Skocz do zawartości

Warta odcinek od Biskupic, Włyń, Most Warcki i zbiornik Jeziorsko

Koper

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Wiadomo że to rybacy zrezygnowali bo potrafią liczyć i tak zrujnowali wodę że poprostu już im się to nie kalkulowało.Oczywiście nasze pzw obwieściło że to oni rozwiązali z nimi umowę ale w to wierzą chyba tylko naiwni.Za kilka lat jak się pojawi trochę więcej ryby znowu wrócą a pzw będzie śpiewać że jest tyle ryby że starczy dla wszystkich.Zauważyłem na Warcie w miejcach gdzie łowię wysyp drobnego sandacza,w każdej głębszej dziurze (czytaj 140cm) lub pod zwalonym drzewem jest ich po kilka kilkanaście sztuk, wielkości około 15-20cm ale wczoraj trafiłem takiego pod 40cm i było takich więcej ale nie były chętne do współpracy i w tak płytkiej i klarownej wodzie szybko uciekły widząc jak ich kolega opuścił chwilowo wodę.

• Like 2

Ja duże jazie i bolenie obserwuję od kilku lat niestety nie znalazłem przez ten czas sposobu ani przynęty żeby łowić je regularnie trafiają się pojedyńcze sztuki ale moja skuteczność jest słaba.Bardzo chętnie za to odprowadzają niektóre przynęty aż człowiekowi podnośi się ciśnienie jednak w 98% rezygnują i nie atakują przynęty.

post-49589-0-32347100-1538430332_thumb.jpg

post-49589-0-84747500-1538430343_thumb.jpg

post-49589-0-38605800-1538430359_thumb.jpg

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Panowie, moze wiecie dlaczego na Warcie są takie kombinacje z wodą?

jeśli chodzi Tobie o poziom wód ,to http://ine.eko.org.pl/index_areas.php?rek=435

wiosna przykręcają kurek , a jesienią odkręcają   , co niestety odbija sie na tarle ryb , ale to już mało ważne dla nich , niestety dla nas wędkarzy już nie 

Edytowane przez Robas

Panowie, moze wiecie dlaczego na Warcie są takie kombinacje z wodą?

Rozumiem, że chodzi o odc poniżej tamy?  Bo Jeziorsko to zbiornik retencyjny.  Wstawiałem już kiedyś filmik czym kończą się duże wahniecia wody dla ryb na samym zbiorniku, szczególnie zimą..

Wahania wody są  ponieważ  zarządcy  tamy nastawieni  są na produkcję  prądu  - ekofile heh  i do  tego starają  się tak regulować  poziom wody w rzece by ta nigdy nie  wyszła  , wylała się z koryta przez co nigdy nie będzie  w Warcie szczupaków  i można wprowadzić zasadę  kill  w d....e  drilll  czy  pedofillll   to nic nie da jeśli tarła nie będą  efektywne a  takowych nie będzie  bo brakuje odp miejsc  czyli zalanych łąk  , rozlewisk  .

• Like 5

• 2 tygodnie później...

Na jeziorsku ryby zeszły razem z wodą. Narybek sandacza i karpia łowili podbierakami za tamą. Po co te zarybienia i tysiące naszych zł skoro  PZW ma to głęboko w d.....    Liczą się tylko cyferki na papierze. W Sieradzu nie ma zarzadcy wody. Takie są realia funkcjonowania Sieradzkiego okręgu. Siatki zniesione teraz trzeba zarybic wody konińskie.

Smutna prawda. Karpie nawet na spinning brały... A sandacze z połamanymi kręgosłupami...

Miałem nadzieje na fajne połowy na Jeziorsku w przyszłym roku bo już w tym było nieźle. I wszystko poszło do krainy wiecznie nienażartych mięsiarzy czyli za tamę...

• Like 2