Sinopapużasty Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 No i kijek kupiony...jak na tą cenę to dobry wybor...przy bocznym troku też daje radę ale tak do 7g... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Panowie a jaki młynek wyważa Wam dobrze parabellum 215 do 7g.? Ile powinien ważyć kołowrotek dla tego kijka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek11 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 U mnie pracuje z Daiwą Caldia X 2000, waga kołowrotka 250 gr. wyważa idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Panowie a jaki młynek wyważa Wam dobrze parabellum 215 do 7g.? Ile powinien ważyć kołowrotek dla tego kijka?Jak najmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Panowie a jaki młynek wyważa Wam dobrze parabellum 215 do 7g.? Ile powinien ważyć kołowrotek dla tego kijka?Jak najmniej. Może być i 100 gram. To całe wyważanie młynkiem. Myslę, że dodanie 20 gram do dolnika = młynek o 100 gram więcej. Tak pi razy oko. Zasada dźwigni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 wszystko zalezy gdzie trzymasz dłon - czy powyzej uchwytu czy tez stopke kołowrotka masz miedzy palacami. gdy trzymasz wyzej mozna sie bawic w wywazenie kija ale gdy trzymasz miedzy paluchami to zaden mlynek Ci nie wywazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nol1fe Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Kijek świetny, delikatny i super czuły. Rewelacyjnie się sprawuje przy kopytkowaniu podczas polowania na okonie (5 cm kopyto + 4 g główka stanowią w moim przypadku doskonałe połączenie). Powiem szczerze, że trochę się martwiłem o zapas mocy tego wędziska, ale po wczorajszym przyłowie w postaci szczupaka 65 cm stałem się spokojny. Co do woblerków to te do 5 cm o nieagresywnej pracy prowadzi się przyjemnie podobnie jak błystki obrotowe 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Kolego nol1fe który kijek masz? Do ilu gram? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas202 Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Mam na sprzedaż po jednej sztuce Parabellum 0-5g i 0-7g w super cenie. Nowe, pełna gwarancja. Jakby coś proszę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 A jak poradzi sobie model 0-7 g z woblerkami 4-6 cm w bystrym nurcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 To zależy jak kto lubi łowić, dla mnie taki wobki to za dużo na tą wędkę w takich warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Szukam właśnie takiej wędki tzn. o parametrach do 2.10 i z krótką rękojęcią właśnie do takich przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaskader Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 (edytowane) To nie te same .Parabellum wklejka ,Troutizimo nie., Parabellum to nie wklejka!!! LRF jest wklejką. Kolego jak nie wiesz nie pisz... Mam Parabellum ul 0-7, jest to już mój 2 taki kijek, wcześniejszy sprzedałem i tak żałowałem że w ten sam dzień kupiłem drugi taki sam. Łowię nim okonie na małe gumki i klenie na mikro wobki. Do gumek nadaje się średnio ale mi pasuje, musisz się kijem nauczyć łowić. Jest to taka kluska którą rzucasz praktycznie z miejsca używając tylko nadgarstka. Najbardziej dziwi mnie moc tego kija. Ostatnio próbowałem go złamać, strofta 0,16 na dokręconym hamulcu ten kij rwie, na pletce 0,08 wyciągałem z wody jakieś szmaty całe w mule. Klenie, okonie do 30 cm wyciągam na winde (oczywiście jeżeli nie da się inaczej). Polecam tego kija każdemu kto lubi kije o takiej akcji. Akcję oceniłbym na moderate/fast. Kij szybko gaśnie ale do pełnego ugięcia dużo mu nie brakuje. Po pełnym ugięciu jest.... jeszcze pełniejsze http://zapodaj.net/9...ab04a8.jpg.html Bucik warzył 407g Edytowane 18 Listopada 2014 przez Kaskader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Jak najmniej. Może być i 100 gram. To całe wyważanie młynkiem. Myslę, że dodanie 20 gram do dolnika = młynek o 100 gram więcej. Tak pi razy oko. Zasada dźwigni.Kurde tak policzyłem to musze cegłę przykleić do dolnika żeby taurusem łowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qmichalq Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 ja łowie taurusem 4000 przy kociej łapce okonie i też się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Ja już się prawie zdecydowałem na SG Parabellum UL 215 0-7g, ale może znacie podobny kijek, dłuższy, chociaż 2.40m i mniej kluskowaty? Może być droższy Edytowane 26 Grudnia 2014 