Skocz do zawartości

Warta odcinek od Biskupic, Włyń, Most Warcki i zbiornik Jeziorsko

Koper

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 miesięcy temu...

Panowie podbijam temat. 

Szukam jakiejś fajnej alternatywy na koniec sezonu Boleniowego....Wisła wysoka....nad Wartą nigdy nie byłem....może warto Wartę zaliczyć na koniec sezonu :)

Jest jakiś odcinek godny polecenia, który daje trochę większą szans na spotkanie z boleniem w okolicach Uniejowa, Sieradza? Powiedzmy coś w okolicy ok 200km do WA?

Pozdrawiam,

malcz

Cześć. Moim zdaniem o tej porze roku jazda nad Wartę w okolice o których piszesz z nastawieniem na bolenia nie ma sensu. W tych rejonach bolki a właściwie ogólnie ryby występują bardzo punktowo. Są wielokilometrowe odcinków całkowicie puste. Nie możesz też liczyć na obserwację wody i wypatrywanie jakiś ataków, bo rokrocznie aktywność powierzchniowa kończy się we wrześniu. Jeżeli słyszy się o jakiś boleniach jesiennych z Warty to raczej z odcinków położonych niżej, okolice Koła lub jeszcze niżej.

• Like 3

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...

Byłem wczoraj na spacerze z psami.

Dojście możliwe,dojazd absolutnie nie (odcinek Kowale-Baszków).

Po wysokiej wodzie brzegi nieco zdemolowane- zniknęło trochę drzew w innych miejscach osadzone góry śmieci.

Myślę,że woda przemieściła góry piachu i pojawią się fajne dołki i rynny.Jak długo utrzymają się zanim zasypie je piach zobaczymy.

Jak dla mnie woda zbyt wysoka a nurt zbyt silny.

Dostęp do fajnych miejscówek przynajmniej w woderach.

Łowiących i śladów po nich od 2 tygodni nie zaobserwowałem.

• Like 2

PZW O/Sieradz planuje utworzyć OS na Warcie poniżej zapory. Miałby być wprowadzony całkowity zakaz wędkowania od 1 października do 30 kwietnia, a opłata roczna 1.200.- (słownie jeden tysiąc dwieście) zł... Za co?! :angry: Za bezrybie?! :( 

PZW O/Sieradz planuje utworzyć OS na Warcie poniżej zapory. Miałby być wprowadzony całkowity zakaz wędkowania od 1 października do 30 kwietnia, a opłata roczna 1.200.- (słownie jeden tysiąc dwieście) zł... Za co?! :angry: Za bezrybie?! :(

Na stronie PZW Sieradz niczego nie znalazłem, jedynie jakaś informacja pojawiła się na facebooku, więc to mogą być bardzo luźne plany :) Wątpię, by ktoś chciał płacić 1200 zł rocznie za łowienie w tym miejscu. Chyba lepszym wyjściem byłoby ustanowienie tam zakazu połowu wszystkimi metodami w okresie obecnie obowiązującym dla spinningu, a przez pozostałą część roku no kill :)

• Like 5

Na stronie PZW Sieradz niczego nie znalazłem, jedynie jakaś informacja pojawiła się na facebooku, więc to mogą być bardzo luźne plany :) Wątpię, by ktoś chciał płacić 1200 zł rocznie za łowienie w tym miejscu. (...)

Naiwnych nie sieją, sami się rodzą. Zapłaci raz za obietnicę zarybienia, a forsa do kieszeni okręgowych baronów wpłynie... Nie ważne, że w kolejnym sezonie nikt nie zapłaci, liczy się kasa, choć jednorazowa, ale duża... :ph34r:

(...) Chyba lepszym wyjściem byłoby ustanowienie tam zakazu połowu wszystkimi metodami w okresie obecnie obowiązującym dla spinningu, a przez pozostałą część roku no kill :)

Zdecydowanie tak, ale to nie przysporzy pieniążków, tylko jeszcze zwiększy wydatki, bo to tablice, liczniejsze kontrole itd itp... Poza tym najpierw trzeba o tym pomyśleć, a od tego może rozboleć głowa, a forsy nie ma... :angry:

Ps

Lubiłem kiedyś to łowisko, w latach 90-tych spinningowałem tam dość regularnie. Teraz zupełnie straciłem nim zainteresowanie, od trzech sezonów tam nie byłem... :(

Edytowane przez Alexspin

Sieradz ma poniżej zapory raptem 1 km wody, trochę mało jak na odcinek specjalny.

I mało jak na taki hajs...

Na Odrze gość sobie płaci normalną składkę i ma wody nie do przełowienie, ryb też nie mało. A u nas? Kiedyś bym nie pomyślał że Warta będzie tak pusta, z resztą nie tylko Warta...

Edytowane przez Jozin
  • Like 1

Sieradz ma poniżej zapory raptem 1 km wody, trochę mało jak na odcinek specjalny.

Dla ścisłości 1.500m, z czego około 300m obrębu ochronnego, a więc około 1.200m faktycznego łowiska. Proste wyliczenie - opłata za 1m bezrybnego odcinka rzeki 1,- (słownie jeden) zł. ;)

Edytowane przez Alexspin

Dokładnie :) Pomysł na OS trochę z kosmosu, ale taki odcinek no-kill z całkowitym zakazem łowienia w okresie grudzień-kwiecień byłby świetny. Żeby nie było, nawet ten nieszczęsny OS były ok, bo zawsze to jakaś szansa na odbudowanie się pogłowia ryb za tamą :) Sam tam nie byłem chyba od 2018 roku, a jedyne co trochę mnie ciągnie w to miejsce, to dla mnie niezapomniany widok naprawdę ładnych boleni.

• Like 1

Dla ścisłości 1.500m, z czego około 300m obrębu ochronnego, a więc około 1.200m faktycznego łowiska. Proste wyliczenie - opłata za 1m bezrybnego odcinka rzeki 1,- (słownie jeden) zł. ;)

Może za te 1.2kPLN można będzie łowić w obrębie ochronnym?! Wtedy...dlaczego nie.????

Na stronie PZW Sieradz niczego nie znalazłem, jedynie jakaś informacja pojawiła się na facebooku, więc to mogą być bardzo luźne plany :) Wątpię, by ktoś chciał płacić 1200 zł rocznie za łowienie w tym miejscu. Chyba lepszym wyjściem byłoby ustanowienie tam zakazu połowu wszystkimi metodami w okresie obecnie obowiązującym dla spinningu, a przez pozostałą część roku no kill :)

Mięsiarze za 1200 raczej nie odłowią więc nie zapłącą.

Dwa, żeby nie okazało sie nagle, że z okręgu odpłynie 20% członków .

No i na porozumieniach okręg zbiednieje.. Nie zabija się kury znoszącej złote jaja (choćby były z tombaku) 

Dla mnie nierealne, choć z drugiej strony równie nierealny był kiedyś zakaz spinningu do maja więc...  

"ustanowienie tam zakazu połowu wszystkimi metodami w okresie obecnie obowiązującym dla spinningu, a przez pozostałą część roku no kill"     NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE.

tylko jak i kto miałby to upilnować skoro nawet teraz jest "niemożliwe" upilnowanie i wyrugowanie np.podcinających bolonką (!) nawet na tych w/w 1200m

Edytowane przez Krzysiek P
  • Like 4