Skocz do zawartości

Jak daleko rzucacie castem?

kris1

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętam jak na filmie King of the jerkbait Piotr Piskorski mając na zestawie castingowym Slidera 10 powiedział, że "80 metrów to nie jest wielki wyczyn" - wygląda więc, że miał na myśli tak długi rzut Sliderem i przy użyciu podobnego sprzętu (łowił Dragonem HM 62 Slider, którego mam). Dla mnie dystans niewyobrażalny. Rzucam kilkadziesiąt metrów, coraz dalej, czasem w okolicach pięćdziesięciu przy sprzyjającym wietrze, ale nie wyobrażam sobie, że kiedyś rzucę 80... Rzeczywiście można tyle?

Nie wiem dokładnie czy tyle... Jednak tym klockiem (S) można nie jedną łódkę spacyfikować pod brzegiem w strefie zakazu podpływania bliżej jak umowne 50 metrów. Wielokrotnie przećwiczyłem takie sytuacje, gdzie "pocisk" wpadał do wody 20 metrów za łodzią. Kij Megabass Mephisto + CC 201DC.  ;)  :D

Jakaś fobia z tą odległością rzutów? Za młody jestem żeby mieć takie problemy :D  :D  :D

No i tak trzymać! Im więcej lat przybywa tym nowe wyzwanie by udowodnić samemu sobie - DAM RADĘ!!!

Jest dyscyplina która coraz bardziej mnie dołuje - daję radę - jak długo,  :ph34r:  :wub:  :D "kołki w zęby tempo 22".  :D

A te dystanse, kto by się tym przejmował... :)  ;)

No i tak trzymać! Im więcej lat przybywa tym nowe wyzwanie by udowodnić samemu sobie - DAM RADĘ!!!

Jest dyscyplina która coraz bardziej mnie dołuje - daję radę - jak długo,  :ph34r:  :wub:  :D "kołki w zęby tempo 22".  :D

A te dystanse, kto by się tym przejmował... :)  ;)

Ty też ???? :lol:  :lol:

:lol:

Jak dla mnie jakaś wiedza jest nieważna, to jest nieważna w ogóle.
Ja łowię głównie z brzegu, na akwenie gdzie daleko daleko są piękne wypłycenia, w innym miejscu gałęzie, rzucam coraz bliżej ale wciąż za blisko. Ile da się rzucić byłoby dla mnie wiedzą ważną, merytoryczną.

• 2 tygodnie później...

No i sprawdziłeś? Dla mnie, jak już mówiłem, to ważna informacja ile doświadczeni castingowcy rzucają takim na przykład Sliderem, albo Fatso10, bo wówczas będę wiedział, czy w interesujące mnie miejsca w ogóle da się dorzucić, czy też nie. Ja mam do tego dwa kije, oba 2.05 metra, oba do 50g wyrzutu, jeden castingowy a jeden jigowy - tym drugim dalej się rzuca, ale powyżej 50 metrów nie udało mi się nigdy, a aby tyle osiągnąć muszę mieć sprzyjające warunki. Inna sprawa, że dotąd rzucałem Okumą Aluminą, a teraz będę to robił Curado 201e7.

Pamiętam jak na filmie King of the jerkbait Piotr Piskorski mając na zestawie castingowym Slidera 10 powiedział, że "80 metrów to nie jest wielki wyczyn" - wygląda więc, że miał na myśli tak długi rzut Sliderem i przy użyciu podobnego sprzętu (łowił Dragonem HM 62 Slider, którego mam). Dla mnie dystans niewyobrażalny. Rzucam kilkadziesiąt metrów, coraz dalej, czasem w okolicach pięćdziesięciu przy sprzyjającym wietrze, ale nie wyobrażam sobie, że kiedyś rzucę 80... Rzeczywiście można tyle?

może i można ,tylko po co ? jakaś olimpiada ?

Moich 90% rzutów jerkiem to jest spod jajek na 15 metrów lub mniej.Tylko ,że ja zajmuje się łowieniem ryb a nie rzucaniem byle dalej.

To jest troszke jak z muchowaniem.Ludziom sie to podoba ,bo jest efektowne.Ale jak jest efektownie,to wtedy mucha jest w powietrzu.A żeby złowić rybe mucha musi być w wodzie.I ten ma lepsze wyniki,kto trzyma muchę  maksymalnie dlugo w wodzie i to w odpowiednim miejscu.

Lepiej przepuścić ja 15x w dobrym miejscu po 10 sekund,niż 3x po 50 sekund ,gdzie 40s z 50 bedzie na jałowej wodzie.To samo jest z jerkami.

ot takie moje zdanie

ps.a dodam jeszcze że nie używam multiplikatora, tylko zwykłego bluarka.Bo mi tak wygodniej,i bez szpanerstwa.

Edytowane przez Taps
  • Like 3

miałem okazję rzucać aluminą tą starą i nową 273,także użytkuję curado 201e.i wydaje mi się że wielkiej różnicy nie będzie.nawet pamiętam jak kumpel coś marudził że z curado to mi ładnie wabik leci a jemu z okumy nie.byliśmy na łódce ok 35-40m od brzegu,wziąłem jego zestaw-rzut i jerk wylądował w trzcinach.według mnie warunki rzutowe młynek ma,reszta to kwestia ustawień młynka.ewentualnie wypłukanie smaru z łożysk.

może i można ,tylko po co ?

Po co mnie, już wyjaśniałem - innym może być po nic. Jak innym jest po nic, to ja już na moje pytanie nie uzyskam odpowiedzi? W zamian uzyskam dlaczego komuś jest po nic? I tak jest prawie zawsze.

Busz231, byłem już na polu i nad wodą porzucać jednym i drugim młynkiem (tylko bez ciężkich przynęt), Alumina jest bardzo fajna, łowiłem nią rok prawie codziennie, więc mam opanowaną, ale różnica jest ogromna! Pierwszy raz miałem w rękach to Curado, ustawiłem na dwa bloczki i rzucałem czym chciałem, jak chciałem, prawie nie kontrolując kciukiem - bajka! A od tej pory jeszcze zostało nasmarowane.

Edytowane przez Wilk_

Ja mam do tego dwa kije, oba 2.05 metra, oba do 50g wyrzutu, jeden castingowy a jeden jigowy -

yyyyyyyyyyyyyyyyy a czym sie rózni kij CASTINGOWY od kija Jigowego??

bo jak dla mnie to stwierdzenie typu: mam dwa kije jeden spinningowy a drugi wklejanka...

• Like 2

Masz rację Mifek, ale to przejęzyczenie. Miałem na myśli: jeden jerkowy a drugi jigowy, a napisałem co innego. Sorry :)

Na wszelki wypadek zastrzegam się: HM 62 Slider, wiem, że jerkowy ,bo tak był reklamowany, a Tenryu od Kawalca jigowy - bo tak mi powiedział pan Kawalec :) :P

Edytowane przez Wilk_

Nie, to już był żart :) Właściwie nigdy im nie wierzę :)
O tym Sliderze jak raz przeczytałem tutaj, zanim się pogniewaliśmy i rozstaliśmy - zdaje się, że Remek go bardzo chwalił, jako dobry kij jerkowy. W logice kierowanie się w tym przypadku zdaniem innych nazywa się "zasadą racji dostatecznej" - jest jedną z czterech podstawowych :)
Podobnie było z tym Tenryu - no jest jigowy, to widać, bo ma wszystkie widoczne cechy, a co do wiary, że będzie - no miałem nie wierzyć Kawalcowi?
Szło by zwariować tak żyjąc :)

No, już nie mogę się doczekać. Curado kupiłem tutaj kilka dni temu, dałem do znanego w Łodzi fachowca, by przesmarował, chodzi tak, że aż sam sobie zazdroszczę, a od zeszłego roku naprawdę pokochałem ten casting i nawet tam, gdzie lepiej sprawdzałby się spinning (choćby dlatego, że spinninguję wiele lat) raczej łowiłem tą metodą. I normalnie już taki mistrz jestem, że przez cały sezon nie wiem czy cztery Slidery odstrzeliłem! No, może pięć.... :P

Żart: ani jednego :)

Edytowane przez Wilk_

Wciąż uważam , że rzuca się tyle , ile potrzeba .. Oczywiście rodzaj kołowrotka ma znaczenie , ale bardziej jest to zespół indywidualnych zdolności i nawyków oraz tak nieczęsto jeszcze spotykanej zdolności do właściwego zestrojenia zestawu z własnymi zamiarami . Wątpiącym tudzież innym nieukom należy przypomnieć , że rekordy odległości to właśnie multiplikator :) Podobnie precyzja , elegancja i ergonomia , co apodyktycznie i jak zawsze zaczepnie , twierdzę ..

Multiplikator jest niestety bardziej wymagający od stałoszpulowca , co nie wszystkim przywykłym do tandety i łatwizny , odpowiada :)

p.s.

Używam tylko prostych , seryjnych multiplikatorów , co w niczym mnie nie ogranicza , a rzuty czyni prawdziwą przyjemnością , nie trącąc przy tym tak powszechnym , uniwersalnym prymitywizmem , nic ale to nic :)

• Like 1

Wciąż uważam , że rzuca się tyle , ile potrzeba .. 

Też tak uważam. Powiem więc tak: mnie byłoby potrzebne rzucać Sliderem 10 i innymi jerkami o zbliżonych rozmiarach około 70 metrów, może nawet więcej. Jest to możliwe przy użyciu sprzętu, który opisałem? Można się tego nauczyć?

Panowie po co liczyc krokami badz metrowka.Kazdy mlynek nawija x-cm za jednym obrotem korbki.A zatem rzut liczenie ile razy obrocicie korba x to co zabiera mlynek.O ile komus to potrzebne.Fakt kazdy kto sie zabiera za casting, zaraz chce zobaczyc czy wszytsko ok wiec zaczyna od dlugosci rzutu, czyniac z tego najwiekszy problem.Ja z castingiem zylem okolo 2 miesiecy super przygoda, od razu rzucalem bardzo daleko, nic nie platalem, chyba ze robilem proby na ile moge sobie pozwolic.Casting to metoda jak kazda inna, trzeba isc nad wode i lowic z czasem wszytsko wyjdzie w praniu, bo to czego sie dowiemy od innych nie zawsze pojdzie w parze z naszym doswiadczeniem.Wedki, mlynki sa tylko narzedziem do lowienia ryb.

Też tak uważam. Powiem więc tak: mnie byłoby potrzebne rzucać Sliderem 10 i innymi jerkami o zbliżonych rozmiarach około 70 metrów, może nawet więcej. Jest to możliwe przy użyciu sprzętu, który opisałem? Można się tego nauczyć?

Ucz sie a sie dowiesz :P

• Like 1

Nie widziałem na oczy Slidera , ani w ręku nie miałem tego Curadziaka , to i nie wiem , ale są też inne dobrze latające hardbait,y które połączone z trafnie dobranym kijem pewnie by sprostały tej odległości . A co ten zestaw może w twoich rękach , to pewnie nikt nie będzie wiedział ^_^

Do Żyda zaniosłeś ? :D

• Like 2