Skocz do zawartości

Nici ProWrap po polakierwaniu

Manniek66

Rekomendowane odpowiedzi

Ma może ktoś z Kolegów zrobione omotki typu Metallic w kolorze Royal Blue (9430) lub Deep Blue (9460) na jakimś kiju lub blanku?

Chciałbym zobaczyć jak wygląda to "live".   :)

Bardzo proszę o fotki wszystkich którzy mogą pomóc.

Mam Deep Blue, moge fote wstawic na weekendzie

• Odpowiedzi 86
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

A zreszta ;)

Od lewej:

ProWrap ColorFast 862 - Twilight Black
ProWrap ColorFast 767 - Chocolate
ProWrap ColorFast 749 - Brown
ProWrap ColorFast 755 - Chesnut
ProWrap ColorFast 558 - Olive
ProWrap ColorFast 807 - White
ProWrap ColorFast 464 - Blurple
ProWrap Metallic 9300 - Red
ProWrap Metallic 9460 - Deep Blue
ProWrap Metallic 9120 - Goldenrod
ProWrap Metallic 9510 - Lime
ProWrap Metallic 9710 - Copper
ProWrap Metallic 9730 - Brass
ProWrap Metallic 9750 - Bronze
ProWrap Metallic 9800 - Black

P1050005.JPG

P1110001.JPG

Dziękuję "kumplu".

Już widzę że Royal Blue na pewno jest ciemniejszy niż Deep Blue.

Kto ma Royal może się pochwalić.

Chcę je kupić ale w sklepach w których myślę robić zakupy aktualnie ich nie ma, a Deep Blue trochę jasna.   :mellow:

A co myślicie o niciach Pacific Bay? 

Nigdy ich nie używałem. Wartują coś?   :huh:

Edytowane przez trout master

Używałem nici Pacyfik Bay Ruby Red "A". Pod wpływem lakieru mocno ciemnieje dając bardzo ładny klasyczny wiśniowy kolor. Nić jest dość transparentna - widać srebrne podszlifowania stopek przelotek i trzeba je maskować, barwa po lakierowaniu jest trochę zależna od koloru blanku. Organoleptycznie w stosunku do Pro Warp Color Fast nr 464 "A" jest jakby cieńsza, delikatniejsza, "lejąca się" i mocno rozciągliwa. Ma także luźniejszy splot. Osobiście co do jej jakości nie mam zastrzeżeń, jest równa na całej długości i dobrze się kładzie. Organoleptycznie mocno jednak różni się od Pro Warp i np. FishHawk Nylon "A". Trochę bliżej jej do Fuji Ultra Poly ale też jest dużo bardziej rozciągliwa i "lejąca się".

Używałem nici Pacyfik Bay Ruby Red "A". Pod wpływem lakieru mocno ciemnieje dając bardzo ładny klasyczny wiśniowy kolor. Nić jest dość transparentna - widać srebrne podszlifowania stopek przelotek i trzeba je maskować, barwa po lakierowaniu jest trochę zależna od koloru blanku. Organoleptycznie w stosunku do Pro Warp Color Fast nr 464 "A" jest jakby cieńsza, delikatniejsza, "lejąca się" i mocno rozciągliwa. Ma także luźniejszy splot. Osobiście co do jej jakości nie mam zastrzeżeń, jest równa na całej długości i dobrze się kładzie. Organoleptycznie mocno jednak różni się od Pro Warp i np. FishHawk Nylon "A". Trochę bliżej jej do Fuji Ultra Poly ale też jest dużo bardziej rozciągliwa i "lejąca się".

Czyli żeby złapać wymiar "A" lepiej pójść w PacificBay w size "D"???  :huh:

Rozmiar "A" w zupełności wystarczy. Nić jest dostatecznie mocna. Nie ma problemu nawet przy ciężkich kijach trociowych.

Grubości nici nie mierzyłem mikronetrem tylko w "palcach" :) . Nić może tylko wydawać się cieńsza od innych w rozmiarze "A".

Edytowane przez markir

To jest Metallic. Takich nie używałem. Strzelam, że ta nić będzie miała zupełnie inne właściwości niż zwykła nylonowa Pacyfic Bay. Powinna być podobna do innych metalików.

Co do koloru po lakierowaniu to loteria :P.

