Skocz do zawartości
  • 0

Bezpiecznik do silnika elektrycznego zaburtowego

ptychoo

Pytanie

Witam Szanowną Brać 

Wielu z Was ma silniki elektryczne przy swoich łódkach. Czy stosujecie do nich bezpieczniki na przewodach??? Mam w zamiarze kupić silnik Motorguide Varimax i sprzedający stwierdził, że do tego silnika jak i do Minnkoty bezpieczników nie potrzeba montować. Mają swoje zabezpieczenia chroniące go przed przegrzaniem???

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dobry automat jest dobry, tylko za dobry trzeba sporo wydać. Też miałem problem z tanim automatem który powodował przez jakieś mikroprzerwy, wyłączanie silnika przy pełnej mocy, mimo że nie wybijał.

Kupiłem taki Egis, seria 85, 60 A za niecałe 200 zł. i mam spokój.

Egis są fajne, trzeba tylko pamiętać jak one działają. Ten 60A zadziała np. po 10 sekundach przy poborze prądu 120A i po 5 sekundach przy poborze 360A. One fajnie działają przy całkowicie zablokowanym silniku elektrycznym i nagłym wzroście natężenia prądu, jednak przy stopniowym wzroście i wkręceniu sie np. zielska lub siatki w śrubę moze być problem. 360A przez 5 sekund to już sporo szkody może wyrządzić.

• 0

To jest oprawa, nie bezpiecznik, w dodatku na bezpieczniki standard, które występują do 40A.

Kup oprawę na bezpieczniki maxi np. Taką

https://allegro.pl/oferta/gniazdo-oprawa-bezpiecznika-samochodowego-maxi-bezpiecznik-70a-15068775301

I bezpiecznik 60A, np taki

https://allegro.pl/oferta/bezpiecznik-plytkowy-maxi-60a-10960112641

+ zapasowe, jak radził siarq powyżej.

60A a przekrój przewodu 1.8mm2 no super

• 0

Automatów nie polecam. I sam się na nich przejechałem i tu na forum wiele osób miało z nimi problemy i na innych stronach wędkarskich mają zdecydowanie negatywne opinie.

Kup hermetyczną oprawkę na płytkowy, wstaw 60A i będzie ok.

Nie wiem o czym mówisz, ale wierzę na słowo ja od lat używam, wiele razy wpływałem dziobówką w rośliny i zadziałał tak jak powinien.

• 0

Nie wiem o czym mówisz, ale wierzę na słowo ja od lat używam, wiele razy wpływałem dziobówką w rośliny i zadziałał tak jak powinien.

Sławek piszę o tymno czym była już mowa w tym wątku parokrotnie. Tanie autoamty w krótkim czasie zaczynają się spać. U mnie po jakimś pół roku, skorodowały blaszki w środku (o czym dowiedzialem sie po jego rozwaleniu) i zaczął rozłączać, przerywać etc. Skończyło się na łączeniu na krótko żeby spłynąć do brzegu.

• 0

Prawdopodobnie wilgotność w bakiście zrobiła „robotę”. Tak z ciekawości, jak przechowujesz łódź, pod chmurką? Domyślam się że tak.

Łódka pomijając czad na wodzie stała w garażu. Co oczywiście nie znaczy że parę razy jue zmokła. Tyle że bezpiecznik był.w bakiście.