Skocz do zawartości
  • 0

Bezpiecznik do silnika elektrycznego zaburtowego

ptychoo

Pytanie

Witam Szanowną Brać 

Wielu z Was ma silniki elektryczne przy swoich łódkach. Czy stosujecie do nich bezpieczniki na przewodach??? Mam w zamiarze kupić silnik Motorguide Varimax i sprzedający stwierdził, że do tego silnika jak i do Minnkoty bezpieczników nie potrzeba montować. Mają swoje zabezpieczenia chroniące go przed przegrzaniem???

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No i gra!!!! Prosto, tanio, niezawodnie.

Przy wbudowanym silniku i aku na łodzi wsadzić jeszcze włącznik główny (np. typu "hebel") i ma śmigać. Bezpiecznik oczywiście przed włącznikiem od strony aku.

Zamontuje, sprawdzę i zdam relacje po dłuższym użytkowaniu. :)

Pozdrowko.

• 0

Podczas pobytu łódki w garażu nie stosuję "dodatkowych kłopotów" typu "hebel". Po prostu odkręcam motylek i ściągam przewód. Kosztuje mnie to dosłownie mniej niż 30 sekund. A już widziałem któregoś RF u KK ze spalonym dziobem od instalacji (wciągarki).

Edytowane przez ptychoo

• 0

"Podczas pobytu łódki w garażu nie stosuję "dodatkowych kłopotów" typu "hebel". Po prostu odkręcam motylek i ściągam przewód. Kosztuje mnie to dosłownie mniej niż 30 sekund. A już widziałem któregoś RF u KK ze spalonym dziobem od instalacji (wciągarki)".

.

Rozumiem. Moja stoi na wodzie od maja do pooczatku stycznia.

Spalił się dziób bo nie miał bezpiecznika? Czy o co cho????

• 0

Pewnie poszło jakieś zwarcie i sytuacja gotowa...A przy niskich napieciach i zwarciach jest duuuzo ciepla. Sam kiedyś przez pomyłkę usmazylem lgy16-mostek przy 24v... w 5sekund kubatura 10m3 była wypełniona dymem a z puszki zrobił.sie wielki glut...także trzeba uważać, bo nie ma zartow:)

• 0

Zacznijmy od tego, że mam RF390 i nie posiadam wiedzy jakiej średnicy kable KK położył między skorupy. Prawdopodobnie jest to 10mm2.

Natomiast oryginalny kabel od gniazda bezpiecznika usunąłem, ponieważ był dość cienki i dałem 10, która wcześniej była z automatem. Kable bezpiecznika i MG Varimax 55lb mają podobną grubość.

Ja końcówki kabli lutuję, a następnie zaciskam. Tą czynność należy wykonać dobrze, aby napięcie nie szło w temperaturę.

Nie jestem elektrykiem, a moja wiedza jest w pełni amatorska.

• 0

Ja tam wolę P=U^2/R

@Trout master - to proste, będzie doił mniej i generował mniejszą moc. Rezystancja jest stała, niezależnie od napięcia, więc wyznaczamy ją @12V R=U^2/P=144/540=0,267ohm

P@10,5V=(10,5)^2/0,267=412W, prąd 39,2A, to dlatego silnik zwalniają i nie mają mocy  przy rozładowanym aku :)

To tak w pewnym uproszczeniu, bo w silniku występują też inne zjawiska, ale to nie forum fizyczne.

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

spalic sie spali , to wiecej niz pewne. Kwestia tylko przy jakim pradzie to uczyni oraz czasie. W jaki sposob to zwierales na akumulatorze ? jak dlugo trzymales ?jaka pojemnosc mial aku ? MI przy 100ah zap marine udalo sie LGY 16 usmazyc , a co dopieor taka blaszka :) no chyba ze ma z 1mm grubosci , to sie zaswieci :)

• 0

Na aku. Kabel był gorący a blaszka ... nie wiem. Nie chciałem załatwić aku (65Ah) wiec długo nie trzymałem.

Blaszka jest chyba z aluminium (to mi się nie podoba), wymiar pomiędzy "oczkami" ma szerokości 6mm a grubość całej blaszki to ok 0.35mm.

Blaszkę zamocowałem do "-" a kablem z "+" złapałem w kombinerki do blaszki.

Muszę jeszcze zrobić test na bezpieczniku bagnetowym samochodowym ale wpięcie go w grube kable będzie kłopotliwe. Dobry styk jest u mnie priorytetem w każdym połączeniu a przy bagnetowym jakoś tego nie widzę. ????

• 0

Na aku. Kabel był gorący a blaszka ... nie wiem. Nie chciałem załatwić aku (65Ah) wiec długo nie trzymałem.

Blaszka jest chyba z aluminium (to mi się nie podoba), wymiar pomiędzy "oczkami" ma szerokości 6mm a grubość całej blaszki to ok 0.35mm.

Blaszkę zamocowałem do "-" a kablem z "+" złapałem w kombinerki do blaszki.

Muszę jeszcze zrobić test na bezpieczniku bagnetowym samochodowym ale wpięcie go w grube kable będzie kłopotliwe. Dobry styk jest u mnie priorytetem w każdym połączeniu a przy bagnetowym jakoś tego nie widzę. [emoji53]

Bezpiecznik topikowy ma zawsze pewną charakterystykę czasowo-prądową i dopiero przy kilkukrotnym przekroczeniu wartości znamionowej zadziała momentalnie. Przekroczenie prądu znamionowego między 2 a 3 razy wymaga często kilkunastu sekund do wyzwolenia. Sądzę, że bawiąc się kombinerkami i cienkimi kablami (pewnie nie użyłeś niczego grubego bo gorące) nie zapewnisz odpowiednio małej rezystancji, żeby wyciągnąćte 180A z aku i trzeba po prostu dłużej czekać, prędzej usmażysz cienkie kable. Jak chcesz się bawić, to skręć to porządnie z grubymi kablami (min. 6mm) i włącz przez hebel.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

Bezpiecznik topikowy ma zawsze pewną charakterystykę czasowo-prądową i dopiero przy kilkukrotnym przekroczeniu wartości znamionowej zadziała momentalnie. Przekroczenie prądu znamionowego między 2 a 3 razy wymaga często kilkunastu sekund do wyzwolenia. Sądzę, że bawiąc się kombinerkami i cienkimi kablami (pewnie nie użyłeś niczego grubego bo gorące) nie zapewnisz odpowiednio małej rezystancji, żeby wyciągnąćte 180A z aku i trzeba po prostu dłużej czekać, prędzej usmażysz cienkie kable. Jak chcesz się bawić, to skręć to porządnie z grubymi kablami (min. 6mm) i włącz przez hebel.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Hyyyyyyymmmmm.

A co na to mój Traxxis który pociągnie ( i wytrzyma) jedynie 55/60A?

Skoro bezpiecznik 60A potrzebuje aż tak długiego czasu (i amper) to co stanie się w silniku w razie draki? :(