Edytowane przez markir

nie trzeba szukać za oceanem ;-)

Jako nici do rodbuildingu często sprzedawane są niemieckie nici do haftu - Madeira, zarówno klasyczne wiskozowe, jak i częsciej poliestrowe (polyneon), metalizowane (FS metalic) jak i takie nie wiem jak je oreślić... jakby skręcone z flashem (supertwist) w grubościach A, B i C czyli wg oznaczeń madeiry 30, 40 i 60 (im wyższy numer tym cieńsza nić.

http://www.madeira.co.uk/threads/polyester-polyneon/color-card-polyneon/

http://www.madeira.co.uk/threads/metallics-fs-supertwist/colour-card-fs-supertwist/

żeby było śmieszniej - polyneon są też w kolorach fluo (widziałem i naprawdę świecą w ultrafiolecie a w normalnym walą też po oczach)

nie trzeba szukać za oceanem ;-)

Jako nici do rodbuildingu często sprzedawane są niemieckie nici do haftu - Madeira, zarówno klasyczne wiskozowe, jak i częsciej poliestrowe (polyneon), metalizowane (FS metalic) jak i takie nie wiem jak je oreślić... jakby skręcone z flashem (supertwist) w grubościach A, B i C czyli wg oznaczeń madeiry 30, 40 i 60 (im wyższy numer tym cieńsza nić.

http://www.madeira.co.uk/threads/polyester-polyneon/color-card-polyneon/

http://www.madeira.co.uk/threads/metallics-fs-supertwist/colour-card-fs-supertwist/

żeby było śmieszniej - polyneon są też w kolorach fluo (widziałem i naprawdę świecą w ultrafiolecie a w normalnym walą też po oczach)

A czy to nie jest błąd używać nici poliestrowych do robienia omotek,ponieważ dostają skurczu pod wpływem lakierów i w ten sposób mogą spowodować uszkodzenie blanku.W ofercie nici do rodbuildingu są tylko nići nylonowe lub jedwabne.

Dyskusje na ten temat toczyły sie od dawna i byly nawet zdania zupełnie odwrotne ;)

Przy zastosowaniu Color Preservera i żywic, nic się z nimi nie dzieje...

Zbroiłem kijki tymi nićmi zabezpieczając zwykłym akrylowym, bez zabezpieczania i lakierując zywicą albo zwykłym domaluksem bądź innymi uretanowymi i jachtowymi. Nic się nie stało...

Więcej szkody przyniesie zbyt duży naciąg omotki w trakcie jej wykonywania.

Ponadto troche kijków lata po kraju zbrojonych madeirą z jednej z pracowni i nie słyszałem by cos się z nimi stało ;-)

A zreszta ;)

Od lewej:

ProWrap ColorFast 862 - Twilight Black

ProWrap ColorFast 767 - Chocolate

ProWrap ColorFast 749 - Brown

ProWrap ColorFast 755 - Chesnut

ProWrap ColorFast 558 - Olive

ProWrap ColorFast 807 - White

ProWrap ColorFast 464 - Blurple

ProWrap Metallic 9300 - Red

ProWrap Metallic 9460 - Deep Blue

ProWrap Metallic 9120 - Goldenrod

ProWrap Metallic 9510 - Lime

ProWrap Metallic 9710 - Copper

ProWrap Metallic 9730 - Brass

ProWrap Metallic 9750 - Bronze

ProWrap Metallic 9800 - Black

P1050005.JPG

P1110001.JPG

Daj foty w tym samym oświetleniu. Bo jedno jest z lampą chyba i nie oddaje rzeczywistości.

Myślę też, że na ciemnym blanku będą miał trochę inny odcień, na srebrnym inny, na granatowym inny, a na białym mają jeszcze inny.

Zdecydowanie tak, biała nić na fotce jest biała, bo na białym blanku. Niestety na czarnym bedzie zawsze szara, chyba, że się ją podrasuje.

Teraz to są możliwości … aż za duże. Nici transparentne, z utrwalaczem koloru, bez, metaliczne, cieńsze, grubsze, dwukolorowe, z widoczną faktura splotu itd.

Na jednym blanku wyglądają tak, na innym siak, do tego kwestia pewnie lakieru bo nie każdy jest idealnie przeźroczysty ale są wypadające w żółty.

Blanki matowe, lakierowane, a na szklakach wygląda to jeszcze inaczej …

Ja jak coś zbroje, to proszę o zrobienie omotek w interesującym mnie kolorze w miejscu gdzie będzie uchwyt albo rękojeść.  

W pracowni zazwyczaj mają kilka szpulek różnych odcieni i kolorów które mnie interesują i jest z czego wybierać.

Ostatecznie kij robi się o jeden dzień dłużej, ale mam 100% pewności jak będzie wyglądał po lakierowaniu i że to będzie to co myślałem ze będzie.

Wiem też, że nie każdy zbroi w pracowni, a nie zawsze są możliwości żeby kupić 10 kolorów i wykorzystać tylko ten jeden w domu.

Ale pracowni coraz więcej w Polsce, coraz więcej ludzi zbroi –to można podpytać czy ktoś w okolicy nie ma interesującej nici, albo nie podeśle kilku centymetrów żeby zrobić sobie test.

Ps. A kiedyś sobie takie zrobię…

https://www.facebook.com/Wedki/photos/pb.143659975676543.-2207520000.1432539062./932074493501750/?type=1&theater