Rlodz Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Dla mnie Warta to też tylko boleń, ale nie tylko maj, warunek to nie szukać ryb na tych tzw. pigalakach. Ani mnie, ani Dawida w takie miejsca nie ciągnie. A poza tym moim zdaniem na Warcie między Sieradzem a Kołem jest tylko jedno miejsce, które ze względu na presje mięsiarsko - wędkarską można nazwać pigalakiem i nie mam na myśli niesławnego rejonu za tamą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzislavo1 Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Niestety mało już płynie wody Wartą w dodatku nikt o nią nie dba więc takie gatunki jak szczupak,sandacz,sum,leszcz itp znikają albo już ich nie ma od wielu lat w ilościach które pozwalałyby na regularne połowy.Ale ciągle płynie trochę wody i powinni teraz zarybiać brzaną, kleniem,świnką,boleniem bo myślę że tym rybą odpowiadałaby obecna rzeka i z danych które podaje nasze kochane pzw to oprócz bolenia właśnie trochę tych gatunków wpuścili w ostatnich zarybieniach.Trochę w tym roku widziałem tych ryb niestety tylko widziałem bo z braniami to było licho ale miejscami można było zaobserwować po kilkanaście sztuk ładnych ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) I zaczelo sie jesienno/zimowe narzekanie... Edytowane 15 Października 2016 przez romeo7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mreno Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Ja nie wiem jakie są realia w konińskim ale po prostu to sprawdzę i porównam z sieradzkim. Sieradzki dla mnie jest skreślony. To prawda bolenie jeszcze gdzieniegdzie można połowić i jaśki, dla mnie to za mało. Co do opolskiego nie mam wątpliwości, że tam z rybą jest jak na dzisiejsze warunki jeszcze względnie dobrze. Co do Konina kieruję się tezą, że do zapory na Jeziorsku ryba może swobodnie wędrować z Odry, a więc jest przynajmniej teoretyczne prawdopodobieństwo, że populacja ryb w tym okręgu może się zmieniać. romeo7 dla mnie to nie jest zwykłe narzekanie, tylko świadoma decyzja po negatywnej diagnozie rybostanu w wieloletnim przekroju. Akurat w tym roku i w tejże Warcie złowiłem 2 duże brzany, w tym jedną właściwie na równi z rekordem Polski, ale nie popadam w zachwyt, gdyż za tymi rybami chodziłem 10 lat i dopiero rok temu udało mi się namierzyć ostatnie sztuki. Wycieczka na te ryby to w sumie 120 km. No to sam widzisz, jaki to wysiłek i koszty. Bliżej nie ma. To są ostatnie pojedyncze malutkie stadka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldziu Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Cześć, przenoszenie z okręgu do okręgu nic nie zmienia, tu syf i tu. Na Warcie od Konina w dół jest taki dramat z rybami jak nigdy. Po dużej wodzie w 2012 miałem kilka odcinków całorocznego eldorado - brak ludzi i dużo ryb różnych gatunków. Poprzedni rok był już słaby, jedynie bolenie można połowić w sensownej ilości + trochę sandaczy na jesień i kilka sumów latem. W tym roku to właściwie kilkanaście boleni w maju i czerwcu, ale bez porównania ilościowo i jakościowo do lat ubiegłych. W tej chwili wróciłem z któregoś z rzędu wypadu na wieczornego sandacza. W miejscach gdzie łowiłem ryby różnych roczników w ilościach nawet kilkunastu ryb na wyjazd 3h, w tym roku od września złowiłem 6 ryb po około 35 cm i dużą rybe spiąłem. Dawno nie byłem tak wku...wiony po rybach, lubię jeżdzić nad rzekę, ale wędkarstwo bez ryb to trochę bez sensu - można mówić, że przebywanie nad wodą, relax itp,. ale dla mnie ryby są chyba najważniejsze. Dla zobrazowania rybostanu Warty można sobie prześledzić wyniki różnych zawodów spinningowych. Zresztą już nawet ekip łowiących na żywva nad wodą nie ma, także .... Obym kiedyś nie postawił nad brzegiem Tabliczki WARTA R.I.P pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 romeo7 ja już kiedyś pisałem o Warcie i połowach tutaj dla przyjezdnych,( już kiedyś był poruszany temat pzw Sieradz, Warty i ogólnie ryb w naszych okolicach) moja propozycja- przyjedź, śpisz,jesz , pijesz , jeździsz na mój koszt - jest jeden warunek - musisz złowić rybę, tyle że teraz się zastanawiam czy nawet wymiarową, tylko bez narzekania jesiennego po kilku dniach bez ryby ps. wg mnie duże znaczenie ma nie spotykany do tej pory spadek wody, tzn on występuje cały czas