Skocz do zawartości
  • 0

AHAB

Mariusz

Pytanie

Witam

Co myślicie o takim wynalazku jak FIN-NOR AHAB Lite QL-4000 do spinningu do ciężkich kogutów.Mam już dość zachwalanych przez użytkowników kołowrotków TICA Libra SA z zamykającym się podczas zarzutu kabłąkiem oraz psującym się mechanizmem składania korbki, chciałbym kupić coś co wytrzymałoby więcej jak sezon.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tez jestem ciekaw czy by sie to nadalo. Jednak czesto jak bylem zbyt ciekawy, wychodzilo ekspensywnie...

Ja bym tak kombinowal zeby kupic Penna Slammera 360 a jak nie to Daiwe BG 15, w ktorej rotor sie cofa nieco.

Za to podobnie jak Slammer jest wykonana w calosci z metalu.

Ten kreciol ktory wybrales, jak widac ma infinite antireverse ale pod wzgledem wytrzymalosciowym nie moze sie rownac z w/w.

Moze okazac sie tylko zdziebko lepszy niz to, co mozesz kupic u nas...

Gumo

• 0

Zauwazylem, ze tytulowo stoi Ahab...nie kojarze modeli ale spory czas temu, kiedy sie interesowalem...byly na rynku jednostkowe modele w wielkosciach mniej wiecej 4 ale potwornie ciezkie. Mialy za to smiesznie male pojemnosci szpuli...

Co do Suverana nie kupilbym w zyciu, zwlaszzca z Allegro...w pierwotnej wersji byly to kolowrotki z bledami konstrukcyjnymi...pozniej niby poszla fama, ze bledy te pousuwano...

Ten kolowrotek to mial byc hit, nawiazujacy do starych, legendarnych modeli, tymczasem jakos dziwnie nie przyjal sie na naszym rynku...

Gumo

• 0

Wada to była tylko jedna - cena.

A że jakiś idiota kupił kołowrotek wielkości 4000 ,a szedł z nim na pstrąga nawijajac zyłkę 0,18 i się dziwił że się zle układa to wybaczcie ale to nie wada konstrukcyjna ,to wada mózgu użytkownika.

A tak dodatkowo powiem że ostatnio tak zachwalana daiwa exist

za swoje nowatorstwo ma pełno rozwiązań technicznych ściągniętych właśnie z suverana.

• 0

Vasyl, spostrzezenia odnosnie w/w odnosza sie(odnosily, bo ten kreciol to juz historia) do lowienia troci.

Co do Daiwa exist, albo certate mam mieszane odczucia - po obserwacjach wygladaja to na cos do powieszenia w gablotce a nie do orania...

Co do rozpatrywanego Ahaba zgoda - wyglada to na szajs niewart zainteresowania. Co do Slammera to pytanie jakie sumy i w jakich warunkach sie chce lowic. W Polsce chyba w wiekszosci wypadkow sprowadza sie to do chodzenia za sumem i w 99% przypadkow wystarczy 360.

Zreszta tegoroczny victor sie juz wypowiedzial i on w tym roku wie to najlepiej. I to nie jest zart...

Gumo

• 0

Co do Suverna ABU...to z tego co pamiętam kolega Brati miał go na wisłę i się szybko rozkraczył...chrupał jak Shimano Exage po roku :( Jak chcecie solidne i nie do zajechania to może Twin Power z serii PG ? Mega Solidna konstrukcja, pancerna szpula...Bardzo popularne są te PG w Japonii w połowach z kutrów. A z Daiwy na wąsacza powinien wystarczyć Hyper Custom 3500, 4000, Certate 3500HD lub Saltiga Game 3500, 4000. Pozdrawiam

• 0

Co do Suverna ABU...to z tego co pamiętam kolega Brati miał go na wisłę i się szybko rozkraczył...chrupał jak Shimano Exage po roku :(

Miełem nie jedną ale dwie sztuki, niestety dość szybko skończyły swój żywot, miałem też wspominanego wyżej taurusa 3000 i ten sprawował sie nieźle, zdecydowanie lepiej od suveran'a.

• 0

Do cięzkiego spiningu i trollingu używam Tica Libra 4000 GB. To relatywnie duża konstrukcja jak na wielkość 4 i w pełni metalowa. GB oznacza , że jest to wersja wyposażona w 4 łożyska w przeciwieństwie do wersji SA w 10. Uważam to akurat przy zastosowaniu do ciężkiej orki za zaletę gdyż zmniejsza to ilość elementów które potencjalnie mogłyby się popsuć przy niewielkim pogorszeniu kultury pracy. Pracuje z plecionką bez zarzutu. Sprawdzał się też przy dorszowaniu na głębokościach 80m czyli z zastosowaniem 250g+ pilkerów. Po trzech latach naprawdę ciężkich testów mogę śmiało polecić.

• 0

Do cięzkiego spiningu i trollingu używam Tica Libra 4000 GB. To relatywnie duża konstrukcja jak na wielkość 4 i w pełni metalowa. GB oznacza , że jest to wersja wyposażona w 4 łożyska w przeciwieństwie do wersji SA w 10. Uważam to akurat przy zastosowaniu do ciężkiej orki za zaletę gdyż zmniejsza to ilość elementów które potencjalnie mogłyby się popsuć przy niewielkim pogorszeniu kultury pracy. Pracuje z plecionką bez zarzutu. Sprawdzał się też przy dorszowaniu na głębokościach 80m czyli z zastosowaniem 250g+ pilkerów. Po trzech latach naprawdę ciężkich testów mogę śmiało polecić.

Witam

Mam ten sam kołowrotek co Ty w rozmiarze 3500, służy mi do trollingu i do trociowego łapania. Mimo paru wad, jest to trwała konstrukcja i do mało finezyjnego łapania śmiało można go polecić. Niestety nie jest on metalowy, jak piszesz. Wg producenta jest wykonany z twardego grafitu i tak jest w istocie-4 łożyska śmiało wystarczą.

Pzdr