Skocz do zawartości

Miro_LURES

Miro 85

Rekomendowane odpowiedzi

Zainspirowany tym co tu koledzy wyczyniają z drewnem i pianką nie omieszkałem spróbowac własnych sił

Woblerki 2-2,5cm ,materiał lipa,waga od 1,3g do 1,6g,pod "moje jazie" , było ich sporo wiecej niestety pierwsze testy nad woda sprowadziły mnie na ziemie, na fotce tylko te które pracują tak jak chciałem, musze jeszcze po pracować nad estetyką  giecia drutu itd,ale jestem z siebie dumny ze to z mojej reki wyszło, ocencie sami ;-)

dsc03265ay.jpg

Edytowane przez Miro 85

Witaj

Podobają mi się. . W szczególności pasuje mi to ponad duże oko w niektórych z nich. Dlaczego? kilka lat temu przeczytałem gdzieś, że takie ślepie  "wabi lepiej". A, że dupa ze mnie była w struganiu wobisi, więc jeden z kolegów zrobił mi taki. Cały czarny, z białym ślepiem centralnym. I wiesz co?  Zębate biły w to jak nawiedzone.

Ale, to tak na marginesie.

Po prostu są fajne, gratulacje.

Pozdrawiam

Alek

Wielke ślepia nie są przypadkowe, najlepsze wyniki miałem właśnie na wobki z wielkim okiem. Dlatego takie też sobie wystrugałem.

Zobaczymy czy polubią sie z jaziami, na wszystkie odrysowałem sobie szabloniki, najskutecznieszy pójdzie w serie.. :-)

Przez te śniegi i długa zime chyba wielu przybyło hand-madowców...

Dzieki panowie, jak tylko skończy mi sie nagonka w garage to znów coś wystrugam. Poki co po tych kilku woblerkach mam obraz jak to mniej wiecej wyglada i co trzeba zmienić itd 

Mam na strugane kolejne 20szt mikrusów 2cm ale nie mam kiedy sie za nie dalej wziasc... 

• 4 tygodnie później...

Jako że po wypadku leze sobie  i nad wode nie moge sie wybrac to zabrałem sie do roboty. 

Wczoraj zrobiłem na gotowo 3 mikrusy(w sensie do ustawienia nad wodą)

Poprzednia partia musze przyznać ze zweryfikowała  obraz ustawienia wobka na wiele sposobów, i nawet sie 3 rapy złapały na mikrusy :-)

Mam tu jeszcze pytanie do mistrzów, gdzie można zakupic dobre pedzelki takie mikro? Bo to co ja posiadam to sie bardziej do sciany nadaje..

dsc03330x.jpg

• 2 tygodnie później...

kolejna partia maluchów gotowa.

Waga 1.5g, materiał lipa ,wielkość 25mm

Poprzednich troche juz urwałem, i nawet cos sie połowiło  :)

Praca mały agresor, oczka tym razem wklejane, i powiem ze sceptycznie do tego podchodzilem ale robiłem próbe i jest to mega wytrzymałe

Nazwe je BIG EYES   B) , jak dorwe cos sensownego do filmowania to i wrzucę jak pracują 

dsc03344wh.jpg

No to Miro kiedy ruszamy na Jaśki? :)

Ja w każdej chwili, ale " Nil " cos nie chce opadać,  goczały  już mi na nerwy grają,upał  a woda sie podnosi to opada.. :angry:

Drugi dzień już nad woda nie byłem,tylko pogodynke monitoruje i czekam az bedzie ponizej 100cm

No i wobki strugam  :)

Edytowane przez Miro 85

Jako że po wypadku leze sobie  i nad wode nie moge sie wybrac to zabrałem sie do roboty. 

Wczoraj zrobiłem na gotowo 3 mikrusy(w sensie do ustawienia nad wodą)

Poprzednia partia musze przyznać ze zweryfikowała  obraz ustawienia wobka na wiele sposobów, i nawet sie 3 rapy złapały na mikrusy :-)

Mam tu jeszcze pytanie do mistrzów, gdzie można zakupic dobre pedzelki takie mikro? Bo to co ja posiadam to sie bardziej do sciany nadaje..

Co prawda do mistrza mi daleko, ale trochę pędzli już przerzuciłem. Jeśli akryle i tym podobne farby wodne to jedynie te pędzle, które dobrze trzymają farbę. Muszą ją chłonąć, więc przede wszystkim dobre futerko - sobol, wiewiórka, kuna. Z syntetyków polecam jak na razie z włókna Toray od Kozłowskiego

http://www.pedzle.com/

poza tym dobre są też pędzle Kolibri z podobnym włosiem, dostępne w wielu sklepach.

Nie warto oszczędzać na pędzlach. Tym bardziej, że to wydatek na dość długi okres czasu.

Pędzle "mikro", jak je nazywasz, to zwykle retuszerskie, zaczynają się od rozmiaru 5/0 i są dobre do cienkich kresek. Wbrew pozorom częściej będziesz malował swoje fasolki pędzlami nr2 lub 3, a te poniżej zera do pojedynczych kresek.

Dobrze ci idzie :)

Joker

Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz, w pedzelki sie zaopatrze, teraz bardziej jednak mysle nad aero,dokładność od spray'u pewnie nie oceniona.

Tym czasem zabieram sie za kolejne maluchy(60szt) ,oraz wieksza wersje malucha(3,5cm-12szt) i boleniówki,ale jeszcze nie wiem ile, bo trzeba coś najpierw potestować

Przyszedł i dziś czas na boleniówki, 6,5cm, oraz 8cm.

Próba oklejania folią alu może nie całkiem estetyczna,ale mniej wiecej już wiem jak to sie je...

Rybka od lewej zwodowana i całkiem przyjemnie chodzi)praca drobna)i, nawet testowana przez bardziej w bolkach obeznanego kolege, ale w debiucie niestety nic sie nie złowiło.. ;)

Myśle jeszcze nad 3cm sieczką...

dsc03348d.jpg

• Like 1

Sieczka gotowa  :)

Długość 32mm, waga 2,5g, oklejony folią,oczy 6mm

Spedziłem nad nim cały dzień, walory estetyczne na drugim planie, najważniejsza była praca i udało sie osiagnąć to co przy wiekszych modelach czyli drobna agresywna praca i lusterkowanie w opadzie,co ciekawe (a moze dla koneserów nie :) ) przegiecie oczka jeszcze niżej zmienia prace w całkiem fajny jaziowo-kleniowy woblerek  :)

Mam w planie troszke sobie ich zrobić,ale poki nie bedzie aerografu nie biore sie za malowanie, bo mi sie poprostu nie podobają,mając takie cudeńka w pudełku jak raptorki Tomy'ego wstyd je tam wkładać....

dsc03355be.jpg