ale to co jest teraz to jest tragedia, gdzie miejscówki w samym Sieradzu, ludzie którzy znają tą rzekę wiedzą o czym mówię, miejsca gdzie kilka lat temu były dołki po 2/3 metry teraz mają jej 0,7 metra i to jest głęboko!! Czy to wina kopalni Bełchatów, czy powód jest inny nie wiem, ale jeśłi dojdzie do odkrywki w Złoczewie jestem pewny że wody już nie będzie... ps 2 ja już dałem sobie spokój z łowieniem w naszej okolicy jakiś czas temu. pzdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 romeo7 ja już kiedyś pisałem o Warcie i połowach tutaj dla przyjezdnych,( już kiedyś był poruszany temat pzw Sieradz, Warty i ogólnie ryb w naszych okolicach) moja propozycja- przyjedź, śpisz,jesz , pijesz , jeździsz na mój koszt - jest jeden warunek - musisz złowić rybę, tyle że teraz się zastanawiam czy nawet wymiarową, tylko bez narzekania jesiennego po kilku dniach bez ryby ps. wg mnie duże znaczenie ma nie spotykany do tej pory spadek wody, tzn on występuje cały czas ale to co jest teraz to jest tragedia, gdzie miejscówki w samym Sieradzu, ludzie którzy znają tą rzekę wiedzą o czym mówię, miejsca gdzie kilka lat temu były dołki po 2/3 metry teraz mają jej 0,7 metra i to jest głęboko!! Czy to wina kopalni Bełchatów, czy powód jest inny nie wiem, ale jeśłi dojdzie do odkrywki w Złoczewie jestem pewny że wody już nie będzie... ps 2 ja już dałem sobie spokój z łowieniem w naszej okolicy jakiś czas temu. pzdrNa taka propozycje niestety nie mam czasu Ja ze swoich wynikow jestem zadowolony ( cel w 99% to boleń ) a jezdze dosc czesto i znam z 2 osoby ktore uwazaja podobnie Jedyne co bym chcial to dluzej utrzymujacy sie wyzszy stan wody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mreno Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Na taka propozycje niestety nie mam czasu Ja ze swoich wynikow jestem zadowolony ( cel w 99% to boleń ) a jezdze dosc czesto i znam z 2 osoby ktore uwazaja podobnie Jedyne co bym chcial to dluzej utrzymujacy sie wyzszy stan wody.romeo7 spytam z ciekawości ile masz lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Sporo ale co to ma za znaczenie? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mreno Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Byłem ciekaw czy pamiętasz co ta rzeka znaczyła choćby w latach 80-tych. Bo powiedzenie, że jesteś zadowolony w 99% z wyników na Warcie w okręgu sieradzkim jest lekko mówiąc dość niepopularne. Ale pewnie zależy kto jakie kryteria przyjmie. Ja nie będę wartościował twojej opinii, ale wyraźnie odbiega od mojej oceny. To fakt natrafiłem na zimowe zbiorowiska boleni w tym roku, wcześniej na oczy tego nie widziałem (płytka przejrzysta woda pewnie dlatego). Ale jestem świadom, że to pojedyncze zjawiska, a rzeka nosi znamiona katastrofy ekologicznej zarówno pod względem hydrologicznym, krajobrazowym, jak i ichtiologicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Jeziorsko zrobilo swoje reszte dokonczyly kormorany z wedka i skrzydlami oraz susze i niski stan wody w ostatnich latach.Pochwal sie lepiej ta rekordowa brzana, pewnie kazdy z przyjemnoscia zobaczy fotke 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mreno Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 ale to nie na spinning więc na to forum się nie nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzislavo1 Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Myślę że nikt się nie pogniewa,odnośnie zimowisk boleni to znalazłeś je na samej rzece? Niestety zawsze z pierwszymi wrzesniowymi zimnymi nocami muszę sobię wybić bolki z głowy ponieważ znikają z moich miejscówek mam tutaj na myśli rzekę w górę od jeziorska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mreno Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Dobrze tylko, żeby później nie było gadek, że po co narzekam skoro takie ryby są w Warcie:) Może już widzieliście gdzieś na inne forum już je wklejałem. Ryby wychodzone ekstremalnie, dużo lat i wody w rzece upłynęło zanim je namierzyłem. Rekordowa brzana sfotografowana bez głowy, bo przypadkowy świadek połowu pstrykał moim aparatem i trochę mu nie poszło Brzana 72 i 85 cm (ta bez głowy) obie oczywiście pływają dalej chociaż nie jestem pewien, bo miejsce to odwiedzane jest systematycznie przez