Skocz do zawartości

Warta odcinek od Biskupic, Włyń, Most Warcki i zbiornik Jeziorsko

Koper

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja się nie zmieni, i to bardzo długo szanowni Koledzy. Pzw Sieradz ma bardzo duże pieniążki z Jeziorska, z dotacji i nie tylko. Poza tym to stara komuna i podejrzewam, że nawet gdyby doszło do zmian to "nowi" ludzie i tak będą z tej samej bajki, przecież to logiczne. Doskonale zdają sobie sprawę, że można lepiej, tylko jednostki stracą na tym dużo, bardzo dużo. Może za 30 lat...

• Like 1

Cześć. Moje spostrzeżenia są niestety takie same. Sporo osób już zdążyło się wypowiedzieć i obraz lichy i mizerny się wyłania. Ja staram się regularnie być nad wodą i ilość ryb na wędce, czy nawet brań w stosunku do liczby wyjazdów jest strasznie mała. Tak jak już nie raz pisano o sieradzkim odcinku Warty - jest jaź i boleń. Ale też nie aż tak żeby go regularnie łowić. I czas i miejsce gra decydującą rolę, takie przypadkowe przyjechanie nad warcianą wodę i trafienie czegoś to czysty fart. Może i na innych rzekach nie łowi się wszędzie i zawsze, ale nad Wartą okresy totalnej mizerii bywają bardzo długie. A co do wspomnień znad Warty to mogę powiedzieć, ze dwie rzeki poznałem, bo bylem często nad Wartą przez całe lata 90 - te, właściwie do 99, a potem nie widziałem Warty aż do 2008. Po latach zobaczyłem inną rzekę.

• Like 1

ale o jakich ty płotkach mówisz Wartek , my musimy iść do przodu ,  chodzi o to żeby ryb było więcej niż w twoich wspomnieniach z lat 80/90, spójrz na inne rzeki np . Odrę , ja bym nie chciał tyle kopów w d..pę dostać co oni tam ryb łowią - przykład nasze forum (zdjęcia), filmy w necie , a ty mi mówisz o wspomnieniach ......................... ech 

Tak oczywiście nadrzędnym celem jest to, żeby patrzeć w przyszłość i przywrócić ryby do naszej Warty. I teraz pytanie jak to zrobić, kto to zrobi ty i ja? Przecież wiesz, że tu jest niezbędne działanie systemowe organizacji do tego powołanych Pzw, Rzgw, Policja, Straż Rybacka, Wojewódzki Ośrodek Ochrony Środowiska a na końcu np Stowarzyszenie, które moglibyśmy założyć. Wszystkie te organizacje mają w tyle to, czy w Warcie będzie brzana, albo czy przywróci się drożność rzeki poprzez wybudowanie przepławki na zaporze. Pierwsza rzecz wje...ać rybaków z Jeziorska, wprowadzić zakaz totalny dla takiej działalności. następnie będzie sens wybudować przepławkę. Druga sprawa, a może jednak pierwsza najważniejsza wyje...bać wszystkich kolesiowców z zarządów okolicznych pzw i zastąpić ich ludźmi młodymi, wykształconymi, z należytą wiedzą i o wysokim morale a przede wszystkim  z poczuciem misji naprawy wielopokoleniowych zaniedbań. Takich ludzi, którzy wykorzystają środki do poprawy sytuacji, a nie zdefraudują je, jak to ma miejsce teraz. Jak już to byłoby załatwione nadchodzi rola organów ścigania, czyli częste kontrole i stała obecność nad wodą, co wyeliminowałoby mięsiarstwo. Następnie ustanowienie obrębów ochronnych, np na parę km w dół od zapory, a także czasowy zakaz zabierania niektórych gatunków ryb dla odnowienia populacji. Kolejną ważną rzeczą byłaby renaturyzacja rzeki w miejscach, gdzie jest zbyt "udoskonalona". I Znalazłbym jeszcze więcej zadań do wykonania. Spełniwszy te wszystkie powinności moglibyśmy się przekonać, że ta rzeka, nawet mimo zapiaszczenia i wypłycenia koryta spowodowanego istnieniem leja depresyjnego kopalni odkrywkowych, jest w stanie posiadać tyle ryb, co Odra. Ale czy ty i ja jesteśmy w stanie to zrobić? Nie, a ONI nie zrobią tego przez następne 100 lat. Dlatego cieszymy się, ze jest S8 i atakujemy obce okręgi. Z czego na pewno tamtejsi wędkarze :)  nie są zadowoleni

• Like 3

Nad Wartą ale też nad innymi rzekami zwyczajnie trzeba zamknąć sezon i zakaz egzekwować. Żeby nie pojawiały się wypowiedzi kolegów, przez małe k, o łowieniu tarlaków, łowieniu w miejscach gromadzenia ryb itd. Żebym nie musiał czytać o mleczaku czy ikrzycy, delikatnie odczepionej z haczyka bez wyjmowania z wody. Doprawdy czytać hadko. :(

Plus wszystko co powyżej napisał Kolega Wartek.

Edytowane przez Fugazi
  • Like 1

Czyli reasumując działacze zjedli wszystkie ryby.

Oczywiście rybaków stawiających sieci z zezwoleniami w takiej np. Konopnicy są setki.

Toż my same "Konrady".

Zresztą może i Konrady, ale Konrady które ryby zeżarły. Trza się było w porę opanować, a nie na działaczy zganiać.

Nad Wartą ale też nad innymi rzekami zwyczajnie trzeba zamknąć sezon i zakaz egzekwować. Żeby nie pojawiały się wypowiedzi kolegów, przez małe k, o łowieniu tarlaków, łowieniu w miejscach gromadzenia ryb itd. Żebym nie musiał czytać o mleczaku czy ikrzycy, delikatnie odczepionej z haczyka bez wyjmowania z wody. Doprawdy czytać hadko. :(

Plus wszystko co powyżej napisał Kolega Wartek.

Koledzy przez male K jak i koledzy erotomani gawedziarze maja tu wolnosc slowa.....

Nic dodać do słów Wartka. I nie ma chyba sensu rozważanie, czyja wina większa. Bo i gospodarz lichy, a mimo to syty zapewne, bo profity z takiego Jeziorska mogą być potężne z samego tytułu unijnych dotacji - podkreślam mogą być, nie wiem czy korzystają, a bywalcy za to dzicy i nienażarci. A do tego znowu smutny okres się dla Warty poniżej zbiornika zaczyna, doroczna impreza przy brzegu niezamarzającej rzeki, libacja potrwa do marca. Padną jazie, padną płocie. A w tygodnie spokojnie można szarpać, znaczy na troka łowić, agresywnie. I jak zmienić taką mentalność. A z drugiej strony co z tym lokalnym pzw, skoro umowy dzierżawy podpisane, operaty obowiązują, wszystko na papierze się zgadza. Tylko się cieszyć ;)

tu chłopak fajnie i dosadnie przedstawił sytuację z większości polskich wód , i to zapewne też dotyczy rzeki Warty i mam nadzieję że to się stanie "faktem dokonanym" 

http://hlehleblog.pl/2014/12/01/wielkie-szczupaki-z-wkry/

Maciek, Daniela znam. I oby każdy miał takie podejście, jak on. Porzuciłem łowienie na Warcie, bo według mnie nie jest tego warta. Przynajmniej na naszym odcinku. Chyba Bzura jest lepsza. Nie mam skrzywień, jak to drzewiej bywało (chociaż wiekowo podpadam pod ten okres). Ja po prostu w tych czasach nie spiningowałem. Co nie oznacza, iż nad rzeki nie jeżdżę, ale wolę wody stojące. Umówimy się w następnym sezonie wraz z Hubertusem i gdzieś wyskoczymy :D

Maciek, Daniela znam. I oby każdy miał takie podejście, jak on. Porzuciłem łowienie na Warcie, bo według mnie nie jest tego warta. Przynajmniej na naszym odcinku. Chyba Bzura jest lepsza. Nie mam skrzywień, jak to drzewiej bywało (chociaż wiekowo podpadam pod ten okres). Ja po prostu w tych czasach nie spiningowałem. Co nie oznacza, iż nad rzeki nie jeżdżę, ale wolę wody stojące. Umówimy się w następnym sezonie wraz z Hubertusem i gdzieś wyskoczymy :D

mnie się podoba Daniela podejście ,  w każdym bądź razie dla mnie ryby z Warty to jest czysty przypadek tak jak Radek napisał , a reasumując zjeżdżam więcej razy o przysłowiowym kiju z nad rzeki , i nadal się przed samym sobą tłumaczę że nie potrafię wędkować , i życzę Wam użytkownikom 

Warta odcinek od Biskupic,Włyń,Most Warcki i zb.Jeziorsko  w przyszłorocznym sezonie 2015 r abyśmy wstawiali więcej zdjęć złowionych ryb niż w kończącym się sezonie 2014

Dokumenty założycielskie stowarzyszenia mamy prawie gotowe. Do końca stycznia, może uda się zarejestrować. Po rejestracji chcemy wystąpić o zbadanie populacji ryb w Jeziorsku i porównać ją z tą z przed 10 lat aby zweryfikować operat, który pozwala im teraz na odłów około 100 ton ryb rocznie i udowodnić ich rabunkową gospodarkę. Rybacy już nie mają co łowić i wystąpili o zgodę na stawianie siatek w rezerwacie (chyba dostali bo siaty na jesień tam stały). Mam nadzieję, że uda się coś ugrać bo jest trochę znajomości. Chętnych do przyłączenia się do stowarzyszenia zapraszam pod nr tel 609-390-708 mail saw.tom@op.pl

Pragnę dodać jeszcze że w przyszłym roku Jeziorsko będzie miało utrzymywany niższy stan szczególnie wiosną ponieważ były protesty o zalewane pola i łąki poniżej zbiornika. http://www.radiomerkury.pl/informacje/pozostale/jeziorsko-bardziej-przeciwpowodziowe.html

Poziom wody w zbiorniku w tym roku był już o pół metra niższy, ale zrzuty będą dopiero od połowy września, a nie jak do tej pory od sierpnia. I to nie rolnicy wywalczyli tylko Uniejów(burmistrz), który wydał pozwolenia na budowę hoteli i basenów na terenach zalewowych i teraz boi się, że wszystko wpizdu zaleje przy dużych opadach

Edytowane przez saw70
  • Like 1

Dokumenty założycielskie stowarzyszenia mamy prawie gotowe. Do końca stycznia, może uda się zarejestrować. Po rejestracji chcemy wystąpić o zbadanie populacji ryb w Jeziorsku i porównać ją z tą z przed 10 lat aby zweryfikować operat, który pozwala im teraz na odłów około 100 ton ryb rocznie i udowodnić ich rabunkową gospodarkę. Rybacy już nie mają co łowić i wystąpili o zgodę na stawianie siatek w rezerwacie (chyba dostali bo siaty na jesień tam stały). Mam nadzieję, że uda się coś ugrać bo jest trochę znajomości. Chętnych do przyłączenia się do stowarzyszenia zapraszam pod nr tel 609-390-708 mail saw.tom@op.pl

O to ja mam wiele do powiedzenia na temat badan rybostanu. Badania były robione w 2012 roku na całej długości rzeki. Zostały sfałszowane przynajmniej w odniesieniu do punktów pomiarowych w obrębie Sieradza. Teraz nie mam czasu rozwinąć tematu, jak wrócę z roboty, ale najważniejsza rzecz, to w tych badaniach mówią, że w Warcie w naszym regionie odnotowuje się wzrost bogactwa rybostanu w stosunku do lat 80!!!!!!!!!!!!!! Ja już pisałem do Wędkarskiego Świata, że mamy do czynienia z aferą, ale oni mnie olali, nie wiem, gdzie  z tym iść.

• Like 1