Skocz do zawartości

Jeziorko Czerniakowskie

SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt;

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postanowiłem trochę odświeżyć temat, ten zakaz jest wciąż aktualny? I ogólnie jak t połowy, ja wedkowalem na początku maja dwa razy jeden sandaczyk i kilka puknięć poza tym cisza, a zastanawiam się czy się jakoś na czasie nie wybrać

• 2 miesiące temu...

Mało tego, nie tylko w jeziorku były ryby, ale też w ciurku któren wypływal z jeziorka(chodzi mi o ten wąski który przeplywal przez działki i łączył się z szerszym, by za chwilę zniknąć w tunelu...) Jakie tam klenie były,mniejsze szczupaki miały stołówkę, okonie,a wszystko to w wodzie nie przekraczającej 1m głębokości...te se ne vrati :(

• Like 2

tak a ile węgorza było ????????a "sandała"było tyle że nawet na białe na białego (feder)takie 50-60 cm często się trafiały ale tak było do 2005 roku później zaczęło strasznie zarastać i trafiła się ta przyducha co przestrzebiła bardzo drapieżniki plus brak kontroli

Niestety, jeziorko utraciło stały i dość efektywny wpływ cieku od strony Wilanowa i wypływ od strony północnej, obecnie mocno zarośniętej, wypłaconej i zabagnionej (za to świetne lęgowisko ptaków i tarlisko ryb-stad ta część jest ścisłym rezerwatem ... i dobrze)

Ja uważam, że upadek wody zapoczątkowały zatrucia chemiczne w latach 90-tych. Pamiętam kożuchy farb lakierniczych, unoszących się w wodzie. Również powstanie "blokowiska" bardzo bliski brzegów już w trakcie budowy (a może głównie wtedy?) dobijało rybostan. Złowiłem tam sporo ryb. Z reszta moja edukacja wędkarska zaczęła się na czerniakowskim więc mam do tej wody stosunek bardzo emocjonalny. Złowiłem kilka fajnych rybek a kiedy tylko ukończyłem 16 lat i zgodni z regulaminem PZW mogłem rozpocząć przygodę ze spinem ... okonia 1,25kg 42.5cm ...poprawiłem ten wynik dopiero po wielu latach w Szwecji ;)  :D

(miejscem połowu tego pasiaka było największe zwalone drzewo na lewo od mostu. Kij: niebieski Tokoz z kołowrotkiem Delfin, żyłka pewnie tęczówka z Gorzowa i polski wobler szczupak z metalowym sterem ... teraz mam go w "mojej szafie ;) )

Było , minęło ... :(

Edytowane przez BOB1
  • Like 7

Nic się nie zmieni dopóki dziady z Twardej nie pójdą po rozum do głowy (szybciej pójdą na wieczny odpoczynek niż po ten rozum).

W każdym dużym mieście w tym pięknym kraju ludzie na street fishing byli zwolnieni z płatności w ten dzień, w Warszawie oczywiście nie zgodzili się na to i za rok zawodów w Warszawie nie będzie. Kontroli jest mało, ryb jest mało, mądrych ludzi w tych strukturach też bardzo mało, porozumienia to jakiś dramat.

Na czerniakowskim w sezonie letnim przystań nie wynajmuję łódek dla wędkarzy za 5zł tylko każą sobie płacić tak jak dla wszystkich choć nawet na stronie jest napisane iż jest zniżka z kartą wędkarską. Kasa, wszędzie kasa !

Proponuję zainteresować się kto łowi i co łowi na jeziorku po stronie która jest rezerwatem.

Pozdrawiam

Zarybili owszem.. Ale czy ten 3 cm narybek przetrwał w tej zupie.. Ichtiolodzy powinni się wypowiedzieć. Badania kontrolne napewno są prowadzone. Po stronie rezerwatu przyjaciele ze wschodniej granicy łowią aż miło. U nich nie ma zwyczju wypuszczania. Na zimnym kanale ciepłowni jest to samo. Mieszkają w hotelach pracowniczych na siekierkach to latają po mięso.

Edytowane przez Ryboman