Skocz do zawartości

Terkotanie w kołowrtoku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z Shimano Catana 2500 Fa Srebna wersja..

Byłem dzis nad woda rzuciłem przynety w nurt i zaczalem zwijac pod prąd i bylo slychac ciche i lekkie terkotanie czym szbyciej zwijalem tym wiekszy glos tego terkotania byl niewiem co zrobic uzywalem wobkow w okoliacch 4 cm stawialy troche opor tym bardziej ze pod prad lapalem. NA sucho chodzi cichutko nic nie slychac ;/..

Prosil bym o porade was forumowiczów ;p  mysle czy nie zostawic tej catany do lekkiej okoniowki gowek max 6 G

A może koledze po prostu chodzi o coś takiego jak to niby robią filipińscy uzdrawiacze czyli bez operacji i cięcia brzucha poleje się parę kropel krwi i pacięt zdrowy i zoperowany zarazem.

Sprawdź  w filipińskim jerku może tam jest dział uzdrowienia ;)

Może szuka osoby która go uratuje bo się nie zna na bebechach kołowrotka ? Więc pisać konkretnie a nie o czarodziejach !! :)

Pewnie gdyby się znał, to by nie pytał... Odpowiedzi, też raczej możliwe na zasadzie zgadywanki... A nawet jak kto zgadnie, to Pan Rafaello i tak nie otworzy, a aspiryną i kompresem kołowrotka raczej nie uleczy...

No to pozostają tylko konkretne czary.. :rolleyes:

To znaczy Zorro chodzi mi o to co moze z nim sie dziac w srodku i wtedy pojde do serwisanta we wroclawiu jakiegos i powiem co jest nie tak. Bo raczej nie pojde i nie powiem niech pan zrobi bo kołowrotek   w srodku cicho terkocze przy oporze ?

Chodzi mi co to moze byc czy zebatka przekładnia czy co   2 lata lezal w szafie i od tamtego momentu nie byl smarowany czy mozliwe jest to ze smar jest potrzebny ?

To znaczy Zorro chodzi mi o to co moze z nim sie dziac w srodku i wtedy pojde do serwisanta we wroclawiu jakiegos i powiem co jest nie tak. Bo raczej nie pojde i nie powiem niech pan zrobi bo kołowrotek   w srodku cicho terkocze przy oporze ?

Chodzi mi co to moze byc czy zebatka przekładnia czy co   2 lata lezal w szafie i od tamtego momentu nie byl smarowany czy mozliwe jest to ze smar jest potrzebny ?

Osobiście nie znam lekarza co leczy na odległość :) .Przyczyn kilka może być a dopiero pacjenta można zdiagnozować po otwarciu :) .

Stosując Twoje medyczne porównanie powiem tak,-gorączka może być objawem wielu chorób.

Diagnoza jest prosta leczyć lub jak się nie opłaca to zakopać żywcem, przed pochówkiem wyciągnąć wszelkie podkładki ze środka,- reszta ma wartość miski ryżu ;) ewentualne szpule zapasowe,- kierunek giełda,- na ewentualne koszty pochówku :)

Edytowane przez Rheinangler

Stosując Twoje medyczne porównanie powiem tak,-gorączka może być objawem wielu chorób.

Diagnoza jest prosta leczyć lub jak się nie opłaca to zakopać żywcem, przed pochówkiem wyciągnąć wszelkie podkładki ze środka,- reszta ma wartość miski ryżu ;) ewentualne szpule zapasowe,- kierunek giełda,- na ewentualne koszty pochówku :)

:lol:  :lol: :lol:  :lol:  

Catana to fajny młynek ale nie ma po jednej stronie łożyska i poprzedni właściciel przeczytał na jerbajcie :D , że trzeba takowe zamontować a będzie to super maszyna.  Kupił takowe jak tu napisali, rozkręcił, zamontował, skręcił młynek ale nie był z niego zadowolony i sprzedał autorowi wątku.

No i byłoby fajno gdyby nie machnął się z montażem przekładni. O ząbek abo dwa. Pinion też się lekko odgiął w okolicach łączenia ze ślimaczkiem.

Na sucho kręcił ok ale pod obciążeniem już te drobiazgi powodowały terkotanie niedopasowanej przekładni i cykliczne opory przy kręceniu.

Tak se myślę ;)

Catana to fajny młynek ale nie ma po jednej stronie łożyska i poprzedni właściciel przeczytał na jerbajcie :D , że trzeba takowe zamontować a będzie to super maszyna.  Kupił takowe jak tu napisali, rozkręcił, zamontował, skręcił młynek ale nie był z niego zadowolony i sprzedał autorowi wątku.

No i byłoby fajno gdyby nie machnął się z montażem przekładni. O ząbek abo dwa. Pinion też się lekko odgiął w okolicach łączenia ze ślimaczkiem.

Na sucho kręcił ok ale pod obciążeniem już te drobiazgi powodowały terkotanie niedopasowanej przekładni i cykliczne opory przy kręceniu.

Tak se myślę ;)

Zgadzam się z kolegą w 100%. Sam ostatnio rozbierałem swoją catane (czerwona) i po złożeniu podobne objawy .Temat wałkowałem przez kilka dobrych godzin i w końcu udało zmęczyłem .Według schematu ustawiłem zębatki ok lecz w rzeczywistości o dwa ząbki nietak jak powinno być ( niestety przy używanym kręciole  zębatki się wyrabiają i stąd te tarapaty przy składniu).Dodam jeszcze że u mnie przyczyną szumienia przy oporze był wypracowany smar więc dałem nowy i młynek chodzi aż cieszy.A odnośnie opini (negatywnej) kolegów powyżej o tym kręciole niestety muszę powiedzieć że się mylą. Mam trzy catanki ( 2xspin + feeder) i naprawdę jestem z nich w 100% zadowolony i złego niepowiem.Spina męcze trzy sezony i oprócz nasmarowania co jest rzeczą naturalną usterek nie odnotowano  a przypomnę , że mowa o kręciole za ponad 100-wkę (oczywiście Jaxon lepszy :o ) Więc ja z praktyki polecam catankę ( czerwoną ).

Na miejscu kolegi rozebrał bym kręcioła i sprawdził w czym problem podpowiedz już masz przyczyna oczywiście może być inna ,ale i tak trzeba działać niema nic do stracenia .Jeśli nie naprawisz to się rozleci z czasem więc bierz pudełko do ręki masz na nim schemat i rozbieraj.Jeśli nie będziesz umiał z czymś sobie poradzić służe pomocą :rolleyes:

Koledzy,- Radek i Fido,- my nie szydzimy z kołowrotka,- bo to nieeleganckie,- tylko z metody poszukiwania rozwiązania - bez rozbierania....

Myślę, że szydercy nie posiadają takiej maszyny,- no może poza Józkiem, który lubi i ceni Shimano. Pan Tomasz jest uznanym autorytetem w sprawach kołowrotków, a ja nigdy nie brałem i nie będę brał udziału w "wojnie" Daiwa vs Shimano mimo iż używam tylko i wyłącznie Daiwy

Bardzo fajnie, że wypowiedzieliście się w sprawie i to z konkretami!