rafaelo1996 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Witam mam problem z Shimano Catana 2500 Fa Srebna wersja.. Byłem dzis nad woda rzuciłem przynety w nurt i zaczalem zwijac pod prąd i bylo slychac ciche i lekkie terkotanie czym szbyciej zwijalem tym wiekszy glos tego terkotania byl niewiem co zrobic uzywalem wobkow w okoliacch 4 cm stawialy troche opor tym bardziej ze pod prad lapalem. NA sucho chodzi cichutko nic nie slychac ;/.. Prosil bym o porade was forumowiczów ;p mysle czy nie zostawic tej catany do lekkiej okoniowki gowek max 6 G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 A może se rozbierz i sprawdź co tam trajkoce..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafaelo1996 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 nie nie wole nie ryzykowac jeden kołowrotek rozebrałem Okumke i popsulem spręzynke kabłąka i teraz kabłak sie sam nie zamyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymof Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 No to wypada zakupić NOWY może lepszy model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 nie nie wole nie ryzykowac jeden kołowrotek rozebrałem Okumke i popsulem spręzynke kabłąka i teraz kabłak sie sam nie zamyka No to trza naprawić i to.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Rafał otwieraj tam naprawdę nie można już za wiele zepsuć Shimano zrobiło to już na lini produkcyjnej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafaelo1996 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 szkoda mi tych 70 zl ;p bo nie bede mial juz calkowicie na co lapac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 No to jak Pan masz aż takiego pietra, to pozostają tylko modły, zaklęcia, taniec brzucha i zapalenie kadzidełek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 No to jak Pan masz aż takiego pietra, to pozostają tylko modły, zaklęcia, taniec brzucha i zapalenie kadzidełek... :lol: niezdecydowany jak młoda panna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 A może koledze po prostu chodzi o coś takiego jak to niby robią filipińscy uzdrawiacze czyli bez operacji i cięcia brzucha poleje się parę kropel krwi i pacięt zdrowy i zoperowany zarazem.Sprawdź w filipińskim jerku może tam jest dział uzdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolek141 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) . Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez wolek141 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coco_bryce Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Może szuka osoby która go uratuje bo się nie zna na bebechach kołowrotka ? Więc pisać konkretnie a nie o czarodziejach !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Jeśli tak,- to w dostępnych zwykłemu śmiertelnikowi środkach wyrazu myśli można to inaczej wyartykułować znacznie prościej ale kto z nas na prawdę wie o co poecie chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Jeśli tak,- to w dostępnych zwykłemu śmiertelnikowi środkach wyrazu myśli można to inaczej wyartykułować znacznie prościej ale kto z nas na prawdę wie o co poecie chodziło Naprawdę pięknie napisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Może szuka osoby która go uratuje bo się nie zna na bebechach kołowrotka ? Więc pisać konkretnie a nie o czarodziejach !! Pewnie gdyby się znał, to by nie pytał... Odpowiedzi, też raczej możliwe na zasadzie zgadywanki... A nawet jak kto zgadnie, to Pan Rafaello i tak nie otworzy, a aspiryną i kompresem kołowrotka raczej nie uleczy...No to pozostają tylko konkretne czary.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafaelo1996 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 To znaczy Zorro chodzi mi o to co moze z nim sie dziac w srodku i wtedy pojde do serwisanta we wroclawiu jakiegos i powiem co jest nie tak. Bo raczej nie pojde i nie powiem niech pan zrobi bo kołowrotek w srodku cicho terkocze przy oporze ? Chodzi mi co to moze byc czy zebatka przekładnia czy co 2 lata lezal w szafie i od tamtego momentu nie byl smarowany czy mozliwe jest to ze smar jest potrzebny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 To znaczy Zorro chodzi mi o to co moze z nim sie dziac w srodku i wtedy pojde do serwisanta we wroclawiu jakiegos i powiem co jest nie tak. Bo raczej nie pojde i nie powiem niech pan zrobi bo kołowrotek w srodku cicho terkocze przy oporze ? Chodzi mi co to moze byc czy zebatka przekładnia czy co 2 lata lezal w szafie i od tamtego momentu nie byl smarowany czy mozliwe jest to ze smar jest potrzebny ?Osobiście nie znam lekarza co leczy na odległość .Przyczyn kilka może być a dopiero pacjenta można zdiagnozować po otwarciu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafaelo1996 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 hehe ale lekarz przed zbadaniem mniej wiecej zna juz objawy i wie co moze byc nie tak i to tylko potwierdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Na 100-wę objawy to przekładnia .A co bliżej nie wiadomo, może luz na korbie spowodował jej wypracowanie i terkocze, może jest gdzieś jeszcze jakiś luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Stosując Twoje medyczne porównanie powiem tak,-gorączka może być objawem wielu chorób.Diagnoza jest prosta leczyć lub jak się nie opłaca to zakopać żywcem, przed pochówkiem wyciągnąć wszelkie podkładki ze środka,- reszta ma wartość miski ryżu ewentualne szpule zapasowe,- kierunek giełda,- na ewentualne koszty pochówku Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Stosując Twoje medyczne porównanie powiem tak,-gorączka może być objawem wielu chorób.Diagnoza jest prosta leczyć lub jak się nie opłaca to zakopać żywcem, przed pochówkiem wyciągnąć wszelkie podkładki ze środka,- reszta ma wartość miski ryżu ewentualne szpule zapasowe,- kierunek giełda,- na ewentualne koszty pochówku :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Catana to fajny młynek ale nie ma po jednej stronie łożyska i poprzedni właściciel przeczytał na jerbajcie , że trzeba takowe zamontować a będzie to super maszyna. Kupił takowe jak tu napisali, rozkręcił, zamontował, skręcił młynek ale nie był z niego zadowolony i sprzedał autorowi wątku.No i byłoby fajno gdyby nie machnął się z montażem przekładni. O ząbek abo dwa. Pinion też się lekko odgiął w okolicach łączenia ze ślimaczkiem.Na sucho kręcił ok ale pod obciążeniem już te drobiazgi powodowały terkotanie niedopasowanej przekładni i cykliczne opory przy kręceniu. Tak se myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek gliwice Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Catana to fajny młynek ale nie ma po jednej stronie łożyska i poprzedni właściciel przeczytał na jerbajcie , że trzeba takowe zamontować a będzie to super maszyna. Kupił takowe jak tu napisali, rozkręcił, zamontował, skręcił młynek ale nie był z niego zadowolony i sprzedał autorowi wątku.No i byłoby fajno gdyby nie machnął się z montażem przekładni. O ząbek abo dwa. Pinion też się lekko odgiął w okolicach łączenia ze ślimaczkiem.Na sucho kręcił ok ale pod obciążeniem już te drobiazgi powodowały terkotanie niedopasowanej przekładni i cykliczne opory przy kręceniu. Tak se myślę Zgadzam się z kolegą w 100%. Sam ostatnio rozbierałem swoją catane (czerwona) i po złożeniu podobne objawy .Temat wałkowałem przez kilka dobrych godzin i w końcu udało zmęczyłem .Według schematu ustawiłem zębatki ok lecz w rzeczywistości o dwa ząbki nietak jak powinno być ( niestety przy używanym kręciole zębatki się wyrabiają i stąd te tarapaty przy składniu).Dodam jeszcze że u mnie przyczyną szumienia przy oporze był wypracowany smar więc dałem nowy i młynek chodzi aż cieszy.A odnośnie opini (negatywnej) kolegów powyżej o tym kręciole niestety muszę powiedzieć że się mylą. Mam trzy catanki ( 2xspin + feeder) i naprawdę jestem z nich w 100% zadowolony i złego niepowiem.Spina męcze trzy sezony i oprócz nasmarowania co jest rzeczą naturalną usterek nie odnotowano a przypomnę , że mowa o kręciole za ponad 100-wkę (oczywiście Jaxon lepszy ) Więc ja z praktyki polecam catankę ( czerwoną ). Na miejscu kolegi rozebrał bym kręcioła i sprawdził w czym problem podpowiedz już masz przyczyna oczywiście może być inna ,ale i tak trzeba działać niema nic do stracenia .Jeśli nie naprawisz to się rozleci z czasem więc bierz pudełko do ręki masz na nim schemat i rozbieraj.Jeśli nie będziesz umiał z czymś sobie poradzić służe pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Koledzy,- Radek i Fido,- my nie szydzimy z kołowrotka,- bo to nieeleganckie,- tylko z metody poszukiwania rozwiązania - bez rozbierania....Myślę, że szydercy nie posiadają takiej maszyny,- no może poza Józkiem, który lubi i ceni Shimano. Pan Tomasz jest uznanym autorytetem w sprawach kołowrotków, a ja nigdy nie brałem i nie będę brał udziału w "wojnie" Daiwa vs Shimano mimo iż używam tylko i wyłącznie Daiwy Bardzo fajnie, że wypowiedzieliście się w sprawie i to z konkretami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 No i to prawda co piszesz. Nie da się tak jak @rafaelo1996 chciał, internetowo. Ja podszedłem do tego tradycyjnie i rozebrałem bohatera wątku. wyczyściłem, naprawiłem, nasmarowałem i dlatego się mogę mądrzyć I niech młodemu służy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi