guciolucky Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Testowałem dziś wobler Piotrka o nazwie Enigma, zawsze zanim zabiorę nową przynętę nad rzekę sprawdzam jej pracę w akwarium jeśli mi się podoba to zabieram na ryby jak nie to ląduje w moim pudle na gnioty, tym razem praca wabika była tak zaje..., że aż nie mogłem się powstrzymać żeby nie złowić tym woblerem jednego z moich domowych Tropheini. Wracając do meritum..., przyjeżdżam nad wodę wlekąc za sobą burzowe, ołowiane chmurzyska, wysiadam i zaraz wracam do auta, deszcz pada z 20 minut i ustaje, zapinam Enigmę i śmigam nad brzeg. Zaczynam jak zwykle, klęczę i obserwuję powierzchnię wody, po chwili widzę bardzo subtelnie skryty atak bolenia, który siada mi w trzecim podaniu... Rzeka jest niewielka stąd wiem, że nie mogę już liczyć w tym miejscu na kolejne branie, wędruję na kolejną miejscówkę, woda wydaje się martwa i nie jestem w stanie wyczytać z niej najmniejszej aktywności ryb ale po kilku minutach słyszę cmoknięcie, doskonale znam ten dźwięk i już cieszę się na ten mocarny kleniowy strzał, podaję Enigmę i po kilku obrotach korbki czuję to co chciałem poczuć, spokojnie holuję klenia do ręki, pod samym brzegiem widzę, że ryba jest zacna i zrobię jej zdjęcie, naciągam kluchę ostatni raz żeby złapać ją za kark i w tym samym czasie to ona strzela do mnie z woblera... Tym samym Enigma łowi klocka 180 cm :-), kleń odpływa a ja jestem złowiony, kotwica daje się przebić na wylot ale cholera kombinerki z ostrzem do cięcia drutu mam w aucie a to kawałek i jak już tam dojdę to koniec łowienia na dziś... a przecież chcę łowić tym konkretnie woblerem. No trudno kleń nie zając, zemszczę się wkrótce... Wracając do domu, myślę sobie... ale amatorka wyszła z drugiej jednak strony to Enigma i nigdy nie wiesz co lub kogo może złowić :-) CDN...soon 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Prosiakozaba ciekawa Testowales juz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biker1 Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Łowna ta Enigma :lol: 180cm klocek i sam się na brzeg wytargał do domu za prowadził jak jeszcze coś przeciwbólowego polała trzeba uważać z tymi kluskami lubią takie numery, teraz zawsze na klenie biorę podbierak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 31 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 No zobacz Kuba a mi z tylnej kotwy, kiedy poprzednie wersje Enigmy były zbrojone w jedną kotwiczkę okazy zawsze spadały Piękny wstęp, niedługo dostaniesz paczkę z drugim modelem, Enigmą malowaną pod kluski i jeżeli dzisiaj uda mi się odlać pomalować i polakierować, przynętą o której pomyślisz w pierwszym momencie "co to k.... jest?"- moim zdaniem wyciągarka do ryb @Del Toro, prosiakożaby udały się bardzo dobrze, najważniejsze, żeby odpowiednio dobrać kopyto pod haczyk i dopiero odlewać. Przynęta prosta jak budowa cepa do zrobienia dla każdego i w koszcie 100-120 zł można natłuc kilkaset sztuk a z samego materiału, nie licząc oczek, haków i obciążenia, wyjdzie i ponad tysiąc na spokojnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Pierwsza połowa utlopu zakończona. Wczoraj rzutem na taśmę zrobiłem jeszcze 30 sztuk, od zera do 1 warstwy lakieru.Zaimponowałeś mnie Piotrek 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Kot wymiata 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Już ostatniego dnia się frustrował, że nie mam czasu z nim podyskutować. On jest z tych rozgadanych kotów, jak cokolwiek powiesz do niego to musi odmruknąć. Ma swoje zdanie A tutaj za ścianą dziupla rowerowa małego. Robotne chłopaki się zrobilśmy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez Hesher 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Gumową prosiokożabkę poproszę przy okazji jak będziesz powielał. Bomba! Nawet malować nie trzeba, taki albinos będzie ok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 To zrobię Ci za free z weekend przy okazji bo chyba mam odlany korpus w pracowni. Jest też większa z fajnym chwostem, jak się wyrobię to też dla Ciebie zmontuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Enigma i pochwała lenistwa. Dzisiaj pierwszy raz w tym roku pozwoliłem sobie wyskoczyć nad wodę po prostu na ryby. Bez tachania 2 kijów, bez spiny, bez testów, bez kombinowania i tysiąca przynęt w pudełkach. Plan na weekend określiłem taki- pierwszy dzień na lekko drugi na średnio. Nie pamiętam już kiedy z własnej woli wstałem na ryby o godzinie 3 czy 4 ale ambitny plan kazał mi stawić się nad wodą o 5:00. Nic z tego, jakimś cudem obudziłem się o 6:30 rano. No leniwy jestem do wstawania z łóżka. W końcu bez większych nadziei dotarłem nad wodę, deszcz bangla więc wybrałem sobie miejscówki, w których nie wędkuję, bo nie lubię. Jak ma być lekko to lekko, zakładam Enigmę FT bo ładnie kontrastuje z szaro burym otoczeniem. Trzy-cztery rzuty i jest pierwszy okoń.Kilka następnych bez efektów i zmiana miejscówki. W wodzie widać błyskającą bokami drobnicę, dzień się zaczyna rozjaśniać to i ja zmieniam kolor na bardziej stonowany. I zakładam okulary polaryzacyjne bo przed chwilą prawie wystrzeliłem sobie kotwice w oko. Zaczynają bić kolejne okonie na Enigmę prowadzoną pod prąd w dość szybkim tempie i w poprzek nurtu. Zaczynam kombinować z twitchingiem i też gryzie jeden ale kij mam wybitnie za miękki do takiej zabawy. Przez okulary widzę jak za już prawie wyciągniętą z wody Enigmą podpłynęły dwa ładne okonie i nie przepłoszyła ich nawet moja obecność póki wobler znajdował się w wodzie.Lądują następne pasiaki a ja tonuję kolor na deseń jazgarza, trochę na siłę, żeby sprawdzić czy w braniach coś się zmieni. Zaczyna dziać się nic, rzut w sam środek koryta kilka obrotów korbką i zbiór. Na wędce siedzi bolek, holuję go i na chwilę daję luz. Ryba delikatnie wypina się bez mojej pomocy w połowie dystansu . Zawziąłem się, żeby obfocić z rybkami wszystkie cztery desenie Enigmy, które zabrałem nad wodę, więc rzucam dalej jazgarzem. W końcu zapinam honorowego pasiaka do zdjęcia ale udaje mi się cyknąć tylko jedno zanim się wypina.Myślę sobie żeby jeszcze trochę pomachać na jazgarza bo następny deseń - Classic - zawsze daje mi najlepsze wyniki i chcę sprawdzić różnicę. Rzucam jazgarzem jeszcze kilka razy i siada zębaty.Myślę sobie, to teraz przyświruję Classickiem. Pierwszy rzut i pobicie myślę "jest dobrze". Drugi rzut i... dżewo Cały wypad trwał może dwie godzinki także wobler się sprawdził kolejny raz. Do tej pory skrótowy opis był taki, że "na niego zawsze coś trafię, jak idę na ryby". Teraz chyba mmoge określić Enigmę jako obowiązkowy uniwersalny wabik w pudełku. Polecam dobrą, lotną i bardzo łowną przynętę. Piotrek Tutaj jeszcze zostało parę sztuk:http://jerkbait.pl/topic/77482-s-love-bait-enigma-uklejki-dost%C4%99pne-gratis/ Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez Hesher 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Enigma zdecydowanie zasługuje na miejsce w wędkarskim pudełku. Niewielka, lotna, stabilna, pięknie błyska bokami. Cieszę się, że powstają tego typu konstrukcje, nawet wtedy, gdy nie ja je stworzę Brawo, Piotrze! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Dzięki Jutro chyba powtórkę zrobię, może nawet uda mi się wstać o tej 4:00 Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez Hesher 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Enigma i Enigma II to są jedne z naprawdę niewielu woblerów, które mają wyraźne i autentyczne lusterkowanie. Woblery posiadają zjawiskową akcję chociaż ich budowa wcale na to nie wskazuje. Woblery są bardzo uniwersalne bo imitują ukleje, ich drobny, szybki, lusterkujący ruch. Enigmy, mam od niedawna i złowiłem już na nie sporo ryb