mięsiarzy, którzy na to stadko ostro polują: 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mreno Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Myślę że nikt się nie pogniewa,odnośnie zimowisk boleni to znalazłeś je na samej rzece? Niestety zawsze z pierwszymi wrzesniowymi zimnymi nocami muszę sobię wybić bolki z głowy ponieważ znikają z moich miejscówek mam tutaj na myśli rzekę w górę od jeziorska.Tak chodziłem dużo po rzece i widziałem jak od września schodzą się w stada. Jedno stadko liczyć mogło nawet więcej, niż 30 szt. Nie chodzę za boleniami, więc nie próbowałem się do nich dobierać. Poza tym woda pusta całymi kilometrami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzislavo1 Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Musiały ładnie walczyć,też mam namierzone miejsce gdzie są brzany ale na spina nie udało mi się żadnej złowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rlodz Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Brzany świetne, ale niestety łatwo nie mają w tej rzece, bo miejsca ich występowania są bardzo charakterystyczne i niewielkie - wąziutkie i króciutkie rynny, o których wiedzą wszyscy w okolicy. Ba, ja nie jestem z okolicy, a też o nich wiem i nie powiem A zmieniając temat to wczoraj zdaje się, że były jakieś zawody spinningowe przy moście warckim, ktoś wie, jakie wyniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Grunciarze bardzo dobrze znają te miejsca i beretują do bólu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mreno Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) Grunciarze bardzo dobrze znają te miejsca i beretują do bólu.No niestety tak dokładnie jest. Na moich oczach wyjął jeden taką ponad 60 cm wyjął z podbieraka i wsadził nawet bez zabicia do reklamówy, a potem reklamówę do plecaka i targał dalej. Dodając do tego jego język, sposób bycia to miałem po prostu obrzydzenie. A to młody człowiek. Edytowane 16 Października 2016 przez Mreno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Grunciarze bardzo dobrze znają te miejsca i beretują do bólu.I dlatego nie ma ryb bo jakby byly to by siedzieli jak kiedys, dzien i noc 365 dni w roku i zapychali lodowki swoje,rodziny i sasiadow.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzislavo1 Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Brzany świetne, ale niestety łatwo nie mają w tej rzece, bo miejsca ich występowania są bardzo charakterystyczne i niewielkie - wąziutkie i króciutkie rynny, o których wiedzą wszyscy w okolicy. Ba, ja nie jestem z okolicy, a też o nich wiem i nie powiem A zmieniając temat to wczoraj zdaje się, że były jakieś zawody spinningowe przy moście warckim, ktoś wie, jakie wyniki?Zawody dopiero dzisiaj ale ja też czekam z niecierpliwością na wyniki jeżeli zawody będą się odbywać od mostu tylko w górę rzeki to tym bardziej nie mogę się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rlodz Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Faktycznie dzisiaj, dzięki za poprawkę. Teraz dopiero doczytałem na stronie okręgu. Można poobstawić wyniki ja strzelam, że z ryb wymiarowych padną dwa okonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Miałem jechać na te zawody ale od rana paprało, wiał zimny wiatr a do tego z tego co się dowiedziałem wczoraj żadnych sektorów miało nie być , każdy mógł iść gdzie chciał na jedną bądź drugą stronę mostu i na którą chciał stronę rzeki, na liście było ponoć 21 zawodników a ilu dotarło i wzięło udział nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzislavo1 Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Miałem jechać na te zawody ale od rana paprało, wiał zimny wiatr a do tego z tego co się dowiedziałem wczoraj żadnych sektorów miało nie być , każdy mógł iść gdzie chciał na jedną bądź drugą stronę mostu i na którą chciał stronę rzeki, na liście było ponoć 21 zawodników a ilu dotarło i wzięło udział nie wiem.Szkoda że się nie udało stawić się na zawody.Pokazałby Pan jak się łowi grubego szczupaka w Warcie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Szkoda że się nie udało stawić się na zawody.Pokazałby Pan jak się łowi grubego szczupaka w Warcie A najwiecej boleni w Pstrokoniach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi