Skocz do zawartości

Warta odcinek od Biskupic, Włyń, Most Warcki i zbiornik Jeziorsko

Koper

Rekomendowane odpowiedzi

Świetna sprawa z tymi fotkami ! Jak człowiek sobie przypomni jak było na Warcie zanim zaczeli ją regulować i zanim powstało Jeziorsko to tak jak piszecie łza się kręci .Ja często łapałem rybki na Warcie w okolicy Włynia i tam też wszystko się pozmieniało .

Wczoraj na Biskupicach przetestowałem swój nowy kijek Mistralla - Black Diamond 8-24 z pletką Berkleya Firline Crystal 0,08 i młynkiem też Mistralla -  Kudos 2500 FD (kupiłem na testy bo i lekki jest i ponoć mocny)  i  złowione dwa pasiaki, nie mierzyłem i fot nie robiłem bo uwolnione pod lustrem wody. Na oko jeden około 22-25 cm drugi ciut mniejszy. Sprzęt jak dla mnie idealny na lekko. Nawet kupionego ostatnio na forum wobka jaziowego 1 gramowego świetnie nosi przy wyrzucie. ;)

Edytowane przez CarIvan
  • Like 1

Nad rzeką widać wiosnę chociaż pogoda słaba. Liczę że w końcu coś zaczyna się dziać - to takie pierwsze oznaki życia. Trochę spacerowania zaowocowało - były trzy brania, jeden spadł , dwa na brzegu i szybki powrót do wody :) Brania na prawie zatrzymanego wobka.

2287438_Obraz107.jpg

2287437_Obraz106.jpg

• Like 3

Nad rzeką widać wiosnę chociaż pogoda słaba. Liczę że w końcu coś zaczyna się dziać - to takie pierwsze oznaki życia. Trochę spacerowania zaowocowało - były trzy brania, jeden spadł , dwa na brzegu i szybki powrót do wody :) Brania na prawie zatrzymanego wobka.

2287438_Obraz107.jpg

2287437_Obraz106.jpg

No Radek gratulacje ;) spec od bolenie zaczął łowić jazie :)

Jak tak dalej pójdzie, to na ryby zamiast wędki będziemy brać aparat i polować na fotkę bo nawet bezzadziorowymi kotwicami kaleczy się ryby. Przemek, a od kiedy ty taki humanitarny jesteś :lol:  

Pewnie że i bezzadziorowymi kotwicami kaleczy się ryby ale taka drobna rana szybciej się zagoi po wyjęciu kotwicy, jak wyjmujesz taką z grotami już rana jest znacznie większa i zapewne trudniej się gojąca, co nie oznacza że się nie zagoi i wypuszczenie ryby łowionej na kotwice czy haki z zadziorami jeśli się ją wypuści też jest godne pochwały, bo ryba wróciła do wody i pewnie jeśli nie ma uszkodzonych skrzeli to przeżyje a rana się z czasem zagoi. Sam jeszcze nie we wszystkich przynętach powymieniałem kotwice na bezzadziorowe lub nie obciąłem grotów z tych co mam ale w wolnych chwilach sobie to porobię. Tomku ryby w większości wypuszczałem już od dawna, czasami jakiegoś szczupaka ponad wymiar zabrałem do domu by mieć na wigilię, białą rybę wypuszczałem wszystką zawsze, nawet na naszym stawie bo nie lubię zwyczajnie karpi czy płoci, zresztą dużo ani często ich nie łowiłem nigdy bo wolę spining. Do rezygnacji z zawodów przekonałem się po ostatnich wiosennych u nas gdy później po południu wyjmowałem podbierakiem z wody płotki, które nie dały rady jednak przeżyć mimo ważenia na stanowiskach wędkarskich. Nie byłem od zawsze za wypuszczaniem ryb czy C&R bo kiedyś owszem łowiłem i zabierałem niektóre ryby z wody. Do zrozumienia i rozpoczęcia stosowania C&R przekonało mnie z jerka kilku kolegów (za co jestem im winien podziękowania) bo jak byś prześledził moje posty zobaczysz, że na początku jak zarejestrowałem się na jerku nie byłem za C&R a jedynie za No Kill i jawnie o tym pisałem. Teraz zresztą też nie opieram się sztywno na zasadach C&R napisanych tutaj na forum, zmodyfikowałem je po swojemu. Myślę że jeśli mnie pewne wpisy i działania z praktyki kolegów przekonały do tego, to wielu innych też można przekonać. Czy to źle że tak chcę postępować i że o tym piszę? Fakt może powinienem postępować tak jak uważam to za słuszne i nie pisać na ten temat bo zbyt wielu jednak jest wędkarzy co mają inne, odmienne poglądy i niepotrzebnie będą się tworzyły sztuczne dyskusje z udowadnianiem swoich racji. ;)

Edytowane przez CarIvan

Okaz ryby na zdjęciu, które później będzie się oglądało latami to wartość bezwzględna. To obok samej przygody nad wodą jest również bardzo ważne. Obchodzenia się ze złowioną rybą dla ich dobra trzeba się uczyć to jasne. Trzeba dać jej jak największe szanse. Ale odmawiać sobie foto z życiówką to już zakrawa ortodoksją. Jakoś mnie życie nauczyło, że skrajne poglądy są tak samo niefajne jak brak poglądów. Często się też czyta jak wędkarze na forum piszą, że wypuszczają ryby np karpiowate, bo ich nie lubią. Takie podejście nie musi świadczyć, że są zwolennikami wypuszczania ryb. To raczej brak walorów kulinarnych ich do tego skłania. Jak by miały mięso sandacza, to pewnie nie byłoby wypuszczania. Ryby wypuszczamy po to, aby zachować ich gatunek w danym akwenie, żeby miało co mieć naturalne tarło a z tego były nowe rybeczki a w następstwie wyginały się wędki i pstrykały aparaty. Ideałem byłoby, aby rybostan dzięki temu powrócił do naturalnego, co w Polsze nie będzie możliwe jeszcze długo. A wystarczyłoby znacząco obniżyć skandaliczne limity PZW, dzięki któremu pustoszeją nasze wody.

• Like 2

Dzisiaj zupełnie przejazdem zatrzymałem się na 2 godzinki we Włyniu.Warta jak to nasza Warta , za wiele się nie zmieniła po zimie - stan wody raczej kiepski jak na tą porę roku.W wodzie sporo drobnicy , widać coś tam jeszcze żyje , ale nie jest to nic wartego dłuższej zasiadki z feederem wg. mnie , pojedyncze pogonienia bolków  , twisterek pocięty przez szczupaczka mikrych rozmiarów  i tyle z drobnego spacerku brzegiem rzeki.Tak jak jest teraz to można sobie w adidaskach od biedy połazić.Woda bardziej sierpniowa niż kwietniowa.Można też śmiało pogodzić się z Ultrathonem i inną chemią ;) komary jeszcze ospałe , ale już lecą do człowieka.

post-50934-0-52148500-1429903697_thumb.jpg

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1