Skocz do zawartości

Love-Bait

Rekomendowane odpowiedzi

Na forumowych zawodach SFP w Warszawie kilka osób wspominało o dukatach zostawionych w Wiśle w formie przynęt i kilku kolegom pokazałem fajny sposób zbrojenia przyponów, dzięki któremu można spokojnie wędkować nawet na taniej plecionce, bez obaw, że będzie rwała się jak nitka. Chciałbym pokazać Wam krótki foto poradnik dotyczący optymalnej konstrukcji przyponu. Każdy chyba wie jak zrobić przypon i wpis nie dotyczy samych etapów budowy, co optymalnych elementów przyponu. Dobrych i tanich ;)

attachicon.gifIMG_20160812_234541.jpg

1. Fluorocarbon Max- używam od kilku lat i polecam, Nie miałem jeszcze żadnej przykrej niespodzianki. Używam dwóch średnic 0,50 na grubsze przypony i 0,27 na cieńsze.

2. Tuleje zaciskowe DAM- sprawdzałem wiele różnych tulejek i inne nie mają startu do DAMowskich, a te są bardzo tanie (ja trafiłem po 3zł/25 szt). Tuleje nie pękają, nie przycinają linki i nie są miękkie. Z kolei najsłabsze jakie miałem kosztowały około 20 zł (takie cudo w małym polipropylenowym opakowaniu "Crimps cośtam")

3. Agrafki Spinwal- mikadowskie są równie dobre i kilkakrotnie tańsze, te kupiłem z braku agrafek mikado w sklepach, cena bodajże jak za 3 paczki mikado ;/ Bardzo ważny jest właśnie ten model agrafki bo przy zmianie przynęty nie trzeba odpinać zaczepu. Po pierwsze jest to bardzo wygodna opcja (szczególnie podczas testów przynęt), po drugie zmiany wabika nie osłabiają agrafki. Dla mnie bezapelacyjny nr 1.

4. Najważniejsza część przyponu- łącznik bezwęzłowy. Mikado robi je w 3 rozmiarach. Ja do cieńszych przyponów używam M-ek a do grubszych L-ek. Łącznik bardzo wzmacnia cały zestaw i nawet kiepską plecionką można wędkować bez obaw o zerwanie przynęty. Do fluorocarbonu doczepiamy część z zadziorem. Przy cieńszych przyponach nie stosuję tulejek a węzeł, najlepiej sprawdził mi się palomar bo jest drobny i nie doznaje urazów przy przepinaniu zestawu. Sposób motania łącznika i linki tutaj. Tuleje zaciskam płaskoszczypcami z 1 foto, nigdy nie miałem przycinki. Przy łączniku bezwęzłowym ważne jest sprawdzanie co jakiś czas, czy ścięta końcówka linki nie wysnuła się poza oczko, szczególnie przy łowieniu w miejscach z dużą ilością uwad.

Przepraszam, mam pytanie. Brak krętlika nie jest problematyczny. Celowo bez krętlika robisz?

• Like 2

A widzisz, dobre pytanie :) Takie przypony nie nadają się do przynęt wirujących, jedynie do woblerów, gum, wahadeł itp. Ale spoko spoko, Piotrek już znalazł rozwiązanie. Czekam na materiały i pokażę Wam przypon, w który już chyba więcej wsadzić się nie da. Zmontuję jak tylko wszystko do mnie dotrze. Dzięki za zainteresowanie, przypomnij się kiedy wstawię następną część to wyślę Ci kilka gotowych w prezencie :)

• Like 1

Niejeden taki niespodziewany konkurs/prezent już tu zrobiłem. CIeszę się po prostu, kiedy znajdzie się ktoś z opanowaną sztuką konwersacji, wychodzącą poza standardowe:"a tego jerka jak obciążyłeś" ;) Przypominaj się, jak tylko dostanę towar to będę kręcił żeby też je jeszcze w tym roku sprawdzić.

• Like 1

Niejeden taki niespodziewany konkurs/prezent już tu zrobiłem. CIeszę się po prostu, kiedy znajdzie się ktoś z opanowaną sztuką konwersacji, wychodzącą poza standardowe:"a tego jerka jak obciążyłeś" ;) Przypominaj się, jak tylko dostanę towar to będę kręcił żeby też je jeszcze w tym roku sprawdzić.

Super, to się przypomnę ;) Może uda się odebrać osobiście przy okazji kolejnych targów czy coś (w ten weekend do Nadarzyna niestety nie dotarłem), albo nad Narew podjadę, to mi pomożesz zrobić dobry użytek z Twoich przynęt :D Jakiś czas temu trochę z przypadku zostałem posiadaczem takiej gromadki:

2mw6ng2.jpg

przeglądając wątek widzę, że to już modele niemalże prehistoryczne ;) tym bardziej cenne! I nie jestem pewien, czy aby malowane jednak inną ręką? W każdym razie muszę je uzbroić, niektórym stery dorobić, no i w końcu je zamoczyć. 

• Like 1

He he pamiętam je. Malowane tą samą ręką ale jeszcze farbami w sprayu. Leżaki, które gdzieś mi się tam gubiły przy wykańczaniu partii, uzbierało kilka gromadek i rozdałem dwóm kolegom z jerkbaita. Dobrze byłoby na nie położyć lakier, jedna warstwa krzywdy im nie zrobi a będą dużo ładniej wyglądać. Polecam Ci te maluszki ze sterami, nałowiłem na nie ładnych garbusów na Świętajnie swojego czasu. Srebrny, złoty i pstrążek powinny pracować, niebieski nie wiem. Pstrąg ma chyba grzbiet malowany flip flopem- w pochmurne dni jest grafitowy a na słońcu fioletowy metalik. W sumie to może się gdzieś złapiemy i zabiorę je na warsztat do odnowienia. P

No, takiej oferty nie odrzucę ;) Jak się złapiemy z radością oddam je do dopieszczenia. Maluchy na pewno gotowe do wodowania i jak podołam, to zalakieruje. W tzw. międzyczasie spojrzę co tam masz teraz na warsztacie i może przy okazji jeszcze coś dobiorę. 

Ok, to jakoś się umówimy. Jak chcesz to mogę ja zabrać na weekend do pracowni bo się wybieram powykańczać rzeczy, których nie zdążyłem przygotować na Garage Sale. Jakbyś chciał się złapać do piątku do daj znać.

Od słowa do słowa i spotkali się :)
Dzięki Piotrze, miło było poznać. Przynęty robisz zarąbiste. To już padało w tym wątku kilka razy - w realu prezentują się jeszcze lepiej niż na zdjęciach. Nie chcę wazeliny dokładać, ale fakt faktem, że nie pamiętam, żebym miał kiedyś efekt WOW widząc pracę przynęty. Terminator i Janusz chyba zostaną moimi nowymi idolami, no ale może poczekajmy jeszcze, niech najpierw coś złowią ;)

• Like 1

krótki wypad na Wisłę pociskać Januszem i Enigmą. Lotność zajebiaszcza, ale jak się człowiek duperelami zajmie, zamiast ściągać przynętę, to prąd Janusza wstawi w kamienie - oczywista, oczywistość. A jak się potem za bardzo szarpie, to Janusz w tych kamieniach zostaje, wrrrr. Także Janusz Tiger siedzi i czeka. Przy odrobinie szczęścia wyjmę go przy niższym stanie wody ;)

• 2 tygodnie później...

Dostałem dzisiaj przesyłkę z aliexpress. Muszę przyznać, że nie jest to do końca towar, który zamawiałem. Kto z Was zgadnie, co chciałem zamówić będzie mógł sobie wybrać w nagrodę jerka z poniższego wątku:

http://jerkbait.pl/topic/81436-love-bait-jerki-i-spoony-gratis/

0ddl-SoR9mwcBFu4wXAWLr3U0YNL7w0BRvTZINP-

Widzę,  że nie tylko ja się zdziwię ;)

Dostałem dzisiaj przesyłkę z aliexpress. Muszę przyznać, że nie jest to do końca towar, który zamawiałem. Kto z Was zgadnie, co chciałem zamówić będzie mógł sobie wybrać w nagrodę jerka z poniższego wątku:

http://jerkbait.pl/t...-spoony-gratis/

0ddl-SoR9mwcBFu4wXAWLr3U0YNL7w0BRvTZINP-

Edytowane przez Hesher