sukingad Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 No to i zaległy ten filmik. Przez brak dodatkowej pary rąk jest jak zwykle dość poglądowy ale chyba dość dobrze widać "co piszczy". Dodam, że praca zygzakiem jest dużo pełniejsza przy normalnym prowadzeniu (a im wolniej tym szerzej) i daje się działać z jerkowaniem ale tego tematu a razie nie ruszałem zbyt długo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) Bardzo fajne ... Tajemnicę dotyczącą obciążenia zdradzisz, czy zostawisz dla siebie? A... Próbowałeś takich mniejszych jerków? Do 4-5 cm powiedzmy? Edytowane 1 Lipca 2014 przez seemoore 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) Obciążenie to żadna tajemnica,ale podejrzewam, że samo rozmieszczenie może nie wystarczyć. Kwestia do zweryfikowania na innych korpusach Właśnie planuję kilka mniejszych modeli zrobić, jeden wzór już jest ale nie wiem czy będzie z niego forma- chcę parę rzeczy poprawić. Edytowane 1 Lipca 2014 przez Piotrek Sukingaad 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Mniejszych? To znaczy jak małych? Będzie coś na okonia, bo nie ukrywam, praca bardzo ciekawa Ci wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Właśnie na okonia będę trzaskał takie ok 5 cm chociaż wydaje mi się, że Janusze zapięte za wyższe oczko też mogłyby kilka mazurskich garbów wyrwać. Zaraz wrzucę fotkę jednego nowego wzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 No to jeszcze foteczki jednego z planowanych modeli i tego Janusza, który był dzisiaj testowany. Jest wymieszany z fosforyzującym proszkiem i świeci na zielono. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Techno Janusz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Dobry jest, nie trzeba nawet boków malować a dodałem nie za dużo tego siuwaxu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurkan Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 No to jeszcze foteczki jednego z planowanych modeli i tego Janusza, który był dzisiaj testowany. Jest wymieszany z fosforyzującym proszkiem i świeci na zielono. 20140701_173634.jpg20140701_173557.jpg20140701_143459.jpgPietro,ten bluecudak wygląda na ciekawą foremkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Kilka maluchów muszę przed urlopem sieknąć, żeby przynajmniej za drobnicą poganiać. Miałem mieć więcej czasu na rybki w tym roku to mam mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Obciążenie to żadna tajemnica,ale podejrzewam, że samo rozmieszczenie może nie wystarczyć. Kwestia do zweryfikowania na innych korpusach Właśnie planuję kilka mniejszych modeli zrobić, jeden wzór już jest ale nie wiem czy będzie z niego forma- chcę parę rzeczy poprawić.20140629_215917.jpg Bardzo fajnie ... Cieszę się, że nie każdy wszystko "chowa dla siebie". W końcu po to jest ten dział, żeny wspierać się we wzajemnych perypetiach hand made'owych . Swoją drogą, bardzo fajnie zrobionu stelaż . Pytałem o to, bo sam też robię teraz małe jerki i cuduję z obciążeniem na różne sposoby. Jeszcze kilka korpusów wystrugam i biorę się za dalsze etapy - stelaży, dalsze kombinacje z obciążeniami itd. . Dzięki kolego raz jeszcze i powodzenia z nową konstrukcją życzę . Aha... Powiedz, dużo Cie kosztowało "finansowo" przejście na taką formę produckji woblerów? Pytam z ciekawości, bo dla mnie drewienko to i tak podsatwowy i cudny materiał ... Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 A co mam kisić jak ludzie pytają- dobry chłopak widocznie jestem Ile kapuchy wrzuciłem w LB od stycznia ub roku to ciężko policzyć- ale w tysiącach złociszy.Mogę Ci za to powiedzieć ile około będzie kosztował Cię "zestaw startowy":1. żywica fc 52 Huntsman 0,5 l- 40 zł (z przesyłką)2. silikon formierski 1l- 100 zł (może miej jak weźmiesz u tego samego dostawcy co żywicę)3. lakier poli- 30-40 zł4. oczy, drut ołów i tzw. inne pierdy 50 zł5. farby- to zależy 6. mikrobalon od 20 zł op. Ogólnie 300 zł to chyba więcej niż wystarczająco, żeby zacząć coś dłubać- ja bym się za to obkupił na bogato.Jakbyś miał pytania to wal śmiało- będę potrafił Ci odpowiedzieć to pomogę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Dzięki . Ja tylko orientacyjnie ... Na razie dłubię w lipie . No ale nie mówię nie... Jednak troszkę pewnie szybciej i powtarzalnie przede wszystkim można tak podziałać. Przydał by się jakiś poradnik filmowy na YT - od A do Z ... Jak zacząć,jak robić foromy, odlewać, itd. KIedyś czytałem trochę na ten temat, ale uznałem, że raczej nie podołam ... Co do farb, stelaży i całego osprzętu to i tak to mam, więc spoko. Mnie interesowało przede wszystkim, co trzeba mieć, żeby zacząć w pianie grzebać . Jakie materiały, jak mieszać, itd. Może napiszesz jakiś artykuł w swoim wątku? To by był hicior ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Panie, z pianą to nie do mnie, ja od żywicy jestem. Znajdziesz w tym wątku na pewno kilka opisów, które przydadzą się w rozpoczęciu odlewania przynęt na rożnych etapach tego całego procesu, dodatkowo sprawdzonych metodą prób i błędów oraz na mojej wytrzymałości psychicznej. Dwie podstawowe zasady, którymi kieruję się przy odlewaniu z żywicy są takie:1. jak możesz sobie trochę ułatwić to sobie nie utrudniaj (ja np. siekam formy jednoczęściowe)- na to żeby się namęczyć i nawyrywać włosów z głowy będziesz miał mnóstwo czasu na testach. 2. Najważniejsze materiały przy odlewaniu to: rolka papieru do d., kubeczki plastikowe (Nieekologiczne!), mieszadła do żywicy I to byłby w sumie cały artykuł na ten temat hehehe. A tak na poważnie, może coś skleję zimową porą i wstawię za pozwoleństwem adminów na jerka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekt1991 Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Robisz nadal hybrydy czy juz od tego odszedłs? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Odejść nie odszedłem bo to bardzo dobry materiał ale na razie skupiłem się na dopracowaniu bezsterowców (żwywica + mikrobalon) bo u mnie 8 na 10 rzutów woblerem posiadającym ster zbiera zielsko. Mam dla kilku osób zrobić piankowo - żywiczne i przygotuję sobie też trochę mieszańców na jesień. Teraz główny temat to wypełniacze i bezsterowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Panie, z pianą to nie do mnie, ja od żywicy jestem. Znajdziesz w tym wątku na pewno kilka opisów, które przydadzą się w rozpoczęciu odlewania przynęt na rożnych etapach tego całego procesu, dodatkowo sprawdzonych metodą prób i błędów oraz na mojej wytrzymałości psychicznej. Dwie podstawowe zasady, którymi kieruję się przy odlewaniu z żywicy są takie:1. jak możesz sobie trochę ułatwić to sobie nie utrudniaj (ja np. siekam formy jednoczęściowe)- na to żeby się namęczyć i nawyrywać włosów z głowy będziesz miał mnóstwo czasu na testach. 2. Najważniejsze materiały przy odlewaniu to: rolka papieru do d., kubeczki plastikowe (Nieekologiczne!), mieszadła do żywicy I to byłby w sumie cały artykuł na ten temat hehehe. A tak na poważnie, może coś skleję zimową porą i wstawię za pozwoleństwem adminów na jerka. Czy piana, czy żywica, dla mnie to i tak novum . Fajnie by było, gdybyś napisał, co i jak po kolei Adminowie na pewno się nie pogniewają ... W każdym razie dzięki za odpowiedź i fajne podejście do dzielenia się swoimi osiągnięciami. No i gratuluję raz jeszcze wyników . PS. jak się uda i wpiszesz mnie na listę, na jednego Twojego wobasa chętnie się załapię ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 No to jeszcze foteczki jednego z planowanych modeli i tego Janusza, który był dzisiaj testowany. Jest wymieszany z fosforyzującym proszkiem i świeci na zielono. 20140701_173634.jpg20140701_173557.jpg20140701_143459.jpgTego świecącego wobasa miałem przyjemność oglądać zamkniętego w dłoniach. Robi wrażenie. Świeci jak psu... :D Napewno będzie działał. Są dni kiedy sandokeny bardzo chętnie zagryzają takie fosforyzujące Mannsidła Good job Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Biorąc pod uwagę moje dotychczasowe "osiągnięcia" w wędkarskiej kinematografii, tutorial na YT byłby dużym wyzwaniem. Prędzej napiszę jakiś skromny poradnik ale to jest uzależnione od nowego modelu, bo chciałbym machnąć go w trzech częściach- projektowanie, odlewanie, wykończenie. Z tego projektowanie będzie pewnie czymś innym (nie piszę, że lepszym- po prostu innym) od dotychczasowych sposobów budowy modeli wzorcowych. Co do wabiów świecących mam na nie swój pogląd, myślę że to dobra przynęta na przełomy pór dnia i szarówki różnego rodzaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Rewelacja! Czekam z niecierpliwością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 4 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Właśnie wróciłem z testów na sadzawie, Janusze hulają jak ta lala a jutro będą gonione na Bugu- zobaczymy jak się spisują na płynącej wodzie. Będą pewnie robione w trzech wersjach wagowych- standardowa wychodzi średnio po 15,5g- to ten z filmiku. Do tego będzie jeszcze jeden model lżejszy pod stojące płyciaki ok 12-13 g i jeden cięższy z bardziej stabilną pracą. Początkowo myślałem, że będzie trzeba Januszowi zrobić trepanację przy pierwszym oczku ale praca z zeszlifowanym płatem czołowym jest jak na moje oko ciut za mocna- taki wariat Jest już ok 20 szt. korpusów poodlewanych i cały czas przybywa.Jak ostatnio odkładałem aerograf uwalony w farbie to pomyślałem: "Piotrek, będziesz tego żałował"... i miałem rację, dwa dni czyszczenia Jak Bozia da, to jutro będzie malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 4 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Zestaw testowo-rekreacyjny, bezsterowe Janusze do sprawdzenia na wodzie płynącej, zebrane do kupy resztki woblerów ze sterem, przegródka z suwenirami od kolegów z forum (i nie tylko). Uzbrojony i niebezpieczny! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) Trochę Januszów w innej szacie czyli pierwsze bezsterowe koty za płoty. Sporo niepomalowanych korpusów dostało w czasie testów wycisk i nie będą malowane, chyba że w ramach eksperymentów. Siadam dzisiaj do robienia maluchów na wyjazd bo szef wstępnie okazał mi łaskę (nie mylić z laską- to domena MSZ) i powinien zaakceptować mój urlop. Bazinga! Edytowane 9 Lipca 2014 przez Piotrek Sukingaad 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekt1991 Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Te na przedostatnim zdjęciu bardzo ładnie wyszły :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 A'la hamurki- taka pierwsza przymiarka ale nie ostatnia bo mi się strasznie te rybki podobają. Jak Jahwe da i trafię szóstkę w lotka to wybiorę się je połapać- na własne imitacje hamurów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi