Skocz do zawartości

Warta odcinek od Biskupic, Włyń, Most Warcki i zbiornik Jeziorsko

Koper

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, siedzę w Biskupicach, parę wyjazdów z żoną na grila w ciągu 2 tygodni. Moje efekty : kilka drobnych sandzczyków na kleniowe wobki od Tomiego, okonie z jednego dołka na wobki boleniowe że sterem od Matusiaka , sporo kleników , wszystko drobne .Sporo drobnicy i kilka większych kleni na płytkich zakrętach , ale tylko odprowadzenie wobka . Wszystko w dzień. Dzisiaj całą noc zamierzam kręcić. Ogólnie woda żyje , ale to kiepskie życie , bardzo kiepskie.

Pozdrawiam

• Like 1

@strary brodzę, w dzień czy w nocy 90 % czasu łowię z wody. Nie ma zbytnio się czym chwalić - szczupak 70 cm, jeden wymiarek i kilka glutów. Do tego z 5 kleni do 40 cm, jakieś kontakty i spięty bolek. Wyniki marne, ale łowię blisko domu, bo samemu nie zapuszczam się na nocne łowienie w odległe rewiry.

Obecnie woda powyżej tamy bardzo niska i czysta jak w górskiej rzece.

• Like 2

Cześć, raz na ruski rok bywam w Sieradzu, odcinek poniżej mostu kolejowego w Sieradzu wygląda dosyć obiecująco. Da się tam pobawić z bolkami, kleniami czy szczupaczkami? Ktoś łowi w tych okolicach?

Czasem ktoś, coś złowi godnego uwagi. Woda, faktycznie wygląda tam obiecująco.

Moim zdaniem i z tego co zaobserwowałem , jest sporo małego klenia, duży też pewnie jest . To samo z boleniem. Trzeba być nad wodą , obserwować i machać, machać, machać.

Kokosów nie ma , ale czasem są miłe niespodzianki, a cieszą wtedy podwójnie i znów chce się tam jechać, bo nie ukrywam , czasem to już nachodzi całkowite zwątpienie.

Cześć, raz na ruski rok bywam w Sieradzu, odcinek poniżej mostu kolejowego w Sieradzu wygląda dosyć obiecująco. Da się tam pobawić z bolkami, kleniami czy szczupaczkami? Ktoś łowi w tych okolicach?

Czasem tam bywam. Szału raczej nie ma:) Na jednym wypadzie kilka niedużych okoni i kleń nieco poniżej wymiaru plus kilka niezaciętych brań i ze 2 spady. Na kolejnym malutki sandaczyk i niewiele większy okonek, chyba też jedno branie niezacięte, ale widziałem kilka naprawdę ładnych kleni. W wielu miejscach, jak to o tej porze, dość trudny dostęp do brzegu ze względu na gęste zielsko. Mimo wszystko odcinek ten wygląda bardzo atrakcyjnie i pewnie przy sporej dozie szczęścia lub wytrwałości da się złowić coś konkretnego.

• Like 2

Rybek było trochę, ale bez rodzynki, więc fotek brak. Ktoś jeszcze gdzieś był czy wszyscy odpuścili Wartę?

W piątek byłem w okolicach Rychłocic, ale to dość znacznie powyżej odcinka, którego dotyczy temat, więc nie wiem, czy się liczy?:) Złowiłem małego okonia na cykadę i 32 cm jazia na obrotówkę. Było jeszcze kilka brań niezaciętych, w tym ładny kleń na smużaka. W miejscu, gdzie wziął siedziało co najmniej 10 sztuk, z czego ze 2 mogły podchodzić pod 50 cm. Niestety ciężko było im podać przynętę.

• Like 2

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Cześć

wczoraj pierwszy raz byłem na tym odcinku rzeki, jakiś 3h spacerek i wpadł taki oto koleżka.

oczywiście pływa dalej :)

Mam do Was pytanie bo kupiłem wędkę pod klenia i chciałbym zapytać jaką stosujecie plecionkę łowiąc te ryby właśnie. Chodzi mi o grubość ale też markę, kasa nie ma znaczenia możecie polecić coś solidnego?

post-74310-0-72307200-1661678102_thumb.jpg

Edytowane przez Damian35s
  • Like 1

Latem na klenia chodzę z żyłką 0,16, bodajże Dragon Guide Select (w szpulach 600-metrowych) i sprawdza się naprawdę dobrze, raczej nie jest przegrubiona, a jeśli nawet to nieznacznie (pomiar analogowym mikromierzem). Plecionkę na klenie zakładam rzadko - późną jesienią, wczesną wiosną, czasem też zimą, jeśli nie ma mrozu, pozwala trochę zmniejszyć straty w przynętach. Również produkcji/dystrybucji Dragona, Magnum 4X , nominalnej grubości 0,08, bo cieńszej nie ma, ale na klenie 0,06 też byłaby ok ;)

• Like 1

Mam taki sam patyk i łowię przy użyciu żyłki 0,14 - 0,16mm , więc nie pomogę w sprawie plecionki.

Ostatnio byłem na nowych rewirach, sporo okoni oraz kleników wpadło. Widziałem też dwiw brzany, ale stały w miejscu, gdzie nawet Invader nie dawał rady. Chociaż sam kontakt wzrokowy był dla mnie niezwykle przyjemny.Trochę pogadałem z tubylcami, niestety procedery pacyfikacyjne cały czas są obecne :(

• Like 1

Tajemnica. Oczywiście nie potraktuj tego personalnie, zwyczajnie od dłuższego czasu z nikim się nie dzielę metami. Dlaczego? Kiedyś dobremu kumplowi pokazałem miejscówkę na Warcie, gdzie brały okonie w absurdalnych ilościach. Kompan jednak miał długi jęzor, więc nie muszę mówić jak skończyły ryby. Do tej pory stadko się nie odbudowało.

Trzeba szukać, obserwować, a w końcu coś trafi. Sam unikam pigalaków i największą frajdę sprawia mi łowienie ryb, gdzie nikt tego nie robi. Polecam ten styl życia :)

• Like 7

spoko, mnie nie chodziło o konkretne miejsce. Napisałeś że byłeś na nowych rewirach, myślałem może że masz na myśli Widawke albo inny odcinek Warty, ale jak nie chcesz pisać rozumiem.

A jak możesz to napisz jaki kołowrotem masz pod tego patyka, bo jutro się wybieram aby coś dobrać wagowo i nie wiem co i w jakim rozmiarze będzie pasować.

• Like 1