Skocz do zawartości

Woblery z Basoni Hand Made Fishing Lures.

Rekomendowane odpowiedzi

Czas przerwać monotonię z bezsterowymi dziobakami, biorę się za jerka boleniowego, ciekawe co z tego wyjdzie, inspiracja już jest, przynajmniej jeżeli chodzi o kształt :P

kusz.jpg

Schodzę do pracowni i działam, jutro testy prototypów nad wodą :)

Edytowane przez Tomek1988
  • Like 1

"Basuńskie sterowce"  na specjalne zamówienie,jeden z nich leci do Kamila @Bielik :) 7cm, 14g. Praca drobniutka z mykami.

1pm8.jpg

llv0.jpg

"Basuńskie wertykały" 7cm 15g wagi. Jak się okazuje po drobnej zmianie technicznej wobler pracuje także na dolnym oczku pracę porównałbym do łomżyńskiego bezsterowca nie ma lusterkowania lecz pięknie zamiata ogonem, prowadząc go z uniesioną szczytówką co jakiś czas zbiera bąbel powietrza. Na górnym oczku drobne lusterkowanie z minimalnąpracą ogonową.

tdwe.jpg

3uso.jpg

"Opalizacyja" ;)

pp0p.jpg

I na koniec wyłaniający się zza mgły "Drunk bleak" po pozytywnych testach. 9cm ok 15-17g powinno wyjść na finiszu :) Praca: w opadzie mocne drobne lusterkowanie, przy jerkowaniu odbija na boki( nie mam w tych konstrukcjach doświadczenia bo nigdy na typowe boleniowe jerki nie łowiłem to też kilka prototypów poleci do jednego z forumowych specjalistów w tym temacie ;) )

65m3.JPG

• Like 2

Robert dzieki za foty, są super :) Będzie za to coś na nowy rok w celu testów ;)

Tomek, ten uchwyt do multiszlifierki kilka postów wyżej, jest dedykowany do proxxona czy to jakiś uniwersał ?

Nie mam pojęcia,  stojak proxxona ma mocowanie o średnicy 2cm o ile mnie pamięć nie myli.

Maćku nie tylko świetnie się prezentuje ale i spisuje ;) Ten zestawik kupiłem z myślą o frezowaniu otworów pod obciążenie i muszę przyznać, że radzi sobie bez problemu a ja mam o wiele mniej roboty, nie jest to tania rzecz (przynajmniej dla mnie) bo z wałkiem giętkim i frezami kosztowała mnie ta zabawka ponad 700zł ale na prawdę warta jest tej kasy, frezowanie,wiercenie,szlifowanie,cięcie wszystko to wykonuje bez problemu przy czym jest cicha i nie przeszkadza domownikom ;)

Pieniadze nie grają roli jeżeli chodzi o komfort pracy :) stojak i nąrzedzie to zestaw czy kupowane osobno. Jak tylko sie przeprowadze i będę mial pomieszczenie na warsztat od razu inwestuje w maszyny. Ile można wszystko robić nożem i paperem sciernym. Napisz może jaki to model. Pozdrawiam Melek

Wszystko kupowane było oddzielnie w sklepie świat narzędzi przesyłka kurierem gratis B)

Miniszlifierka Proxxon FBS 240/E, stojak MB 140/S, imadło MS4 do tego tarcza diamentowa i frezy palcowe 5mm oraz 6,4mm oraz wałek giętki 110P ponieważ sama miniszlifierka waży 450g wałek bardzo się przydaje.

Cieszę się Józefie, że się podobają, mam nadzieję, że Twoje bolki będą się nimi zajadać ;) Jako, że chciałem ugryźć temat jerka boleniowego zakupiłem ten sprzęcik a także do boleniówek ze sterem, przy bezsterowcach ten sprzęt jest mi zbędny bo ołów zaczyna się od samego "dzioba" więc nic frezować nie muszę. Seryjna produkcja to chyba tylko za pomocą form a u mnie będzie tylko drewienko lipowe :)

• Like 1

Dzisiejszy dzień jest jednym z najpiękniejszych w w mojej woblerowej twórczości :) Po kombinacjach z obciążeniem udało mi się stworzyć boleniowego jerka, głównie chodziło mi aby uzyskać odjazdy przy podszarpywaniu i lusterkowanie w opadzie i udało się to w 100% praca mnie zaskoczyła i to baaardzo pozytywnie nawet się tego nie spodziewałem ;) Wobler może być ściągany także jednostajnie to nie problem, wtedy pracuje lekkim zygzakiem nawet przy szybkim ściąganiu do ekspresu raczej się nie nadaje ale to już na prawdę trzeba szybko korbą kręcić. Wobler to typowy jerk który odjeżdża na boki przy podbijaniu jak slider tylko trochę drobniej ale odjazdy są super widoczne w słońcu, w opadzie drobniutko i mocno lusterkuje. Wersja ze zdjęć ma 9cm ale będą też mniejsze na pewno 7 i 8 a jak da radę to pomyślę o 6cm.

Drunk Bleak 9cm, 15g. Poniższe zdjęcia to takie intro ;)

k3hn.jpg

lmif.jpg

tivs.jpg

i095.jpg

vfe2.jpg

Edytowane przez Tomek1988
  • Like 6

Mam nadzieję ;) że będzie chodził dobrze :rolleyes:  ,inaczej po co zamawiam sobie casta :ph34r:  tylko pod jerki boleniowe :blink:

Od połowy sezonu,będę łowił tylko na wszelkiego rodzaju jerki ,wszystkie inne kije pozabieram z łajby,żeby nie kusiło.

No Tomek ,jak uda Ci się osiągnąć ulubioną prze ze mnie pracę to ...