Skocz do zawartości

Odśnieżarka spalinowa - proszę o radę

range1970

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem kupić odśnieżarkę. Spalinową z napędem. Proszę o radę użytkowników takich urządzeń - na co zwracać uwagę, może konkretny sprawdzony model macie? Budżet - nie chodzi o to żeby kupić tanio i dalej machać łopatą odśnieżać, ma robić robotę. Będę wdzięczny za wskazówki.

Krystiano, dzięki, wyglądają na solidne maszyny. Jak taka odśnieżarka daje sobie radę z nierównościami? Nie chodzi mi o łagodnie pofałdowany teren np. na trawniku ale występy, nierówności, kiedy np. kostka czy beton wystaje kilka cm?  Co się wtedy dzieje? Ten ślimak w to uderza? Trzeba mocno uważać, żeby nie rozwalić maszyny?

Polecam odśnieżarki firmy Husqvarna, Partner albo Mcculloch. Sprzedałem już ich całkiem sporą ilość i klienci nie narzekają. Odśnieżarka musi mieć swoją moc jak i wagę. Niestety ceny zaczynają się od 3900zł. Ale to wybór na lata. Chodzi mi o sprzęt z własnym napędem biegami do przodu i do tyłu i o kołach, które dadzą radę nie tylko na świeżym śniegu ale i na zmrożonym. Nie mówię już o takich bajerach jak podgrzewane rączki czy rozrusznik elektryczny. No i najważniejsze to serwis. Wiadomo, że sprzęt, który pracuje i obsługuje go człowiek jest podatny na jakieś usterki. Serwis praktycznie od ręki jest tu niezbędny a dostępność części zamiennych jest ogromna. 

W razie pytań zapraszam na priv.

Ja posiadam Stige Foxa  drugą zimę i muszę przyznać że mam komfort niesamowity. :P

6 biegów przód , 2 biegi tył , rozruch może być elektryczny lub ręczny ( tak jak kosiarki). Silnik bodajże 4KM ,Briggsa raczej niezawodny ( nie sprawdzałem jeszcze rozruchu elektrycznego bo pali od kopa).

Polecam . ;) :D

• 6 miesięcy temu...

Sam chciałem takie cudo zakupić,problem u mnie z sąsiadami kurcze.. Jak wy sobie z tym radzicie,no chyba,że odsnieżacie w godzinach juz przyzwoitych dla tych co rano lubia pospać. Ja wychodze do pracy 6.15 więc mógłbym zacząć odśnieżanie gdzies o 5.30 - całą okolice bym pewnie poderwał lekko na nogi :)