Skocz do zawartości

Warta odcinek od Biskupic, Włyń, Most Warcki i zbiornik Jeziorsko

Koper

Rekomendowane odpowiedzi

A ja się zastanawiałem czy tylko u mnie nic się nie dzieje :-)

A poniżej zbiornika ktoś wedkuje?

Poniżej zbiornika, już tradycyjnie o tej porze roku (maj, czerwiec) płynie woda przejrzysta jak kranówa. Tak z 1,5 do 2 m przejrzystości przy dobrym świetle. U mnie i u kilku znajomych taki stan oznacza całkowity brak wyników - potwierdzone na przestrzeni kilku sezonów. Ale próbować można, a nawet trzeba :)

26-28 maja, biczowanie wody we dwoje, zarówno poniżej zbiornika, jak i w samym zbiorniku w dwóch miejscach, po kilka godzin dziennie - kompletna "kiszka". Zresztą nie tylko u nas, kilkunastu spotkanych wędkarzy, zarówno spinningistów, jak i spławikowców i gruntowców - bez wyników. :(

• Like 2

Zastanawiam się nad wykonywaniem w praktyce zaleceń określonych w pozwoleniu wodno-prawnym dla Jeziorska. W decyzji jasno określono, iż w okresie 16.04 - 15.09 należy tak gospodarować wodą, żeby utrzymywać stały poziom napełnienia (dopływ równy odpływowi). Do wglądu tutaj (strona 2):
http://rzgw.poznan.ibip.pl/public/get_file_contents.php?id=241704 

W praktyce wygląda to tak, że aktualnie przepływ w Sieradzu (powyżej zbiornika) to 35m3/s, a przepływ poniżej czyli w Uniejowie 20m3/s. Wie ktoś skąd mogą wynikać takie rozbieżności?

Około 40 km2 powierzchni potrafi odparować latem mnóstwo wody. Prócz tego w Ostrowie Warckim jest przepompownia która przekierowuje okresowo część warcianej wody kanałem do rzeczki Teleszyny, a ta niesie ją do elektrowni Adamów tylko po to, aby później Kiełbaską mogła powrócić do Warty..

Około 40 km2 powierzchni potrafi odparować latem mnóstwo wody. Prócz tego w Ostrowie Warckim jest przepompownia która przekierowuje okresowo część warcianej wody kanałem do rzeczki Teleszyny, a ta niesie ją do elektrowni Adamów tylko po to, aby później Kiełbaską mogła powrócić do Warty..

Dziękuję za wyjaśnienia.

A koledze Zdzislavo gratuluję udanego dnia nad Wartą :) Wyczytałem też, że w ostatnią niedzielę w rejonie Biskupic spotkało się paru spinningistów na zawodach towarzyskich. Złowiono jakiegoś okonia, czy dwa i jednego szczupaka.

• Like 1

Wolałbym jakiegoś Bolesława ale dobre i to w sumie były 2 jazie i 3 klenie i trochę brań ale tylko 2 sztuki były godne zdjęcia  :)

Jejku, nie narzekaj. W obecnym stanie bezrybnym, to nie lada sukces. Gratulacje. :)

• Like 1

Witam. 

Mam pytanie czy ktoś z Kolegów łowił na zbiorniku Smardzew? Czy warto jechać i pobawić się trochę czy kompletna kiszka? Bo w moich okolicach czyli Burzenin, Strumiany i Starorzecze w Górkach Grabieńskich to dość słabo to wygląda. A przy okazji spytam się o kanały w miejscowości Włyń, jak dokładnie tam dojechać bo byłem tam parę lat temu ale teraz za nic w świecie tam nie trafię :P ? czy tam może coś się ruszyło.

• Like 1

A przy okazji spytam się o kanały w miejscowości Włyń, jak dokładnie tam dojechać bo byłem tam parę lat temu ale teraz za nic w świecie tam nie trafię :P ? czy tam może coś się ruszyło.

Kolego skręcasz z drogi na Wartę do Włynia i jedziesz prosto do rozdroża dróg lewo/prawo - tutaj obojętnie jak pojedziesz (możesz jechać w lewo bo lepsza droga) i dojedziesz wtedy do dużego skrzyżowania - tutaj pierwsza w prawo od przystanka autobusowego prowadzi płytami betonowymi droga w dół - jedziesz tędy i wyjedziesz na piaszczystą drogę i pola - druga w prawo a potem pierwsza w lewo i dojedziesz do mostku na kanale.

Niestety Twój zapał szybko ostudzę i przygotuj się na totalną bryndze ... Kanał kilka lat temu wykarczowali i teraz jest to zwykła niezakrzaczona rynna z licznymi zaczepami , w których sporadycznie kiedy coś siedzi ciekawego - ale powodzenia, może będziesz miał szczęście.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 2

Dzisiaj wypad na rybki pod wieczór ale niestety pogoda się popsuła błyskawice,wiatr,deszcz miałem już się zwijać bo robiło się niebezpiecznie ale przeczekałem najgorsze i pozostało mi się zmagać tylko z wiatrem i deszczem.Mimo pogody coś się tam działo ale rozmiarami bez szału było 5 kleni i jeden niezły okoń oraz sporo brań. 

post-49589-0-63718500-1466020145_thumb.jpg

post-49589-0-84769900-1466020453_thumb.jpg

Edytowane przez zdzislavo1
  • Like 3

To jednak coś tam w górze rzeki się dzieję, Zdzislavo regularnie pokazuje nam ryby. Fajnie - w końcu coś pozytywnego. A co do łowienia z łódki to raczej na Warcie w naszym rejonie nie spotyka się takich widoków choć ja osobiście nie raz pływałem, ale to było ze 20 lat temu. A wtedy to była inna rzeka i inne ryby.

• Like 2

Dzisiaj paskudna pogoda, myślę sobie czy jest sens jechać nad wodę ale ostatnio podczas deszczu i wiatru nie było źle więc po chwili jestem w drodze nad Wartę.Nad wodą wiatrzysko i przelotne opady ryby niechętne do współpracy wyciągam małego klonka i okonia.Przed samym wieczorem robi się trochę ładniej i melduję się długo oczekiwany gość w rozmiarze powiedzmy że przyzwoitym złowiony na zestaw pod jazia klenia więc walka była już fajna :)

post-49589-0-04712900-1466195769_thumb.jpg

Edytowane przez zdzislavo1
  • Like 5