Skocz do zawartości

Warta odcinek od Biskupic, Włyń, Most Warcki i zbiornik Jeziorsko

Koper

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz mam dużo wolnego czasu, więc trochę pobuszowałem po różnych wioskach. Proceder kłusowniczy niestety nie zaniknął, bo pychóweczki co niektóre w nocy buszują, widocznie to już się ma w DNA. Zasypało moją letnią miejscówkę, która zawsze była wiosennym tarliskiem dla wszelkich ryb. Nie wiem skąd tyle tego piachu, więcej go niż wody. Pod kategorię cudu można uznać, że jeszcze cos w Warcie pływa.

Pod tamą rzeź, na zimowiskach to samo, cały rok walenia w cymbał wszystkiego co się rusza, a do tego wspomnieni wyżej miłośnicy napięcia (:

Ostatnio byłem na innej rzece i więcej ryb widziałem w ciągu dnia niż na Warciance przez ostatnie 5.

Z cyklu kiedyś to było:

IMG-20230630-133012.jpg

• Like 3

Teraz mam dużo wolnego czasu, więc trochę pobuszowałem po różnych wioskach. Proceder kłusowniczy niestety nie zaniknął, bo pychóweczki co niektóre w nocy buszują, widocznie to już się ma w DNA. Zasypało moją letnią miejscówkę, która zawsze była wiosennym tarliskiem dla wszelkich ryb. Nie wiem skąd tyle tego piachu, więcej go niż wody. Pod kategorię cudu można uznać, że jeszcze cos w Warcie pływa.

Pod tamą rzeź, na zimowiskach to samo, cały rok walenia w cymbał wszystkiego co się rusza, a do tego wspomnieni wyżej miłośnicy napięcia (:

Ostatnio byłem na innej rzece i więcej ryb widziałem w ciągu dnia niż na Warciance przez ostatnie 5.

Z cyklu kiedyś to było:

IMG-20230630-133012.jpg

No warcianka słabo prawda .Narazie jelce ,krąpie sie trafią. Pod tame nie jezdze nie chce się Wq.....

Ale mysle czy by nie poszukac jazi od kolejowego mostu w dół na Biskupice po Łódzkiej stronie.

Teraz po niedzieli sie wybiore poustawiac troche swoich wyskrobków i jak skończe to połażę.

• Like 2

Ostatnio kilka razy moczyłem klejnoty od 21 do godziny po zmroku. Efekty? Więcej spotkań z bobrami i wydrami niż z rybami. Trochę jakby na złość krążą po miejscówkach robiąc harmider.

Dziś miałem nadzieję na fajniejszy dzionek, bo w kilku pierwszych rzutach złowiłem szczupaka, ładnego okonia oraz klenia już w forumowym wymiarze:

IMG-20230704-212605.jpg

Niestety na tym się skończyło, później już nawet bez dotknięcia. Dalej próbuję złowić bolka, ale to zadanie z tych karkołomnych - jest ich bardzo mało, można pewnie je policzyć na palcach jednej ręki. Do tego nie zachowują się jak jak ich krewni przykładowo z Odry. Może jednak cierpliwość kiedyś zostanie wynagrodzona. Chwalcie się co u Was, a może zostałem sam na placu boju. Ciao!

• Like 4

Nie lubię takich bajor, a do tego z chorą presją oraz wioską kempingową. Prędzej się na Jeziorsko skuszę, bo chociaż w miarę spokojnie. Chociaż mimo wszystko wszelkie wody płynące na pierwszym miejscu, a bajora to może stacjonarnie jak już.

Zawsze jest opcja żeby się zgadac i uderzyć w inne rewiry, Oderka, itp. Póki co ciąg dalszy zabawy w piasku.

• Like 1

(...) zbiornik Próba (...) ludzi w ch...j. (...)

W ch*j to mało powiedziane. W okresie urlopowym próby na Próbie to jak lizak ssany przez papierek.

(...) Prędzej się na Jeziorsko skuszę, bo chociaż w miarę spokojnie. (...)

Ciut bez sensu, martwa woda, trzy wyprawy po 3-4 godziny i jeden jazgarz, ale pokaźnych rozmiarów (14cm) tak uderzył, że w pierwszej chwili myślałem, że to okoń.

Dla tego pytałem o Wartę, ale z tego co pisali koledzy, to też nie ma zbytnio na co liczyć.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Nie ma co się poddawać i nad Wartę wybrać się warto. Choćby dla samych widoków oraz błogiej ciszy. Teraz latem raczej się o kiju nie wróci, bynajmniej mi się nie zdarza (odpukać).

Dziś grzebałem w archiwum i znalazłem bolka, który przydzwonił mi na paprocha. Dlatego szable w dłoń, walczymy. Może właśnie to ten dzień?

IMG-20230706-141339.jpg

• Like 1

Gdzie teraz zawody, na Warcie?

IMG-20230706-220223.jpg

Wczoraj u mnie taka niespodzianka, od kilku lat trafiają mi się 1-2 w sezonie. Moim zdaniem powinien być całkowity zakaz zabierania świnki i brzany w okręgu. Tylko kto by tego przestrzegał...

Jak najbardziej popieram !!!! A jezeli chodzi o zawody to przy moscie kolejowym zbiórka .....

Ciekawy jestem wyników, daj znać jak poszło.

Wczoraj przydzwoniła mi jakaś lokomotywa. Zaraz po braniu obrała kurs na wyspę i poszła pod prąd. Kompletnie nic nie robiła sobie z tego, że starałem się ją zatrzymać. Każda próba siłowego zahamowania nic nie pomagała, a wręcz jeszcze bardziej wkurzała to coś na końcu. Cały czas miałem nadzieję, że w końcu zawróci, ale wpakowała się w zaczep. Na szczęście spadła, wobler odzyskany, a ryba bez pamiątki.

Pierwszy raz w swojej karierze byłem tak bezradny. Co prawda zestaw dość delikatny, jednak sposób w jaki ryba szła pod prąd wręcz nie do opisania. Ciekawi mnie co to było. Brzana raczej nie, bo atak w pół wody, a miejsce też raczej nie dla tego gatunku. Bolenisko? Może sumik (chociaż nigdy o nim nie słyszałem). Jeżeli kleń to nawet nie chce myśleć jaki musiał być ogromny. Szkoda jedynie, że nie zobaczyłem gatunku.

• Like 2

Ciekawy jestem wyników, daj znać jak poszło.

Wczoraj przydzwoniła mi jakaś lokomotywa. Zaraz po braniu obrała kurs na wyspę i poszła pod prąd. Kompletnie nic nie robiła sobie z tego, że starałem się ją zatrzymać. Każda próba siłowego zahamowania nic nie pomagała, a wręcz jeszcze bardziej wkurzała to coś na końcu. Cały czas miałem nadzieję, że w końcu zawróci, ale wpakowała się w zaczep. Na szczęście spadła, wobler odzyskany, a ryba bez pamiątki.

Pierwszy raz w swojej karierze byłem tak bezradny. Co prawda zestaw dość delikatny, jednak sposób w jaki ryba szła pod prąd wręcz nie do opisania. Ciekawi mnie co to było. Brzana raczej nie, bo atak w pół wody, a miejsce też raczej nie dla tego gatunku. Bolenisko? Może sumik (chociaż nigdy o nim nie słyszałem). Jeżeli kleń to nawet nie chce myśleć jaki musiał być ogromny. Szkoda jedynie, że nie zobaczyłem gatunku.

Prawdopodobnie sum,ostatnio dość mocno szaleją nawet na malutkie woblery...

• Like 1

Na Warcie okresowo pojawiają się sumy częściej bliżej Jeziorska i rzeczywiście atakują drobne i bardzo drobne przynęty.

W ostatnich latach trafiałem po kilka okołometrówek jako przyłowy na wobki 2,5-3,5cm oraz obrotówki 0 i 1.

