Skocz do zawartości

Warta odcinek od Biskupic, Włyń, Most Warcki i zbiornik Jeziorsko

Koper

Rekomendowane odpowiedzi

Tez tak myślę się wybrać poniżej tamy chyba w niedziele.

Obawiam się tylko ze duża woda może być.  

Może ktoś będzie przejeżdżał trasa 478 i by dal znać żebym ma marne nie jechał.

Co do spotkania można by wstępnie coś ustalić.

(weekend majowy podejrzewam że będę miał wolny)

Jest szansa ze przyjadę z Wojtkiem Łakomiakiem.

On na muchówkę będzie próbował coś złowić.

Panowie jestem za, Warta to rzeka którą darzę sentymentem, tu uczyłem się spinningować, na Włyniu, Proboszczewicach i Mikołajewicach łowiłem pierwsze ryby, nad Wartą spędzałem całe wakacje, Konopnica, Leśnik, Księże Młyny, Burzenin....łowiłem od Osiakowa po Koło.

Moje największe rybki pochodzą z Warty, Sandacz, Okoń, Sum...

Temat wrzucam do obserwowanych i dołożę starań aby się spotkać nad tą ciekawą wodą.

Masakra to jest trafne określenie, bo to się właśnie odbywa na odcinku ok 1 km w dół od tamy. Jeszcze jakieś 200 m w dół od miejsca, w którym kręcono filmik. Dalej jest już normalnie, a wręcz pusto (na brzegach, bo nie w wodzie). Sytuacja identyczna jest co roku, od jesieni do wiosny, w zimniejszych okresach jest tam kolejka do miejscówek - spławik, gruncik, las wędek, morze śmiecia. Przykry widok. Walą ryby wędrujące i gromadzące się przed tamą. Jakieś próby kontaktu z PZW Sieradz z pytaniem: czy aby nie warto rozszerzyć strefy ochronnej (wg. mnie zimowisko) kończą się krótkim: a piszcie sobie petycje, zaopiniujemy. Jakieś próby były podejmowane, ale sprzeciw potężny - i tzw. środowiska smakoszy rybiego białka, jak i samego okręgu, który lwią część składek zgarnia tylko z tytułu posiadania tych 1500 m poniżej tamy. Odwiedzanie tego odcinka odradzam, co bardziej wrażliwi mogliby się załamać, a ci bardziej nerwowi komuś przypier... Jak jechać to niżej, niżej.

• Like 1

co jest najciekawsze jak się pojedzie za zaporę np z rana żeby sobie miejsce zająć  o 3 rano t ku..... słychać jak większość wędkarzy ma przezbrojone wędki i szarpią na podcinkę, a skoro świt to on wielki wędkarz spławikowy !

A teraz   APELUJĘ do PSR !!!! i PZW Sieradz!    Dlaczego w rejonie Jeziorska ! jest tak mało kontroli ( potem dziwią się wszyscy, że ryby nie ma, albo większość nie zna limitów )

Szczerze to w życiu miałem może z 3 kontrole, a jestem na rybach w roku ze  150 dni spokojnie !  ( kartę mam z 20 lat )

a co będę się denerwował nie ma sensu       co to k          da  !!!!!!!!!!!!!!

Trafiłem na taki filmik gęsto w tamtej okolicy masakra

: )

Byłem raz w tamtych okolicach. Można tam odnaleźć nową stronę wędkarstwa ; )

@Hubertus wspominał powyżej coś o Konopnicy i okolicach.  Stamtąd pochodzę (Konopnicy) i tam praktycznie tylko wędkuję. Jeżeli coś,  to jest gdzie spać i w spokoju, na "bezwałowej" i płytkiej rzece połowić. Wędkarzy jak na lekarstwo, ścieżki pozarastane, przykosy jak dzwon :)   A i ostatnio (pewnie zawsze, tylko zacząłem ostatnio łowić z głową) ładne ryby się pokazały.

Niestety za zorganizowanie nie dam rady się zabrać, ze względu na charakter pracy.

Filmik Kozak, niestety to smutna prawda, pełno luda, tony smieci, las wędek...kosmos. 

Poniżej jest naprawdę fajnie, luźno, ludzi prawie nie ma, warto połowić, ja ostatnio odkrywam Wartę od Uniejowa do Koła, spędziłem fajne wakacje, mam ekstra lokal, komfortowe warunki, blisko nad rzekę i cena atrakcyjna. 

Co do Konopnicy to spędziłem tam niezapomniane wakacje 1998, całe 6 tygodni i z sentymentem wspominam okolicę. Na zlot się piszę.

Na razie rzuciłem taki luźny temat o zlocie a raczej o potkaniu.

Do końca nie wiem czy zdołam przyjechać w pierwszych dniach Maja, ale szansa jest.

Będę śledził wątek i jak będę pewny na 100% to dam znać.

Do mieszkających lub odwiedzających rejony Warty przed zbiornikiem proszę bardzo o info co dzieje się nad wodą.

@Hubertus wspominał powyżej coś o Konopnicy i okolicach.  Stamtąd pochodzę (Konopnicy) i tam praktycznie tylko wędkuję. Jeżeli coś,  to jest gdzie spać i w spokoju, na "bezwałowej" i płytkiej rzece połowić. Wędkarzy jak na lekarstwo, ścieżki pozarastane, przykosy jak dzwon :)

Jakby było nie w pierwszy i nie w drugi weekend maja to byłbym wstępnie zainteresowany. Warta to też moja "magiczna" rzeka i chętnie zawsze nad nią zaglądam.

Edita: Może temat spotkania wyodrębnić z tego wątku?

Edytowane przez FidoAngel

Jutro jadę na Włyń zabieram w pierwszej kolejności motoszybowca i spina, zrobię zdjęcia z wysokości tej wody jeżeli oczywiście  pogoda pozwoli na latanie :) na ryby za bardzo nie liczę  woda jest od wału do wału, ale w końcu jest wolne i trzeba coś działać będę do południa

miłego weekend a  ! panowie

Więc woda nic nie spadła pełno syfu płynie, ryby nie ma, po rozmowach z miejscowymi nawet płotki nie biorą, machałem na wobki i nic się nie dzieje,

a wszystko wygląda mniej więcej tak, wys. około 1km nie są co prawda zdjęcia robione dobrym aparatem, szkoda gdyby w razie awarii coś się rozbiło :)

462ebc7d34e26f21m.jpg c1a45ec49f148762m.jpg dfdd16283b35d424m.jpg 9fc5e1a4c8efa60cm.jpg

Właśnie wróciłem z okolic Jeziorska, faktycznie powyżej jest niezły potop. Obserwowałem sobie trochę z mostu w Warcie te rozlewiska, o łowieniu nie było mowy, choć jacyś spławikowcy na przystani byli. Poniżej woda też duża. Myślę, że z 70 cm w górę w porównaniu z zeszłym tyg., ale da się spokojnie łowić. Trochę śmieci płynie, wiatr jak cholera, bardzo przeszkadzał delikatnie mówiąc. Wynik - zero absolutne, bez brania, nawet próbowałem BT na samym Jeziorsku, lipa. No i grząsko, ledwo wyjechałem. Odpuszczam Warcie chwilowo.

Byłem dzisiaj na Włyniu, woda bardzo powoli opada w woderach miejscami doszedłem do koryta oczywiście jak zawsze fajne miejsce się wydawało, no co zrobić trzeba iść :), ale wodery za krótkie :) i poszła woda po jajkach :) ale 2 bolenie wychaczyłem, pierwszy niecałe 50cm, a drugi z 40cm oczywiście buziaczek i ładnie dotlenione popłynęły sobie, by za kilka dni znowu uderzyć w moje woblery :) jazi jeszcze nie widać, było dwóch wędkarzy łapali na feedery i z moich obserwacji nic się nie działo  więc chyba MAJOWO się zapowiada

Witam byłem dzisiaj na rybkach na Włyniu od 5 do 14 nic się nie działo nawet nic się nie spławia jazie już się wytarły na płyciznach teraz woda opada i nic z tej ikry nie będzie ! z wodą rybki zeszły na zbiornik i niestety ale na majowy weekend nie ma po co jechać.

Ale najlepsze co się dowiedziałem od miejscowych to zrobili CAŁOROCZNY zakaz połowu ryb od mostu do miejscowości Jeziorsko !!!

tego nie jestem w stanie zrozumieć może mnie ktoś oświeci dlaczego tak ?? i kto to wymyślił

Po to Kolego, żeby PZW SIERADZ mogło sobie siatki stawiać w rezerwacie tak jak to teraz robią. Na głębszej części zbiornika słabo z rybą tym bardziej o tej porze roku. Teraz po prostu im nikt nie będzie przeszkadzał niestety. Jak nie ma świadków to się łatwiej kradnie

Jeśli mówimy o moście w miejscowości Warta do Jeziorska, tu już od 2 lat tam nie można łowić, tylko od mostu w kierunku Biskupic. A rybactwo śródlądowe tnie rybę w pień na Jeziorsku.

Nie dość, że szarpakowców jest tam od zatrzęsienia to jeszcze sieci rozstawiają na Jeziorsku. Osobiście czuję się mocno dymany przez PZW, który nie dba o rybostan na swoich wodach.