w tym okonie, szczupaki, bolenie i klenie. Jeżeli pokażemy Enigmę rybie, która chociaż w minimalnym stopniu jest podatna na złowienie to na pewno zaatakuje. Nie jestem miłośnikiem łowienia szczupaków i praktycznie nie mam przyłowów tego gatunku w swoich kleniowych miejscówkach i na kleniowe woblery ale od kiedy zakładam Enigmę, szczupaki lepią mi się regularnie co tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że niedługo będzie to wobler bardzo poszukiwany. Jeśli ktoś ma dylemat co zapiąć na agrafce bo nie wiadomo jakie ryby są w łowisku to Enigma na pewno jest tym woblerem jaki powinien na agrafkę trafić w pierwszym podaniu. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biker1 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Dzięki Jutro chyba powtórkę zrobię, może nawet uda mi się wstać o tej 4:00 no to i ja chyba jutro się zerwę skoro świt z Enigmą, zaczynam długi łykend pogoda w miarę stabilna to coś na foto się zalapie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Ja też się dzisiaj zerwałem wcześniej. W tej intencji poszedłem wczoraj spać o 19:00 . Zabawa była dopóki słonko nie przygrzało. Już tylko Enigmę spakowałem do pudełka, więcej nie trzeba 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Enigma i Enigma II to są jedne z naprawdę niewielu woblerów, które mają wyraźne i autentyczne lusterkowanie. Woblery posiadają zjawiskową akcję chociaż ich budowa wcale na to nie wskazuje. Woblery są bardzo uniwersalne bo imitują ukleje, ich drobny, szybki, lusterkujący ruch. Enigmy, mam od niedawna i złowiłem już na nie sporo ryb w tym okonie, szczupaki, bolenie i klenie. Jeżeli pokażemy Enigmę rybie, która chociaż w minimalnym stopniu jest podatna na złowienie to na pewno zaatakuje. Nie jestem miłośnikiem łowienia szczupaków i praktycznie nie mam przyłowów tego gatunku w swoich kleniowych miejscówkach i na kleniowe woblery ale od kiedy zakładam Enigmę, szczupaki lepią mi się regularnie co tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że niedługo będzie to wobler bardzo poszukiwany. Jeśli ktoś ma dylemat co zapiąć na agrafce bo nie wiadomo jakie ryby są w łowisku to Enigma na pewno jest tym woblerem jaki powinien na agrafkę trafić w pierwszym podaniu. Przyzwyczajaj się Kuba do tych szczupaków bo idzie jesień i zanim dwójka wejdzie do produkcji to będzie gotowa Enigma 3 na zębate. Zrobię ją tak, żeby siadały również inne większe drapieżniki. Jedynka z kolei miała być rzeźbiona w łuskę skrzela itp.ale nie będzie bo taki łowny wobler szkoda przekombinować. Z resztą "na żywo wygląda lepiej niż na zdjęciach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 E3. Już w formie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Pierwsze 3 do testów. Zrobione w ok 30 minut na jednej formie. Znalazłem fajny patent na szybkie odlewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) Enigma nie dość, że wygląda super to jeszcze ryby kosi jak widać Dla mnie bomba Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez Pride Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashhh Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Pierwsze 3 do testów. Zrobione w ok 30 minut na jednej formie. Znalazłem fajny patent na szybkie odlewanie IMG_20160814_225222.jpg3 w 30 minut , niezły wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Można i kilkadziesiąt zrobić w ten sam sposób. Kwestia ilości gniazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Enigma nie dość, że wygląda super to jeszcze ryby kosi jak widać Dla mnie bomba Wyślę Ci z następnej partii bo Cię lubię Musisz mi tylko dane do wysyłki puścić na priv bo miałem w poprzednim telefonie zapisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Jak to dobrze się czasem odezwać oczywiście odwdzięczę się czymś spod swojej ręki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi