Skocz do zawartości

shimano aero 4000 spinning

Krzysiek184

Rekomendowane odpowiedzi

Miał ktoś do czynienia z tym kręciołem? Poszukuję coś podobnego z dużą szpulą i nawojem linki ok. 90 cm. Jest to nowość na 2013 r. także za dużo o nim nie znalalłem informacji.

http://allegro.pl/kolowrotek-shimano-aero-4000-spinning-fa-zylka-i3127236547.html

Edytowane przez Krzysiek184

Na brytyjskim TLF piszą, że to całkiem przyzwoity młynek. Praca trochę mniej maślana niż Rarenium. Szpula minimalnie większa niż Technium 5000. Ale o trwałości nic za bardzo powiedzieć nie można, chłopaki używali go max. po parę tygodni.

Sam tego młynka kupić bym nie mógł...Za wygląd ;)  Ale może się nie znam na nowoczesnym designie :lol:

Chciałem kupić nowego Sustain-a 4000 na Ebay-u ale jak byłem w Poznaniu w Art-Rod to widziałem model 2500 i miałem okazję nim pokręcić. I bardzo się zdziwiłem bo dość głośno kręcił się i wydawał z siebie szum tam jakby w fabryce zapomnieli go nasmarować. Sprzedawca powiedział mi że to Aero Wrap tak szumi. Czy to normalne w nowych konstrukcjach Shimano?

• 4 miesiące temu...

jezeli ma byc tanio i dobrze (w relacji do ceny) to trudno przskoczyc ABU sorön SX, okume raw 2 i trio high speed, i oczywiscie shimano rarenium ...

1) na szumy najlepsza jest spora doza wedkowania; 2) lepiej, ze szumi zamiast zabkowac :ph34r: ;) :P :D :lol:

Abu nie znam, Okuma RAW II to mocna maszyna ale ma swoje wady, które ją dyskwalifikują, a Rarenium nie jest dobrym pomysłem z racji korpusu z Ci4.

• 4 tygodnie później...

Abu nie znam, Okuma RAW II to mocna maszyna ale ma swoje wady, które ją dyskwalifikują, a Rarenium nie jest dobrym pomysłem z racji korpusu z Ci4.

Kolego o jakich wadach piszesz możesz dokładniej? @fomadron kiedy opiszesz te wady bo nie umiemy się z @zwierzu doczekać :lol:

Edytowane przez radek gliwice

• 1 rok później...

Temat stary i na temat kołowrotka ciężko coś znaleźć. Poszukuję kołowrotka z przeznaczeniem na bolenia . Zależy mi na dalekich rzutach i rozważam zakup ale wersji feeder z większym przełożeniem . Może ktoś miał do czynienia z tym młynkiem i podzieli się informacjami z użytkowania . Nie wiem czy dobrze umieściłem post, jeżeli nie to proszę go usunąć. Pozdrawiam.

• Like 1

• 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Bardzo plastikowy jest i ma kabłąk ze strasznie cienkiego drucika.... wygląda na bardzo zabawkowy, praca nie zachęca do zakupu.

Myślę nad jedna rzeczą,bo;

W opisie Exage-4000FD-model2014r-pisze,że Variaspeed2 zapewnia precyzyjne i celne rzuty.

W opisie Aero-Spining-4000 pisze,że system Aero-Wrap2 zapewnia płynne i długie  rzuty.

-Czyli co-;Jak zarzucę Exage to poleci bliżej a celniej a jak cisnę Aero to przynęta poleci płynnie i daleko jak pocisk?,ale mniej celnie??? :unsure:

-I tu pojawia się pytanie do bardziej doświadczonych-który byście polecili z tych dwóch młynków do spiningu z brzegu?

Exage nie mam i mieć nie zamierzam. Aero mam ale w bardziej wypasionej wersji Ci4+.

Do spinna na rynku dostępne są 3 modele Aero w wielkości 4000. FA Spinning, Ci4+ i Ci4+ARC.

Mój podstawowy młynek. Dzięki dużej szpuli dalekie rzuty. Ładny nawój. Ale jest sporo droższy od FA. Mniejsza waga i więcej łożysk. W FA brak łożycha w rolce i na podparciu korby z prawej strony.

W najdroższym ARC 4000 dodatkowo wkręcana korba i łożycho w knobie.

Pamiętaj że w Exage masz posuw szpuli oparty na mimośrodzie a nie na wormshafcie. A to czyni różnicę. Aero 4000 jest chyba natańszym Shimano na wormie.

ARC CI4+ 4000

http://fish.shimano-eu.com/media/fishing/shimano/sefh/documents/exploded_views/13ARC_4000-RKV_v1_m56577569830902531.pdf

CI4+ 4000 FA

http://fish.shimano-eu.com/media/fishing/shimano/sefh/documents/exploded_views/14AERO4FA_v1_m56577569830918074.pdf

AERO 4000 FA SPINNING

http://fish.shimano-eu.com/media/fishing/shimano/sefh/documents/exploded_views/13AERO4000SPFA_v1_m56577569830902530.pdf

DZiękuję Panie Godski.To mi dało wiele do myślenia,bo nawet takich technicznych rzeczy nie wiedziałem. :mellow:

W każdym razie rozmawiałem ze sprzedawcą w sklepie wędkarskim,to ``o ile pamiętam ``tłumaczył mi tłumaczył tak;

Najpierw jest Alivio i ma jakieś dwie tulejki zamiast łożysk.

Catana ma z jednej strony łożysko a z drugiej tulejkę.

Nexave polecał bo ma z dwóch stron łożyska zamiast tulejek.

O Exage i Aero się nie pytałem,ale na mój ``chłopski rozum``-to jak w tym Aero Fa(3x S A-RB+1RB) z prawej strony korby jest tulejka,to albo bardziej wypasiony Aero CI4,albo dać sobie z wydatkami spokój i wziąść tańszą Nexave lub Exage-skoro Nexave ma tam łożyska zamiast tulejek-to posłuży na lata a tulejkę szybko szlag trafi.-DOBRZE MYŚLĘ? :unsure:

DZiękuję Panie Godski.To mi dało wiele do myślenia,bo nawet takich technicznych rzeczy nie wiedziałem. :mellow:

W każdym razie rozmawiałem ze sprzedawcą w sklepie wędkarskim,to ``o ile pamiętam ``tłumaczył mi tłumaczył tak;

Najpierw jest Alivio i ma jakieś dwie tulejki zamiast łożysk.

Catana ma z jednej strony łożysko a z drugiej tulejkę.

Nexave polecał bo ma z dwóch stron łożyska zamiast tulejek.

O Exage i Aero się nie pytałem,ale na mój ``chłopski rozum``-to jak w tym Aero Fa(3x S A-RB+1RB) z prawej strony korby jest tulejka,to albo bardziej wypasiony Aero CI4,albo dać sobie z wydatkami spokój i wziąść tańszą Nexave lub Exage-skoro Nexave ma tam łożyska zamiast tulejek-to posłuży na lata a tulejkę szybko szlag trafi.-DOBRZE MYŚLĘ? :unsure:

Tulejka z prawej to nie problem. Dokładasz łożycho i po sprawie. Gorzej z łożychem w rolce. W niektórych nie dołożysz.

• 4 miesiące temu...

Planuje  zakup AR-C Areo CI4+ 4000xg czy to dobry wybór a może trzeba szukać innego rozwiązania. Zastosowanie kleń, jaź ale boleniowi nie odpuszczę jak się pokaże w polu widzenia a raczej rzucenia, dlatego wersja z dużym przełożeniem i tak szeroką szpulą.    

• 3 miesiące temu...