ale po wczorajszym przyłowie w postaci szczupaka 65 cm stałem się spokojny. Co do woblerków to te do 5 cm o nieagresywnej pracy prowadzi się przyjemnie podobnie jak błystki obrotowe 1.  

• 2 miesiące temu...

To nie te same .Parabellum wklejka ,Troutizimo nie.,

Parabellum to nie wklejka!!! LRF jest wklejką.

Kolego jak nie wiesz nie pisz... Mam Parabellum ul 0-7, jest to już mój 2 taki kijek, wcześniejszy sprzedałem i tak żałowałem że w ten sam dzień kupiłem drugi taki sam. Łowię nim okonie na małe gumki  i klenie na mikro wobki. Do gumek nadaje się średnio ale mi pasuje, musisz się kijem nauczyć łowić. Jest to taka kluska którą rzucasz praktycznie z miejsca używając tylko nadgarstka. Najbardziej dziwi mnie moc tego kija. Ostatnio próbowałem go złamać, strofta 0,16 na dokręconym hamulcu ten kij rwie, na pletce 0,08 wyciągałem z wody jakieś szmaty całe w mule. Klenie, okonie do 30 cm wyciągam na winde (oczywiście jeżeli nie da się inaczej). Polecam tego kija każdemu kto lubi kije o takiej akcji. Akcję oceniłbym na moderate/fast. Kij szybko gaśnie ale do pełnego ugięcia dużo mu nie brakuje. Po pełnym ugięciu jest.... jeszcze pełniejsze   :D

http://zapodaj.net/9...ab04a8.jpg.html

Bucik warzył 407g

Edytowane przez Kaskader

Jak najmniej. Może być i 100 gram. To całe wyważanie młynkiem. Myslę, że dodanie 20 gram do dolnika = młynek o 100 gram więcej. Tak pi razy oko. Zasada dźwigni.

Kurde tak policzyłem to musze cegłę przykleić do dolnika żeby taurusem łowić :D ;)

• 1 miesiąc temu...

Daiwa Exceler 2,4 m, cw 2-10g, ale szczytówka naprawdę delikatna (przy zawieszonej główce 7g identyczny ze wspomnianym Parabellum). Z tych dwóch wybrałem Daiwę właśnie przez nieco szybszą akcję (szczytowa/pół paraboliczna) i zapas mocy w blanku.

A jaki długi dolnik? Wolałbym coś od 0,1g ale cóż zrobić...

Edytowane przez adrionn911

A jaki długi dolnik? Wolałbym coś od 0,1g ale cóż zrobić...

To cw producenci określają baaaardzo elastycznie. Porównywałem te dwie Daiwy (model 1,95m z cw 1-9g oraz 2-10g) zarówno pod główka typu 2g jak i 8g. Identyczne ugięcie, identyczna praca. Ja nie umiem tego na poziomie sklepu odróżnić. Długość dolnika w wersji 2,4m, to jakieś 30-31 cm. SG zdecydowanie ma go krótszego, ale sama wędka jest też o 25 cm krótsza. Napisałem Ci we wiadomości prywatnej, ale tutaj powtórzę dla reszty - te wędki (Daiwa Exceler i Parabellum) różni głównie akcja. Daiwa, to szczytowa/pół-parabolik, który pod większym obciążeniem leci aż pod dolnik, zaś Parabellum, to typowy full parabolik, który w dolnik idzie liniowo (nawet obrotówką nr 3 do tego doprowadzisz). Czułość szczytówek mają identyczną.

Koledzy a co sądzicie o kijku dragona,moderate 2.82 cw 2-12 gram. Jego koszt waha się w granicy 420 zł.

Oczywiście jego target to kleń/jaź ale myślałem też,w moim przypadku o delikatnym podbijaniu.

Łowiliście tym może lub miał ktoś w ręku?

Pozdrawiam

Edytowane przez Szogo636

Koledzy a co sądzicie o kijku dragona,moderate 2.82 cw 2-12 gram. Jego koszt waha się w granicy 420 zł.

Mam dokładnie taki kij :) 420 PLN za nowy to moim zdaniem bardzo dobra cena, latem kosztował ok. 650-680 PLN.

Używam go w połączeniu z plecionką 0.06, przynęty : woblery od smużących po 4cm Hornety Salmo (lub inne podobne), obrotówki 00-2 Aglia a nawet przeciążone comety nr 2 z firmy ABC. Jeziora i rzeki o małym lub średnim uciągu - jest super :) Akcja "moderate", nie gubi zaciętych ryb, bardzo ładnie pracuje. Ja lubię takie wędki :) Bardzo ładnie ładuje się i daleko posyła przynęty. Mnie bardzo odpowiada i jestem z niego zadowolony. Nie używam go do jigowania więc nie powiem czy się nada.

Oczywiście jego target to kleń/jaź ale myślałem też,w moim przypadku o delikatnym podbijaniu.

Łowiliście tym może lub miał ktoś w ręku?

Pozdrawiam

W temacie taniego UL nie widzę tej wędki. Zaczynałem od długości 270 cm , teraz nie wyobrażam sobie łowienia wędką dłuższą niż 240 ( najczęściej 200-220). Tyczką o akcji moderate nie wyobrażam sobie podbijania przynęty.

Dzięki koledzy za wypowiedz :)  Andrzej,właśnie przekonałeś mnie do jej zakupu.Musiałem się jednak upewnić a nie chciałem zakładać nowego tematu.Wiem że nie należy do najtańszych ale UL
Jig jest drugoplanowy,myślałem że po prostu połączę przyjemne z pożytecznym.Andrzej,jakiej wielkości młynkiem przy niej kręcisz?

Edytowane przez Szogo636