Skocz do zawartości

Exist 2508R?

Oldzander

Rekomendowane odpowiedzi

Czy Exist 2508R jest kolowrotkiem Mocnym pod plecionkę(sandacz opad max 25g).(z opisu max drag 7kg to samo co certate 2500R Custom).

Czy to jakieś delikatne zwijadło na pstrągale i do żyłki fluorocarbonowej?

Proszę o podpowiedzi i ewentualne sugestie szukam czegoś dobrego do opadu.Certate 2500R Custom już sprawdziłem.

Nie wiem co i doradzić....wiesz, że ten exist to hybryda dwóch wielkości jak twoja certatka...Ja + moich dwóch kolegów z podwórka użytkujemy existy 2500 i 3000 od roku. W tym czasie nie ujawniły sie żadne wady ani nic takiego. Dla mnie to najlepszy kołowrotek na świecie. Wielkości 3000 kolega uzywa na bolki, ostatnio mi tez jakiś klient wspominał, że po roku użytkowania swojego exista 3000 jest więcej niż zadowolony. W tym Twoim certate ta rolka to jakiś przypadek chyba... Do twojej metody raczej chyba bym zastosował 3000 niż 2508R, ale to kwestia gustu i przyzwyczjeń, jedni wolą mniejsze inni większe. Każdy powinien miec w swoim arsenale jakiegoś exista bo to rewelka, barierą jest niestety cena. Pytasz czy mocny jest Exist...on jest dziwny, że tak powiem...Bo wiadmo, że łowiąc na małe wielkości nie czuje sie mocy, łowiąc 3000 existem wydaje się, ze kołowrotek jestsłaby ale to przez niską wagę takie się odnosi wrażenie, bo mechanizmy wewnątrz solidne. Przez to wrażenie prywatnie w wielkości 3000 doradzam Hyper Custom lub Morethana bo w nich czuć MEGA moc :D.Powiem Ci jeszcze z innej beczki, że np. nowa stella jest też miażdżąca, bardzo dobrze sie sprawuje i wygląda. Więc raczej nic Ci nie doardziłem :D musisz sobie sam poradzić... gdybyś był zainteresowany zakupem jestem do dyspozycji :D Twoich części jeszcze nie mam, ale będą niebawem. Pozdrawiam

Daiwa Certate Hyper Custom tak dokładnie się nazywa. Jeśli nie wiesz ( ale pewnie wiesz ) to garść szczegółów. Hyper to kompilacja certate i saltigi Z, czyli obudowę i rotor ma od certate tylko inny kolor + kutą korbkę, natomiast wnętrze, zębatki, przkaładnie , itp ma od Saltigi Z. Skutkuje to tym, że mimo, że standardowe certate jest bardzo mocnym i solidneym kręciołem to Hyper jest ULTRA mocny i solidny, bo flaczki saltigi to najtrwalsze stopy metali. Kultura pracy obu modeli jest identyczna. Druga sprawa to Morethan...on też praktycznie jest identyczny jak Hyper , ma identyczny korpus, ale rotor wzięty od Exista..o szpuli nie wspominam bo też jest mocno pocieniona i ma wklejki z maty grafitowej. Morethan ma poza tym o 10mm krótszą korbkę i większy uchwyt korbki niż inne kołowrotki Daiwy w wielkości 3000. Ja osobiście używam prywatnie Hyper 3000, zmieniłem w niej jedynie właśnie ten uchwyt na taki jak w morethanie bo lubię większe, jest to uchwyt RCS. Hyper jest dostępny od 2500R - 4000 , a morethan tylko 3000. Pozdrawiam