Wyjątkowo w zeszłym roku na Przyborze miałem kontakt z dwoma smokami na wièksze wobki szczupakowe.Z jednym walczyłem ponad dwie godziny.Robił co chciał aż w końcu porozginał kotwiczki.

Drugi wziął na krótkim dyszlu,przewalił się pod nogami i zerwał zestaw,plecionka 0,16 strzeliła jak włos.

• Like 3

To spory kawał od Jeziorska i nawet nigdy nie słyszałem o żadnym złowionym w tej okolicy. Chociaż nie mówię nie, bo różnie w życiu bywa. Fakt faktem ryba nie do zatrzymania, obrała kurs na drugi brzeg i mogłem jej nagwizdzać. Muszę jeszcze mocniej obgadać miejsce, bo fajny dół jak na naszą rzekę.

Z rzeczy bieżących - nastał czas, gdy płynie kryształ Wartą, więc polaroidy na nos i szukamy. Ryb oraz miejsc :)

• Like 2

Ok raczej nie przewiduje spektakularnych wyników ;-))  Wiadomo co się dzieje obecnie na Warciance,,,,,

A co do tego twojego holu to mógł być sumek jezeli mówisz ze wziął w pół wody i pod prąd poszedł

byłem świadkiem sytuacji ze przy połowie bolenia w pół wody  a nawet wyzej koledze zgarnął sumek woblera....

Edytowane przez iduss
  • Like 2

Z rzeczy bieżących - nastał czas, gdy płynie kryształ Wartą, więc polaroidy na nos i szukamy. Ryb oraz miejsc :)

A to zależy gdzie.

Przed zbiornikiem cały czas płynie woda stawowa... :(

Mam tu dwie minuty drogi. Jestem kilka razy w tygodniu i jest dramat. Identyczna sytuacja jak w zeszłym roku. Pod koniec kwietnia/na początku maja zaczęła płynąć woda ja po burzy i tak płynie do teraz. Już się trochę wyklarowała ale 3, 4, 5 itd. lat temu przy takim stanie i o tej porze był kryształ. Ryby praktycznie w ogóle się nie spławiają. Nie wiem co mąci tą wodę ale jestem lekko wku......

• Like 2

Powiem tak, jeszcze mi się ręce trzęsą... Do rzeczy.

Kierowałem się w stronę samochodu, ale coś mnie podkusiło sprawdzić jeszcze jedno miejsce. Wędrująca przykosa,niestety bardzo sypka, ale poniżej kamienie i trochę roślinności. Siadłem na kancie, nic się nie działo. Zmieniłem wobka, po kilku rzutach delikatne branie, dosłownie pstryknięcie. Zacinam, a wtedy ryba obrała kurs na Bałtyk. W kilka sekund odjechała kilkadziesiąt metrów przy okazji robiąc 2 świece. Wyglądała jak troć czy inny łososiowaty, ale to niemożliwe(?), więc może ogromny boleń (?).

Wściekły odjazd zdawał się nie mieć końca. Postanowiłem iść z prądem żeby skrócić dystans. Każda próba zatrzymania przeciwnika nie przynosiła rezultatu. Momentami już biegłem żeby coś powalczyć. Nawet chwilowo myślałem, że się uda, gdyż ryba wyszła na wypłycenie. Tylko co z tego jak nie podciągnąłem jej nawet na metr. Nie dało się, nie na tym sprzęcie. Schodzić też nie mogłem w nieskończoność, gdyż nastały ciemności egipskie, a poniżej zwalone drzewo. Cóż, wóz albo przewóz. Wobek wystrzelił, popłynął sonke, a ja stałem na środku rzeki myśląc co za błąd w Matrixie właśnie miał miejsce. Chciałbym tylko zobaczyć co tam wisiało, żeby nie było domysłów. Niestety nie tym razem.

Tutaj chwila co ryba robiła już bliżej końca:

https://youtube.com/shorts/28bPzWLjCGY?feature=share4

Edytowane przez Ide52
  • Like 1