Skocz do zawartości

Warta odcinek od Biskupic, Włyń, Most Warcki i zbiornik Jeziorsko

Koper

Rekomendowane odpowiedzi

Sławcio kojarzy mi się z tobą modne dziś powiedzenie opozycja totalna. Nie ważne co, ale musisz być przeciwko. Wiedzę tego rodzaju zgłębiam latami,więc nie uważam się za kompletnego laika. Nie nabyłem wiedzy chwilę wcześniej w sieci. Już pisałem, opieram sie na lietraturze, gdze były cytowane wyniki badań  i dostępnych w sieci badaniach naukowych, które zostały udostępnione przez samych naukowców. Pewnie byś chciał żeby mi udowodnić ignorancję, ale nie trafieś. A tymczasem ty sam rawdopodobnie nie wiesz nic w tym temacie, bo jeszcze nic się nie wykazałeś, tylko podpierasz się kolegą ichtiologiem. Jakoś jeszcze nic twój kolega nie udowodnił, tylko naprędce sięgnął do jednej książki, uznając ją za jedyną wiedzę, czyli obiektywną jak ty to mówisz. Jakoś nie widziałem, żeby przytoczył konkretne badania nad tempem wzrostu brzany z Warty,nie mówiąc już o tym, czy on sam brał udział w takich badaniach. Tak więc jego argument, że ktoś tam napisał, że brzana rośnie ta i tak  jest odbiciem ping pongowym na moje argumenty, że rośnie tak i tak. I to, że on jest ichtiologiem a ja nie, nie znaczy, że on musi mieć rację. Poniewaz jak pisałem nie ja sobie wymyśliłem te dane, tylko zaczerpnąłem je ze źródeł naukowych. Nie dywaguje zatem ze mną samym tylko ze słowem innych naukowców. Z resztą mozemy to szybko zweryfikować. Mam 2 łuski brzan z naszej Warty. Moge je zeskanować i przeprowadzimy tu mały eksperyment, poproszę go o podanie wieku tych 2 ryb. 

Wyjątkowo sobie cenię znajomość z inteligentnymi, wykształconymi ludźmi z naszego środowiska, których z forów wędkarskiego świata nader skutecznie wypierają ludzie, którym się zdaje na dowolnie wybrany temat.

Jestem też niezwykle tolerancyjny dla pozostałych - czemu właśnie daję wyraz.. :)

Koledzy. Przepraszam za offtopa. Jakieś wskazówki na Warte od Działoszyna do Osjakowa? (Wiem że to wyżej niż omawiany odcinek, ale nic nie mogłem znaleźć na JB). W szczególności okolice wsi Załęcze Wlk., Bieniecec Mały. Dzięki za każde info, może być na priv by wątku nie zaśmiecać.

Edytowane przez RulleZ

Koledzy. Przepraszam za offtopa. Jakieś wskazówki na Warte od Działoszyna do Osjakowa? (Wiem że to wyżej niż omawiany odcinek, ale nic nie mogłem znaleźć na JB). W szczególności okolice wsi Załęcze Wlk., Bieniecec Mały. Dzięki za każde info, może być na priv by wątku nie zaśmiecać.

Moje okolice więc powiem, że to najładniejszy odcinek całej Warty. I to chyba tyle z ważnych rzeczy i interesujących.

Jak znajdziesz więc niż 100m wody o głębokości pow. 1,2m to nie zostawiaj ani na trochę :)

Do obłowienia są jeszcze wszystkie napływy i wypłukane dziury za starymi progami/jazami (na niektórych jest zakaz wędkowania - tarliska).

Ja machałem ostatnio na przepływankę za brzanami i trochę połowiłem, ale to w Konopnicy.

A tak, to żrą wszystko. Jak tubylcy ogarnęli internet przed paroma laty, to i bolenie zeżarli. 

Moje okolice więc powiem, że to najładniejszy odcinek całej Warty. I to chyba tyle z ważnych rzeczy i interesujących.

Jak znajdziesz więc niż 100m wody o głębokości pow. 1,2m to nie zostawiaj ani na trochę :)

Do obłowienia są jeszcze wszystkie napływy i wypłukane dziury za starymi progami/jazami (na niektórych jest zakaz wędkowania - tarliska).

Ja machałem ostatnio na przepływankę za brzanami i trochę połowiłem, ale to w Konopnicy.

A tak, to żrą wszystko. Jak tubylcy ogarnęli internet przed paroma laty, to i bolenie zeżarli. 

Właśnie postawiłeś krzyżyk na tych brzanach ;)

• Like 3

Nie... wszyscy o nich wiedzą, ale malo już jest takich, którym chce się stać w woderach i machać na przepływanke, a inaczej ciężko je złowić.

W ogóle to powoli powraca legenda do Warty. Wędkarzy coraz mniej, ci co są bardziej zawierzają sprzętowi niż myśleniu. Niech tylko wody troche więcej będzie kilka lat... Szkoda tylko kleni.

• Like 1

Eh... przyjacielu to tak nie dziala. Ci co mieli wiedziec o tych metach wiedza o nich, co nie wiedzieli znajda bez problemu. To nie wiedza tajemna. Lodziaki lataja tam od lat 60tych.

Chyba takim jak ty trza wspolrzedne, przynete, kolor splawika podac, a i tak pewnie kupa z tego bedzie. Ci co wiedza o co chodzi i tak dzadza sobie rade. Spytaj Sławka, zna te mety doskonale.

Sam napisałeś, że internet ułatwił mięsiarzom wyrybienie rzeki. Ale twój wpis oczywiście nie zaszkodzi tym brzanom. Oczywiście ty masz rację, bo przecież należysz do tych inteligentnych z klubu Sławcia. A my reszta głupków nie nadążamy za wami. Tworzycie dziwaczną grupę takie trochę dupowlazy z was :)

Edytowane przez Mreno
  • Like 1

Niefart Sieradza zdaje się nie mieć granic. Szkoda, bo miasto zacne.. :)

Warta ma tylko 808 km. Nawet licząc po obu brzegach to niewiele. Dla miłośnika rzeki od pół wieku - oczywiście.. :)

Załęcze Wlk. (po obu stronach mostu) na zero, wodery pozwoliły podejść blisko koryta rzeki.

Toporów/Kamion podobnie.

Osjaków (na wysokości Osady) też trudno podejść pod rzekę. Dziś jeszcze spróbuję.

Edytowane przez RulleZ
  • Like 2

Heh, troche podobna sprawa z sumem...

Dzieki Sławku za dobre słowo o Sieradzu..

Mreno..moze choc załozyc, ze tu nie ma miesiarzy a grono "kolegow" w wiekszym lub mniejszym stopniu chcacych sie wymieniac roznymi doswiadczeniami i sposobami na polepszenie wyników wedkarskich (w tym o zgrozo takze miejscówkami) ?

Po co tyle zlosliwosci i jadu..

• Like 1

Krzysiek P jad i zlośliwość to akurat aż kipi u waszego guru Sławcia. Swoją drogą aż mnie mierzi jak wy liżecie mu dupę. Aż wstyd. Co z wami nie tak, zachowujecie się jak podwładni. Nie wiem, czy zauważyłeć gamoniu, ale na ostatnich stronach tego wątku, jeśli się mogłes czegoś dowiedziec nauczyć, to dzięki mnie, bo ja wywołałem merytoryczną dyskusję i zapodałem wartoścowe treści w tym jałowym i opuszczonym wątku. Natomiast od waszego guru na tychże stronach nie znajdziesz nic wartościowego, tylko jego chore spaczoną polszczyzną i złośliwością pisane dyrdymały. Leję grubym strumieniem na jego teksty i na was jego kolesi, którzy mu się podlizują jak dzieci nauczycielowi. Ponadtro możesz mnie pocałowac w cztery litery. Nie mam nic przeciwko, aby moderator usunął stąd moje konto. Na pewno zniechęciłem sie na tyle, aby nie oddać juz dozgonnie tutaj swojego głosu. Byłoby dla mnie urągające dawac się tłamsić takim paznokciom. Sorki reszta chłopaków nie was się tyczą moje słowa. 

(...)Po co tyle zlosliwosci i jadu..

Niektórzy nie potrafią inaczej, jak widać z postu #1342.

Nota bene, żeby nie być zaliczonym do "wyznawców" SOB, zaznaczam że jedynie w bardzo niewielkim procencie zgadzam się z tym co pisze, ale jeśli ma rację, opluwanie Jego i tych co się z tym zgadzają jest co najmniej nietaktem.

Edytowane przez Alexspin

"Mreno".. tylko raz i krótko, bo od tej pory cię ignoruję.
Pomijajając twoje wulgaryzmy i chamską pisownię nie zniżę się do takiego poziomu (choć potrafię i mógłbym).
Zapamiętaj- nikomu nie liżę dupy i wypraszam sobie takie inwektywy.
Nie życze sobie ani tobie spotkania nad wodą. Ani twojej obecności dłużej na jerku.

Edytowane przez Krzysiek P
  • Like 2

"Mreno" pora zmienić rewiry ( ja dymam co tydzień 100-200 km w jedną stronę po to aby sobie połapać  ) bo stale płacząc na forum nie wrócisz rybostanu z przed 30 lat ! 

Więc albo zaczniesz jeździć dalej albo proponuje odstawić wędki do szafy i kupić sobie jakąś gierkę wędkarską i łowić rybki w domu siedząc sobie w fotelu ;) 

Pzdr Łukasz

• Like 5

• 3 tygodnie później...