Skocz do zawartości

Jak daleko rzucacie castem?

kris1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem ciekawy jakie wyniki osiągacie rzucając przynetami do 30g,50g,70g.

Moje wyniki to:

-do 30g - 25-28m

-do 50g  -35-38m

-do 70g  -42-48m

Naturalnie do każdej gramatury inny sprzęt (castingowy)

W moim odczuciu trochę za blisko - o ile z łodzi jest ok. to z brzegu zasięg niejednokrotnie za krótki.

Na co muszą zwrócic uwagę żeby oddawać dalsze rzuty?

Dzięki.

Pozdrawiam.

Hmm no nie za hola,no i kwestia jak bardzo skupiony jest ciężar czy to wob pływający 25cm o wadze 30 gram czy gówka jigowa co leci jak pocisk.

zalecane jest machać dłuższym kijem,ustawienia minimalne na bloczkach,lub magnetylu lub DC,próby próby i chyba tyle.no i  mimo że opory na lince są mniejsze niż w spinie to cieńsza nieco linka i w cascie wydłuża rzuty.

Każdy z nas kto przesiadł się na casta miał ten sam problem co Ty. Z czasem dojdziesz do wprawy i dystanse same zaczną rosnąć, teraz to raczej skup uwagę na technice rzutu, płynności, poprawnych odruchach. Nie staraj się forsować odległości rzutu jako priorytet bo jest to złudne przy samym łowieniu.

Mamy kolegę na forum co rzuca po 118m ciężarkiem 18g i to z żyłki 0,24 a jego koledzy z 28g posyłają ponad 200m :) :) :) więc długa nauka przed tobą :) :) :) Ale nie przejmuj się to jeden z najlepszych zawodowców [zawodników] na świecie,jak uzyskasz połowę tego będzie rewelacyjnie.

rzucanie na odleglosc, ktore uprawia janusz, nie ma nic wspolnego z wedkarstwem, o czym mozna sie latwo przekonac czytajac artykul janusza, ktory od kilku lat wisi na stronie glownej ... a wracajac do pytania z pierwszego postu tego watku, to ogromna role odgrywaja zarazem (oczywiscie, ze tak) technika wyrzutu jak i odpowiedni zestaw ... to pierwsze mozna wytrenowac, a drugie skompletowac :) 

Pozwól PITT , że przypomnę ci tekst z Twojego posta -"podzielcie sie waszymi doswiadczeniami w rozwoju techniki rzutowej, sprzedajcie troche tajnikow waszej drogi do 'duzych' odleglosci rzutowych przy uzyciu krotkiej wedki castingowej, multiplikatora i malego wabika na koncu zestawu, jakich wedek uzywacie? jakich kolowrotkow? jakich linek? jak rzucacie w silnym wietrze? jak ustawiacie hamulec rzutowy? dlaczego wlasnie tak a nie inaczej?
oczywiscie nie chodzi mi o frazesy typu: ' ... trzeba duzo cwiczyc ... ' -

Zdaje sobie sprawę , że jesteś zmęczony ciągłym katowaniem tych samych tematów , ale są  inni nowi użytkownicy zafascynowani castingiem .

Z pewnością z czasem dojdę do zadawalających rezultatów jednak ZAWODOWCOM nie przystoi zbywać zapaleńców .

• Like 2

Nie jest problemem osiągniecie 100m np,główka 35g+kopyto8cm(Phenix Super Flipper 7'6" + revo SX) ponad 100m do podkładu ,lub Phenix MBX790M  i guma z główką 20g(też koło 100ki) i wcale nie nieosiągalne dla poczatkującego ,a za takiego się uważam z rocznym doświadczeniem. Poza techniką bardzo ważna jest pewność i przekonanie tego co robisz np odkręcając magnetyk na maksa.rzut powinien być pewny ale nie nonszalancki ,rutyniarski na odp...ol.Zawsze asekuruję kciukiem ,ale starając sie nie przeszkadzać szpulce.Babole i tak zdarzają sie jeszcze,szczególnie przy zmianie przynęty na lżejszą , mniej lotną,taki zapominalski jestem :D

Dzięki Panowie.

Tak jak myślałem , że jedną z przyczyn jest sprzęt.

Posiadam ABU C3 i ABU C4 jestem nastawiony na jerkowanie średnie i ciężkie,kije krótkie 198 do 1oz i 2,5 oz

Zjawisko "brody" jest mi obce - podejrzewam dlatego, że rzucam przynętami od 25g.

Technika z pewnością pozostawia wiele do życzenia więc popracuję nad tym.

Codo pewności siebie przy rzutach -DĄBEK 111 -masz rację, kiedy rzucam są pewne obawy.

Nie jest problemem osiągniecie 100m np,główka 35g+kopyto8cm(Phenix Super Flipper 7'6" + revo SX) ponad 100m do podkładu ,lub Phenix MBX790M  i guma z główką 20g(też koło 100ki) i wcale nie nieosiągalne dla poczatkującego ,a za takiego się uważam z rocznym doświadczeniem. Poza techniką bardzo ważna jest pewność i przekonanie tego co robisz np odkręcając magnetyk na maksa.rzut powinien być pewny ale nie nonszalancki ,rutyniarski na odp...ol.Zawsze asekuruję kciukiem ,ale starając sie nie przeszkadzać szpulce.Babole i tak zdarzają sie jeszcze,szczególnie przy zmianie przynęty na lżejszą , mniej lotną,taki zapominalski jestem :D

Proponuję jeszcze raz wymierzyć rzuty w linii prostej, jeśli jest to konkurs kto dalej to deklaruję odległość 175 metrów trzydzieści osiem centymetrów trzy milimetry i to bez rozgrzewki, kij Evergreen Quad Twister TXFC-66L, przynęta Slider SD10FABL, rzut pod wiatr... ;)  :D 

• Like 2

Zacinanie z odległości powyżej 50m (szacuję bo nie latam z miarką), nawet jeśli łowię dosyć płytko i agresywnie np. bolenia na top water, jest dla mnie wyzwaniem. Jeszcze większym jest przy prowadzeniu przynęty głębiej, gdy dochodzą momenty luźnej linki + brzuch od wiatru, który istnieje prawie zawsze. Lubię oglądać w necie relacje zawodów rzutowych. 

• Like 1

Proponuję jeszcze raz wymierzyć rzuty w linii prostej, jeśli jest to konkurs kto dalej to deklaruję odległość 175 metrów trzydzieści osiem centymetrów trzy milimetry i to bez rozgrzewki, kij Evergreen Quad Twister TXFC-66L, przynęta Slider SD10FABL, rzut pod wiatr... ;)  :D 

Brawo Andrzej!!!!!!!!! ;)  :)  ;) ( za poczucie humoru i dystans do rzeczywistości)

kto rzuci więcej????

Szanowni Koledzy,

mam nieodparte wrażenie,  że niektórzy z Was piszący o monstrualnych odległościach rzutowych jakie osiągacie przy pomocy zestawu z multiplikatorem, tak naprawdę nigdy nie zmierzył takich odległości chociażby na boisku lub łące.

Czy nikt z was nigdy w szkole nie biegał na 100 m????

​Jeśli było to dawno, lub akurat wtedy mieliście zwolnienie z lekcji WF to proponuję przypomnieć to sobie.

​Nie , nie nie zachęcam Was do biegania, zachęcam tylko do tego , aby wziąć w domu odmierzyć dokładnie 10 m sznurka, i wyjść na pobliskie boisko, lub łąkę i dokładnie zmierzyć te odległości zaznaczając np. butelkami po wodzie każde kolejne 10 metrów.

(przypominam,ze boisko piłkarskie ma długość 100-110 m).

Będziecie naprawdę zdziwieni jak jest to daleko.!!!!!!

​I może wówczas inaczej będziecie  patrzeć na "długości oddawanych rzutów".

Tutaj apel do młodych adeptów castingu, których jest coraz więcej i którzy czytają takie posty.

Koledzy, nie wierzcie we wszystko co piszą inni, czasem robią to po prostu z własnej niewiedzy, lub z chęci zaimponowania komuś.

Uwierzcie, że z czasem i Wasze rzuty się wydłużą, gdy przestaniecie " walczyć z materią" tzn. zaczniecie czerpać przyjemność z posługiwania się zestawem castingowym, oddacie się w pełni naszej wspólnej pasji-łowienia ryb a nie zastanawianiu się czy ten rzut był już na odległość 60 , a może już 75 metrów :) .

Życzę  więcej  wiary w siebie i możliwości spędzania nad wodą jak największej ilości czasu i odkrycia tego jak fascynująca może być metoda połowu ryb przy użyciu "wędki  z cynglem i multikiem"

Pozdrawiam :) 

​( castingowiec z ponad 20 letnim stażem)

• Like 2

Ale to nie konkurs ,kto dalej i nie próba chwalenia się, napisałem że linka wyjechała do podkładu i tyle.Nie to było sednem posta ,ale skoro tak jest to odbierane :wacko: 

W życiu całym wedkarskim czyli +-30lat nie przyszło mi do łba aby je..ąć złomem na pole i za...ać z miarką lub liczyć kroki czy tiptopki :)

Zdaję sobie Andrzeju sprawę ,że linka wyjechana ze szpuli nie jest równa odległości rzutu :mellow:

A widziałem takie akcje że linki z kręćka poszło z 20m a wobek za plecami ,wiatr w pysk a może w lewe ucho ;)

Tutaj apel do młodych adeptów castingu, których jest coraz więcej i którzy czytają takie posty...

...Uwierzcie, że z czasem i Wasze rzuty się wydłużą...

To prawda, lecz ja napiszę nieco przekornie - młodzi adepci castingu, nie starajcie się rzucać czasem bez sensu, na duże odległości. Rzucajcie także celnie i blisko. Bo choć niekiedy trzeba daleko sięgnąć, to jakże często ryby stoją dosłownie pod naszymi nogami (burtą). Niestety, przeciętny wędkarz po dojściu do stanowiska nie rozpoczyna czesania wody od dyskretnych, krótkich i precyzyjnych rzutów, po których powinien stopniowo sięgać coraz dalej, minimalizując w ten sposób możliwość spłoszenia ryby. Najczęściej słychać przeszywający dźwięk, niczym świst bata, oznajmiający już z dala, że do wyrzutu przyłożył większość swej siły, bo w błędnym mniemaniu liczył na zwiększenie w ten sposób swej szansy. A tymczasem jest wręcz odwrotnie...

Edytowane przez RBTS
  • Like 2

Ale to nie konkurs ,kto dalej i nie próba chwalenia się, napisałem że linka wyjechała do podkładu i tyle.Nie to było sednem posta ,ale skoro tak jest to odbierane :wacko:

W życiu całym wedkarskim czyli +-30lat nie przyszło mi do łba aby je..ąć złomem na pole i za...ać z miarką lub liczyć kroki czy tiptopki :)

Zdaję sobie Andrzeju sprawę ,że linka wyjechana ze szpuli nie jest równa odległości rzutu :mellow:

A widziałem takie akcje że linki z kręćka poszło z 20m a wobek za plecami ,wiatr w pysk a może w lewe ucho ;)

Moje początki z castem - desperacja wielka o pole zarzucone złomem zahaczyła. Nie podważam niczyich wyników i metod oceny, jednak czytając forum z minionego okresu relacji na mistrzostwo świata jest wiele to i uśmiech na usta się ciśnie... Tak dla uściślenia cyferek i wszelkich pomiarów, kilka lat temu nudząc się nad wodą wyliczałem swoje odległości zadawane kijem castingowym 9' do 1 1/4oz. Powtarzalne rzuty wahadłem Gnom 20 gram (zamach, swobodne wypuszczenie przynęty, totalny luz), dystans osiągany mieścił się w przedziale od 45 do max 48 dużych kroków... Niby nie wiele, za każdym razem powtarzalnie na to samo miejsce. Takie podejście bardzo pomaga przy ustawieniu łodzi w odpowiednim dystansie od miejscówki... Łowiąc zaczynam obrzucać od tego co pod nosem by sięgnąć na koniec owych 45-50 "kroków"...

Wpisy takie że załamka moze dopaść :P

Jeszcze troszke to zaczną sie wątki typu kto ma dłuższego narząda :D

Wiosna na gwałt potrzebna

I tak jeszcze wracając do tematu przewodniego zacytuje słyszany gdzieś tekst modlitwy wędkarza:

....... i Panie Boże pozwól mi w tym roku złowić taką rybę abym nie musiał kłamać.

Interpretację pozostawie każdemu z osobna

Edytowane przez MIGOTKA
  • Like 2

rzucanie na odleglosc, ktore uprawia janusz, nie ma nic wspolnego z wedkarstwem, o czym mozna sie latwo przekonac czytajac artykul janusza, ktory od kilku lat wisi na stronie glownej ... a wracajac do pytania z pierwszego postu tego watku, to ogromna role odgrywaja zarazem (oczywiscie, ze tak) technika wyrzutu jak i odpowiedni zestaw ... to pierwsze mozna wytrenowac, a drugie skompletowac :)

Czy mogę poprosić o linka do tego artykułu Janusza? Coś lewy jestem i nie mogę odnaleźć.

Jestem pod wrażeniem wyników. Ja potrzebowałem roku by rzucić castem na odległość 20 m. Wczoraj mi sie udało. Przynęta 3 gr :) i wiało w plecy.

Gratuluję zawziętości i determinacji. 3g,na 25m ,bez rozgrzewki ,sprężarki i marnowania roku czasu,oczywiście spin   :huh:

Edytowane przez Dąbek 111
  • Like 1