Skocz do zawartości

Tanie, szybkie łożyska pod szpulę.

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Ciąg dalszy pitologii sprzętowej. ABU 3500C. Budową podobny do 2500C, nieco inne rozwiązanie napędu. Ośka przechodzi przez pinion, na styk. Polerka części obrotowych w tulejkach, na trzpieniach i pary ośka pinion, tam szybka oliwka. Łożyska takie z jakimi nabyłem, zostawiłem kryte, zwykła oliwka ABU, nieco gęstsza. 

Hałasuje jak diabli z napędu wodzika. Nie potrafię temu zaradzić, dziwne bo praca masło. 

Edytowane przez Krzysiek_W

no wiec dotarly lozyska ,niestety nie da sie ich otworzyc (blad przy zakupie),ale i tak wymyte ,wysuszone ,naoliwione czerwono-krwistym hot sauce,mlynek hula jak talala,wyraznie zwiekszyly sie odleglosci,duzo latwiejsze rzuty,no i cicho w uszach.Stwierdzam ze naprawde warto zainwestowac raz na jakis czas i wymienic  lozyska na nowe,a roznica miedzy ezo a orginalnymi shimano wypada na kozysc ezo,przynajmniej takie jest moje odczucie

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Chciałbym zwrócić uwagę na relację jakość/cena w Boca Bearings.

Uważam, że nie ma sensu wymieniać oryginalnych łożysk np w Curado lub Citice na łożyska Boca Bearings ABEC 7 Orange Seals, po prostu cena tych łożysk (29,95 $ za komplet 2 szt. do szpuli) nie jest warta korzyści jakie przynosi zastosowanie ABEC 7 ( "maślana" praca, nieco większe długości rzutu i co najważniejsze lepszy i szybszy start szpuli).

Tutaj są testy :  http://bocabearings.com/dropin.aspx?f=Do-BOCA-BEARINGS-really-make-a-difference.txt&utm_source=BB_site& utm_medium=link&utm_campaign=BB_make_difference

Co ciekawe lepsze efekty daje wymiana łożysk w kołowrotkach typu round.

Doskonałe efekty daje porządne wypłukanie oryginalnych łożysk przez 24 godziny w np. acetonie ( można od czasu do czasu je wyjąć  i na mokro zakręcić np na czubku zaostrzonego ołówka, po tym znowu do kąpieli w acetonie. Potem smarowanie niewielka ilością oliwki ( dosłownie jedna kropelka np. Boca High Speed Oil) i można naprawdę się zdziwić. Jeśli jednak nasze łożyska są już zużyte i "chropowate" to:

Osobiście polecam łożyska ceramiczne ABEC 5, jakość niewiele gorsza od ABEC 7 , a efekty wymiany  podobne. Nie rozpoznacie różnicy pomiędzy ABEC 5 a ABEC 7.

Najważniejsza jest jednak cena, za czteropak do dwóch kołowrotków Citica lub Curado zapłacicie te same 29,95 $ :

http://www.bocabearings.com/bearing-inventory/fishing-reel-bearings-four-packs/ceramic-lightning-abec-5/3x10x4/fbk103cyzz5ld

Mam je w Curado i Citice i jestem zadowolony.

.Tutaj są testy :  http://bocabearings.com/dropin.aspx?f=Do-BOCA-BEARINGS-really-make-a-difference.txt&utm_source=BB_site& utm_medium=link&utm_campaign=BB_make_difference

Osobiście polecam łożyska ceramiczne ABEC 5, jakość niewiele gorsza od ABEC 7...

Gdybt test zrobiło Shimano lub Abu to okazało by się, że jest akurat odwrotnie.

Co do ABEC 5 w kręciołkach - masz rację, ale i tak są na wyrost.