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Daiwa Exceler 2,4 m, cw 2-10g, ale szczytówka naprawdę delikatna (przy zawieszonej główce 7g identyczny ze wspomnianym Parabellum). Z tych dwóch wybrałem Daiwę właśnie przez nieco szybszą akcję (szczytowa/pół paraboliczna) i zapas mocy w blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Daiwa Exceler 2,4 m, cw 2-10g, ale szczytówka naprawdę delikatna (przy zawieszonej główce 7g identyczny ze wspomnianym Parabellum). Z tych dwóch wybrałem Daiwę właśnie przez nieco szybszą akcję (szczytowa/pół paraboliczna) i zapas mocy w blanku.A jaki długi dolnik? Wolałbym coś od 0,1g ale cóż zrobić... Edytowane 26 Grudnia 2014 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Ja już się prawie zdecydowałem na SG Parabellum UL 215 0-7g, ale może znacie podobny kijek, dłuższy, chociaż 2.40m i mniej kluskowaty? Może być droższy Może ulx 240 ze starej serii? 1-9g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dud1 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Może ulx 240 ze starej serii? 1-9g? Zdecydowanie popieram. Parę dni temu miałem okazje oblukać wersje 210. Ma to, czego brakowało mi w troutizimo do 7 g przy połowie okoni z opadu. Jest szybszy, szczytówka bardziej 'czytelna' i delikatna. Kij trudno dostępny. Nawet na aukcjach cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 A jaki długi dolnik? Wolałbym coś od 0,1g ale cóż zrobić... To cw producenci określają baaaardzo elastycznie. Porównywałem te dwie Daiwy (model 1,95m z cw 1-9g oraz 2-10g) zarówno pod główka typu 2g jak i 8g. Identyczne ugięcie, identyczna praca. Ja nie umiem tego na poziomie sklepu odróżnić. Długość dolnika w wersji 2,4m, to jakieś 30-31 cm. SG zdecydowanie ma go krótszego, ale sama wędka jest też o 25 cm krótsza. Napisałem Ci we wiadomości prywatnej, ale tutaj powtórzę dla reszty - te wędki (Daiwa Exceler i Parabellum) różni głównie akcja. Daiwa, to szczytowa/pół-parabolik, który pod większym obciążeniem leci aż pod dolnik, zaś Parabellum, to typowy full parabolik, który w dolnik idzie liniowo (nawet obrotówką nr 3 do tego doprowadzisz). Czułość szczytówek mają identyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szogo636 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Koledzy a co sądzicie o kijku dragona,moderate 2.82 cw 2-12 gram. Jego koszt waha się w granicy 420 zł.Oczywiście jego target to kleń/jaź ale myślałem też,w moim przypadku o delikatnym podbijaniu.Łowiliście tym może lub miał ktoś w ręku? Pozdrawiam Edytowane 27 Grudnia 2014 przez Szogo636 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej2401 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Koledzy a co sądzicie o kijku dragona,moderate 2.82 cw 2-12 gram. Jego koszt waha się w granicy 420 zł.Mam dokładnie taki kij 420 PLN za nowy to moim zdaniem bardzo dobra cena, latem kosztował ok. 650-680 PLN.Używam go w połączeniu z plecionką 0.06, przynęty : woblery od smużących po 4cm Hornety Salmo (lub inne podobne), obrotówki 00-2 Aglia a nawet przeciążone comety nr 2 z firmy ABC. Jeziora i rzeki o małym lub średnim uciągu - jest super Akcja "moderate", nie gubi zaciętych ryb, bardzo ładnie pracuje. Ja lubię takie wędki Bardzo ładnie ładuje się i daleko posyła przynęty. Mnie bardzo odpowiada i jestem z niego zadowolony. Nie używam go do jigowania więc nie powiem czy się nada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dud1 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Koledzy a co sądzicie o kijku dragona,moderate 2.82 cw 2-12 gram. Jego koszt waha się w granicy 420 zł.Oczywiście jego target to kleń/jaź ale myślałem też,w moim przypadku o delikatnym podbijaniu.Łowiliście tym może lub miał ktoś w ręku? Pozdrawiam W temacie taniego UL nie widzę tej wędki. Zaczynałem od długości 270 cm , teraz nie wyobrażam sobie łowienia wędką dłuższą niż 240 ( najczęściej 200-220). Tyczką o akcji moderate nie wyobrażam sobie podbijania przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szogo636 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Dzięki koledzy za wypowiedz Andrzej,właśnie przekonałeś mnie do jej zakupu.Musiałem się jednak upewnić a nie chciałem zakładać nowego tematu.Wiem że nie należy do najtańszych ale ULJig jest drugoplanowy,myślałem że po prostu połączę przyjemne z pożytecznym.Andrzej,jakiej wielkości młynkiem przy niej kręcisz? Edytowane 30 Grudnia 2014 przez Szogo636 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi