Skocz do zawartości

Warta odcinek od Biskupic, Włyń, Most Warcki i zbiornik Jeziorsko

Koper

Rekomendowane odpowiedzi

Próbował już ktoś w tym roku przechytrzyć jakiegoś jazika lub okonka ? 

Przyujściowy Ner mikro wobki zero kontaktu z ryba.

Radomka okolice Radomia dwa jaśki 25cm 27cm na dwóch.

Warta okolice księży młyn 7 bolków około 20cm na wobki pod jaśka.

Sezon kuleje na razie.

Jutro Pilica za jaśkiem kleniem okoniem ....zobaczymy

Warta powyżej Jeziorska - zameldował się okoń i jasiek - raptem czwarta tegoroczna sztuka, gdyby robić statystyki :) rozmiar warciany, czyli taki czterdziestak, choć nie mierzony. Woda się podnosi, już wyłazi z koryta, już rozlewa. Czuć i widać wiosnę pełną gębą. Dużo uklei, każdy cień prądowy, jakieś małe zwolnienie nurtu na granicy zalanych nadbrzeżnych traw i krzaków kryło jakieś stadko. Jeszcze dwa tygodnie temu nie było śladu ryby, teraz trafiłem miejscówkę, ba miejscówkę, może i ze sto metrów rzeki, gdzie w najlepsze trwała boleniowa wyżerka, ukleje fruwały. Piękna sprawa. Oby im nikt nie przeszkadzał.

Mam nadzieje, że w końcu ten przybór przełoży się na odkręcenie kurka na tamie i w dole też pojawi się więcej wody.

• Like 3

A na ktorym odcinku wedlug was jest wiecej bolkow, powyzej czy ponizej Jeziorska?

Na Warcie powyżej Jeziorska nie byłem już kilkanaście lat, więc się nie wypowiadam. Natomiast w ubiegłym roku byłem ze trzy razy poniżej tamy. Generalnie ćwiczyłem okonki z małego dołka, zawsze tego samego. Bolenie biły jak głupie, niestety zawsze poza zasięgiem. Nie ganiałem za nimi, bo okonki takie fajne były, grubiutkie :). Ale bolki są na pewno.

Ja też mam zamiar w tym roku poszukać nad Wartą bolków, a że doświadczenie w tej materii niewielkie to pewnie  łatwo nie będzie. Ja bym sobie tylko życzył żeby się zgrał początek sezonu z wysoką wodą, tak jak choćby rok temu. Szanse na to raczej mizerne, porównując choćby minione zimy, ale może.

No i ciekawe co ten roczek przyniesie. Oby jak najczęściej móc być nad wodą - jak to się uda to i jakieś rybki będą. Jak sobie teraz tak wspomnę 2013 to w sumie było nieźle. I nie mam na myśli jakiś okazów, ilościowych rekordów tylko zróżnicowanie gatunków, które udało się skusić do brania, z takim pstrągiem na przykład włącznie :) choć wiem że to akurat przypadek.

Ja troche zaczalem w tamtym roku ale dosc pozno bo pod koniec sezonu za bolkiem chodzic ale kilka miejsc namierzylem gdzie jest szansa na ladne rapki przynajmniej tak mi sie wydaje z tego co widzialem. Jesli ktos chce sie podzielic info o bolkach z okolic przed i za tama to na prv. obgadac to mozna z wiadomych powodow.

W tej mniej cywilizowanej części Warty, wystarczy poszukać starych progów i jazów.  Są tam chlapacze do 70cm (80 już maks i bardzo rzadkie). Te większe w większych ilościach stoją za głębokimi, mało ruchomymi przykosami. Takie pojawiają się od połowy wakacji, wcześniej bardzo "niosą" piachem i mało co za nimi stoi. Łowi się je z dna (ukłony dla gum RH).

Z założeni odpuszczamy sztuki ganiające po płyciznach.

Raz byłem w sierpniu w "rezerwacie". Bardzo dużo było tam boleni i dużo złowiłem, ale wszystkie max 40-45cm. Było też sporo resztek na brzegu (sporych nawet ryb). Kilka razy łowiłem w okolicach Burzenina i w dół rzeki, ale tam nie potrafię tej wikliny i "prostego" brzegu ogarnąć - nudny jest.

Zauważałem taką różnice, np. w stosunku do łowienia na Odrze. 90% brań miałem przy prowadzeniu przynęty z prądem i nie sprawdzały się (mi oczywiście) typowe odrzańskie boleniówki (poza ołówkiem I. Gebskiego). Nie może być sprintu (dlatego ołówek jest skuteczny).

(dla Dżokera zdjęcie). Wobler ma 7,7cm

post-49323-0-95871800-1395701396_thumb.jpg

Edytowane przez krzychun

Witam,

Łowił ktoś z was może  w okolicy Uniejowa?Ja chcę w tym roku te regiony sprawdzić dlatego będę wdzięczny za info o tym regionie.

Pozdrawiam

Z tego co różni ludzie mówią oraz Koledzy na forum piszą, możesz sobie odpuścić.

• Like 1

nawet uklejki w wodzie nie widać , zero życia , chyba maj będzie kiepski w szczupłe i bolki poniżej tamy i w dół rzeki ,

No co Ty ryba jest plotka i jaz biora o bolka tez bym sie nie martwil, maj juz blisko. Tylko ze chamy jak kormorany wszystko zabieraja nie baczac nawet na limity np. 5kg ploci!!! Nawet goscie z tyczkami wala wiekszosc do torby (oczywiscie nie wszyscy) a niby tyczka to sportowa metoda polowu. Widac ze nie dla wszystkich. Edytowane przez romeo7

Ja dziś od świtu łaziłem i tyle, połaziłem tylko, brań zero. Jakieś tam rybki widziałem, raczej drobne, kilka spławów. Później pojechałem też poniżej tamy, a tam faktycznie poziom tragiczny, zdecydowanie poniżej normalnych stanów o tej porze, bardzo źle to wróży.

Fota poranna, w okolicach świtu mroziło nieźle, przelotki oblodzone. 1396210514dsc_0126.jpg

• Like 1