Wilk_ Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 A ja na oczy nie widziałem spinningu ani suma i nie nosiłem kapelusza - ale mniejsza o to No właśnie o taką odpowiedź mi chodziło - że da się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Da się to za dużo powiedziane slider 10s lata najlepiej z popularnych jerków ale osiąganie swobodne 70, 80 metra celem łowienia kijem do łowienia a nie rzutowym będzie skrajnie trudne. 50-60m to będzie max przy jako takiej powtarzalności przy umiarkowanym wietrze. Jeśli ktoś mówi, że żadnym wyczynem nie jest osiągnięcie 80m obojętnie jakim jerk'iem salmo to ewidentnie żartuje Dla Sławka.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Witam, Ja tak wedle wyliczen to rzucam ze 120-140 metrow sliderem, poluje nimi na renifery po drugiej stronie szwedzkiej rzeki, no i stodole Staska przerzucilem kilka razy a wysoka franca bo Stasiek ma 15 krow i 3 kunie wiec musi sie duzo siana zmiescic co by w zimie nie pozdychaly z glodu, konie i krowy, nie Stasiek oczywiscie. A sprzet japonski, JDM jak to sie mowi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 A miałbyś phenixa w spirali i koniecznie na tytanach, to byś pizgnięcia po min150m oddawał, ba nawet i 300 by się ci zdarzało, łatwo niczym siuśki po 5 browarach Niestety przy tych odległościach jerk salmo przechodzi barierę dźwięku i niestety, ale efekt gromu i powstający obłok Prandtla powodują pękanie lakieru, przez co niesłusznie firma jest oskarżana o to, ze ryby gryzą lakier i odpada. Przypuszczalnie również wtedy fala uderzeniowa powoduje rozhartowanie się kotwic, stąd się rozginają. Ownery, o dziwo, będąc bardziej aerodynamiczne, nie doświadczają tej przypadłości aż w takim stopniu Kolejną sprawą, jest chłodzenie łożysk przy takich prędkościach obrotowych szpuli, ale to inny temat. Stjuningowane i nawiercone ruską wiertarką japońskie szpule na łożyskach z Kraśnika jako jedyne daję radę podołać temu zadaniu. Jedyny problem, ze te szpule są zwykle dość płytkie i wchodzi na nie max 40m plecionki 8lb, co oczywiście prawdziwym zawodowcom, zaginającym czasoprzestrzeń używając jigów o wadze 0,0015g aż tak nie przeszkadza.Ale, to lata praktyki w osiągnięciu takich umiejętności i niejeden prom kosmiczny jeszcze się rozleci podczas misji zanim technologie umożliwiające takie cuda trafią pod strzechy i do zwykłych ludków 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Mysle Batsona przerobic w spirale wtedy bedzie kilka metrow ekstra i nie potrzebna bedzie strzelba na losie a moze i jaki niedzwiedz sie trafi :) Siodemki sa ciut za duze, za bardzo rozrywaja zadek uciekajacemu reniferowi i szynka sie kiepsko wedzi ( nierownomiernie) Predkosci tez za duze nie moga byc bo poroze mozna zniszczyc, ot taki lajf i nigdy nie mozna byc zadowolonym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk_ Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Pisać umiom - nie wiedząc, że sztuka pisania polega głównie na umiejętności skreślania, a tam przydałoby się skreślić z połowę - ale czytać to już nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Panowie po co liczyc krokami badz metrowka.Kazdy mlynek nawija x-cm za jednym obrotem korbki.A zatem rzut liczenie ile razy obrocicie korba x to co zabiera mlynek.O ile komus to potrzebne.Fakt kazdy kto sie zabiera za casting, zaraz chce zobaczyc czy wszytsko ok wiec zaczyna od dlugosci rzutu, czyniac z tego najwiekszy problem.Ja z castingiem zylem okolo 2 miesiecy super przygoda, od razu rzucalem bardzo daleko, nic nie platalem, chyba ze robilem proby na ile moge sobie pozwolic.Casting to metoda jak kazda inna, trzeba isc nad wode i lowic z czasem wszytsko wyjdzie w praniu, bo to czego sie dowiemy od innych nie zawsze pojdzie w parze z naszym doswiadczeniem.Wedki, mlynki sa tylko narzedziem do lowienia ryb.Ta metoda jest obarczona większym błędem niż kroki. Tak mi się wydaje. Nawój na obrót jest podawany prawdopodobnie przy pełnej szpulce. A jak wyrzucisz już 30 metrów plecionki 20 czy 30 lb to szpulka już jest "puściejsza" i nawój się zdecydowanie zmniejsza. Dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk_ Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 No bez przesady, dwa metry w tę czy w tę stronę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 "Jak daleko rzucacie?" - ok, w warunkach wędkarskich to już wiemy ile się rzuca. Z artykułu Janusza wiemy, że setkę można przekroczyć 18g ciężarkiem. Moje pytanie będzie dotyczyło rekordów - ile faktycznie da się pierdyknąć najdalej ? Jest jakaś tabela światowych rekordów? Co wpisać w google, zeby mi to odszukało? Chyba, że znacie odpowiedź, to poproszę. Chodzi mi o rekordy odległości w multikach i staych szpulach - chyba, ze podczas zawodów nie ma takiego rozróżnienia. Jak również rekordy osiągane przy różnej wadze ciężarków, które się podwiesza na końcu zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Tak daleko że ciężarka nie widać http://www.longcastingworlds2012.gr/images/100Atomiko.pdf http://www.longcastingworlds2012.gr/images/125Atomiko.pdf http://www.longcastingworlds2012.gr/images/150.pdf http://www.longcastingworlds2012.gr/images/175TelikiAtomiki.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 (edytowane) Najbardziej prestiżowa kategoria, czyli 18 gr to jest tak: http://www.castingsport-icsf.com/images/document/01_federation/2012_10weltrekorde.pdf nr 7 spin i nr 9 cast. Do poprzednich mistrzostw rekord w 9 był lepszy. Edytowane 15 Maja 2013 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 (edytowane) dziękuję za informację. ponad 250m...imponujące. Nie dziwię się, że nie widać ciężarka Edytowane 16 Maja 2013 przez Jack__Daniels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 (edytowane) 4 metrowe kije, duuuuże przelotki w ilości "mało", http://uksf.sea-angler.org/results/2011icsfcolinev9.JPG i technika rzutu niektórzy bez kciuka. Edytowane 16 Maja 2013 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Popatrzyłem na ten filmik, który wrzuciłeś i zrobiło mi sie gorąco. Pomyślałem sobie co by było jakby taki ciężarek sie urwał i poleciał w kogoś na przedpolu. Jakby w głowę tym dostać to trup na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Zupełnie jak na polu golfowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wonsz Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Hej, rok temu kupiłem pierwszy cast dosyć ciężki bo 100gr. Spodobało mi sie bardziej niż spinning i w planach jest złożenie zestawu pod sandacze do opadu na Odrę ale jest jedno ale... Odległośc rzutu, na odrze jak wiadomo im dalej tym lepiej, dotychczasowym zestawem spinngiowym 8-15 gr rzucam na jakieś 40-50m a przynęty typu keitech 4' + główka 18-30gr na około 70m. Czy dobrze dobranym sprzętem jestem w stanie wyciągnąć tyle samo metrów przy tej gramaturze? Multik jaki chodzi mi po głowie to metanium mgl. A kijek? No tego jeszcze nie wiem :/ raczej coś dłuższego 250cm w xfascie ale jeszcze nic nie znalazłem :/ Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Po pierwsze obawiam się że nie znajdziesz gotowego kija powyżej 250 cm a po drugie pod gumy wcale nie potrzebujesz takiego. 240 cm wcala nie rzuci znacznie mniej niż 260 cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wonsz Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 240 też jest ok 250 to tak orientacyjnie,zresztą dłuższego jak 255 nie chciał bym. Ale wracając do tematu rzuty będą znacznie krótsze? A może dłuższe? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 (edytowane) Stawiam, że odpowiedzi, które padną będą różne. Ja mam pytanie, czy z odległości 40 m 8 g przynętą (np. 5 g ołowiu + 3 g guma) możesz skutecznie poprowadzić przynętę i czy jesteś w stanie wyczuć branie oraz skutecznie zaciąć? Osobiście z taką gramaturą czułbym dyskomfort łowiąc w stojącej wodzie zestawem, który musiałby podołać również gramaturze 30+, szczególnie przy niesprzyjających warunkach atmosferycznych. Ed.: @polny - chociażby seria Wild River ze stajni St. Croix. Edytowane 15 Października 2018 przez Koincydencja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 ok 70m to tak nie za bardzo. Mam ten młynek przy zestawie "sandacz na średnio" Młynek ma wąską szpulkę i przy gumie 3-4" i główce 15-20g podczas prowadzenia mokra linka dość szczelnie osadza się na szpuli. Przy wyrzucie, w ostatniej fazie, kiedy energia wyciągania linki ze szpuli jest mała szpulka zatrzymuje się, linka się zakleszcza, każda linka, bez względu na markę, ilość splotów itp. Dotyczy to większości mniejszych multiplikatorów. Mimo tego polecam Ci ten multik, jest świetny do tadań zadań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Moim zdaniem w podanych warunkach multikiem niestety rzucisz bliżej niż stałoszpulowcem. A przy wietrze w twarz albo bocznym różnica będzie jeszcze bardziej widoczna.Przewaga multika tkwi gdzie indziej. Waga zestawu. precyzja podania przynęty, brak kabłąka, trwałość mechanizmów itd. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 I...że tak nadmienię, niektórzy nazywają to ...miłością, do tej metody, oczywiście. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xeniowy Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 ok 70m to tak nie za bardzo. Mam ten młynek przy zestawie "sandacz na średnio" Młynek ma wąską szpulkę i przy gumie 3-4" i główce 15-20g podczas prowadzenia mokra linka dość szczelnie osadza się na szpuli. Przy wyrzucie, w ostatniej fazie, kiedy energia wyciągania linki ze szpuli jest mała szpulka zatrzymuje się, linka się zakleszcza, każda linka, bez względu na markę, ilość splotów itp. Dotyczy to większości mniejszych multiplikatorów. Mimo tego polecam Ci ten multik, jest świetny do tadań zadań.Ja również mam Metanium i łowiąc ostatnio w przedziale 5-20g nic mi się nie zakleszczało, nawet jak mnie fantazja poniosła, to blisko brody było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 I...że tak nadmienię, niektórzy nazywają to ...miłością, do tej metody, oczywiście.Piotr, nie każdy to zrozumie, gdyż do tej miłości trzeba "dorosnąć" 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 (edytowane) Ależ Roger, nie mieszajmy do tego rozumu. Co za sztuka kochać to, co wszyscy kochają. Dlatego nie mam żony, a jestem dziadkiem Edytowane 15 Października 2018 przez Novis 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi