Skocz do zawartości

Woblery z Basoni Hand Made Fishing Lures.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako, że zima postanowiła nas nie opuszczać a już dostaję z tego powodu doła więc zainspirowany tym działem postanowiłem również podłubać w drewnie i popełnić kilka bubli :P Nie chcąc z mety inwestować większych pieniążków w materiały starałem się zrobić wobki z tego co mam kupując tylko niezbędne rzeczy a to z tego względu, że nie mam tej artystycznej duszy która bardzo w tym fachu się przydaje i nie wiedziałem co z tego wyjdzie. Do dłubania zmusił mnie także brak dostępu do moich ulubionych przynęt siudaków bezsterowców, z roku na rok w moim pudełku kurczą się zapasy starych dobrych modeli które trudno zastąpić. Tak więc skupiłem się na zrobieniu (podrobieniu) starych siudaków, trochę czasu,lipy, ustawiania i strugania nad Wisłą zajęło aby te nie kręciły się podczas prowadzenia ekspresowego, największą uwagę poświęciłem pracy nie wyglądowi woblerów, są to prototypy (często strugałem je jeszcze nad Wisłą w cieplejsze dni bo tego wymagało ich poprawne ustawienie) dlatego wyglądają strasznie ale mam nadzieję, że równie strasznie będą walić w nie bolki :) Zakładając ten temat liczę na surową krytykę jak i podpowiedzi co robię nie tak bo w temacie lurebuildingu nawet nie raczkuję a jestem noworodkiem :) Na pewno zawiodła mnie szpachla która przy szlifowaniu korpusu kruszyła się więc to muszę zmienić na pewno. Kolejna Partia bezsterowców w trakcie suszenia a dzisiaj wykończę małe klenio-jaziówki.

*za uszczerbek na zdrowiu po obejrzeniu tych brzydali nie odpowiadam, każdy ogląda na własną odpowiedzialność :P

img0246fv.jpg

Filmik z pracy bezsterowca powyżej 20g (dokładnie nie był ważony) Na całym ekranie coś tam widać, ciężko samemu w taką pogodę dobrze nagrać film, nakręcę coś w ładną pogodę. Opiszę trochę pracę tego wobka: przy wolnym ściąganiu zamiata ogonkiem, przy szybszym również zamiata robiąc co jakiś czas odjazd z błyśnięciem, przy ekspresie zaczyna lusterkować.

Edytowane przez Tomek1988
  • Like 3

Dzięki Panowie, będą kolejne bezstery lecz dopiero w przyszłym tygodniu bo jeszcze lipy na deski nie pociąłem a tym czasem bawię z odpadkami lipowymi przekształcając je w coś podobnego do imitacji woblerów, jutro coś wrzucę jak czasu wystarczy.

Masz talent i wyobraźnię. Fajne, oryginalne malowanie. Też lubię łowić bolki na bezstery  :) ale od tego typu konstrukcji a la siudak czy łomżyński dawno odszedlem na rzecz różnego rodzaju jerków które są o wiele bardziej skuteczne z racji lepszej pracy ;) Te woby były skuteczne 10-15 lat temu jak woda od bolków się gotowała hej !  :D

• Like 2

Masz talent i wyobraźnię. Fajne, oryginalne malowanie. Też lubię łowić bolki na bezstery  :) ale od tego typu konstrukcji a la siudak czy łomżyński dawno odszedlem na rzecz różnego rodzaju jerków które są o wiele bardziej skuteczne z racji lepszej pracy ;) Te woby były skuteczne 10-15 lat temu jak woda od bolków się gotowała hej !  :D

Dzięki, moja wiocha jest zacofana przynajmniej 10-15 lat także u mnie cały czas te woblery to killery inaczej bym nie próbował ich kopiować :)

spróbuj nie podążać telefonem w trakcie nakręcania filmiku za prowadzonym woblerem, będzie lepiej widać

ok, dzięki za radę, poczekam aż błyśnie słonko i woda się oczyści bo strasznie trącona ale mogę jeszcze na to dłuugo poczekać :(

Dzięki, moja wiocha jest zacofana przynajmniej 10-15 lat także u mnie cały czas te woblery to killery inaczej bym nie próbował ich kopiować :)

ok, dzięki za radę, poczekam aż błyśnie słonko i woda się oczyści bo strasznie trącona ale mogę jeszcze na to dłuugo poczekać :(

To nie wiocha zacofana, tylko masz dobrą, nieprzełowioną wodę  :) Można wiedzieć na jakiej rzece łowisz Bolki ?

Witaj rybson, szczerze to na razie na ogonki nie zwracałem uwagi, jutro przy testowaniu pozostałych wobków postaram się zaobserwować różnicę, na pewno praca lekko się zmienia po nałożeniu farb i lakieru,dzisiejszy który przeszedł testy stał się bardziej ociężały co zgasiło trochę jego pracę lecz w tym przypadku to wielki plus bo pięknie pracuje przy ekspresie a i wolniej prowadzony zamiata ogonem jak łomżyński. Najważniejsze jak dla mnie jest to,że wobler się nie kręci i nie wyskakuje z wody (wiem że czasami to zaleta ale tego nie lubię)

Świeżutkie czekające na stery klenio-okonio pigułki z jajem jak to u nas na Lubelszczyźnie wobler z jajem musi być :D nie mierzyłem ich dokładnie ale mają od niecałych 2cm do 3 z hakiem. Materiał lipa, jaki materiał takie woblery :P

img0249ef.jpg

Okoniki na zębatego, po prawej oklejany sreberkiem z fajek.

img0252du.jpg

filmik z pracą jednego z powyższych wobków. Woda strasznie brudna dlatego prowadziłem pod samą powierzchnią, pracę widać na szczęście :)

Aaa dziękuję, takie agresorki na moje klenie z Wiślanej rafy. Mam nadzieję, że im będą smakować. Jak się kleń zapyta o co w tym wędkarstwie chodzi powiem mu weź pigułkę zobaczysz hehe :P

• Like 1

Nie no gwałtu raczej nie będzie, to są pigułki na fazę dla klusek :)

No i oficjalny song pigułek :P

http://www.youtube.com/watch?v=YU6BfPPusG4

haha jakby co to słucham tylko polski rock żeby nie było :)

• Like 1

Wiosna mnie zaskoczyła tak znienacka i mało czasu na struganie ale jakieś kaleki powstają :P Kończą mi się powoli spraye i czasami "psiknie" mi się za dużo ale mam nadzieję, że rybkom to nie będzie przeszkadzać :)

Basońskie bezsterowce :D z myślą o raczej czerwcowych bolkach.

img0264tx.jpg

Tutaj jakieś wymysły ze sterem.

img0268he.jpg

Próba oklejania sreberkiem z fajek

img0266jv.jpg

I okoniki także oklejane.

img0270an.jpg