Skocz do zawartości

Warta odcinek od Biskupic, Włyń, Most Warcki i zbiornik Jeziorsko

Koper

Rekomendowane odpowiedzi

zdzislavo1 gratulacje !
Ja byłem w tamtym tyg w czwartek na Warcie poniżej Sieradza, tylko 1 jazik 30cm i przyłów  2 małe bolki pod 40... fotek nie ma , bo oba trzy od razu puszczone 
jutro pogoda całkiem inna więc  na ryby całkiem inne się wybieram. Jak coś się trafi -zrobię fote 

Edytowane przez Krzysiek P
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

A dla ciekawych kilka zdjęć i kilka słów nt towarzyskich zawodów GP Warty na wedkarskiereportaze.pl. Też tam byłem, miód i piwo piłem i nic miarowego nie złowiłem /;-)

Czytałem tą relację na stronie wedkarskiereportaze.pl. Zszokowało mnie jedno zdanie autora, który twierdzi, że w sieradzkiej Warcie nie są rzadkością dorodne brzany. To tak samo jak bym powiedział, że Polacy to naród czarnoskórych. Mniej więcej podobnie wiarygodne są oba te twierdzenia. Pytałem autora skąd wziął taka kuriozalną informację, ale bez odpowiedzi. Nie wiem czy ktos go nabierał i łyknął żarcik, czy miał na myśli lata siedemdziesiąte. No ale tekst poszedł w swiat i nalezałoby sprostować, że brzrana w sieradzkiej Warcie wyginęła i od wielu wielu lat już nie jest łowiona (nie mówimy o pojedynczych przypadkach). 

Edytowane przez Mreno
  • Like 1

Domink z tego co ja wiem, Darek od kilku zaufanych kolegów otrzymał takie info, że trafiły im się duże brzany jako przyłów. Oczywiście nie ma mowy o jakimś wysypie brzan w naszych okolicach ale tak jak z sumami trafiają się co jakiś czas i w pewnych miejscach. I jeśli już to właśnie te duże. Może ost pozostałe, za silne do wyciągnięcia przez przypadkowych mięsiarzy. Pozdrawiam, K. 
P.S. postaram sie poświęcić kilka dni  po okresie ochronnym i sprawdzić czy rzeczywiście nie ma jej już w Warcie...

Za zapora słyszałem, ze sa łowione to prawda, kolega mówił, że we wzreśniu złowił ich nawet sporo. W samym Sieradzu były piękne brzany w pięknych czasach. Teraz zapewne sa jakieś niedobitki, moze 1 szt na kilka km rzeki. A jak były brzany w Sieradzu to wyglądało to tak, że jako kilkunastoletni chopak chodząc na ryby pzrez wiszący most zawsze przystawalem i często widziałem jak szły na płytkiej wodzie tam gdzie plaza. POnieważ woda była głębsza i brudniejsza, to tylko można sobie wyobrazić jakie i ile chodziłu w głównym korycie. Tego widoku z mostu wiszącego nie miałem już dokłądnie od 2001 roku, kiedy to widziałem ostatnią sztuke brzany. 16 lat zwieszam leb przez ten most i brzany już nie widziałem. Myślę, że to dość miarodajna praktyczna wskazówka. 

Dominik za zaporą to kłusownicy łowią je w.. lutym.
W ok. Sieradza nie ma ich na pewno tyle co kiedyś, sam je TAM 25 lat temu poławiałem na ser..  Miętusy jeszcze w 2012 łowiłem systematycznie ale nie pokusiłbym  się o stwierdzenie że też ich już nie ma (boje się tego-mają podobnie sympatyczne mordki do brzan). Mam nadzieję, że brzany są, na pewno mniej, może nie w każdym "książkowym" miejscu ale może to i lepiej..
do zobaczenia nad wodą w lipcu (w przerwach między Wiślanymi sumami). 

• 5 tygodni później...

U mnie od długiego czasu bardzo licho w tamtym sezonie o tej porze miałem kilka fajnych rybek na rozkładzie.Od czasu do czasu złapię jakiegoś okonka i zameldował się jeden boleń około 55 cm mam nadzieję że niskie temperatury wiosną i wysoka woda trochę wszystko opóźniły i coś zacznie się dziać na dniach

post-49589-0-34949200-1497910804_thumb.jpg

• Like 3

Ja na samym otwarciu trafiłem ładnego jak na te wody szczupaka i miałem coś grubego co zdemolowało mi mój lightowy zestaw , aż byłem w ciężkim szoku , może to wydra lub bóbr się uwiesił ;) Tak na serio Panowie to ... bryndza. Woda bardzo mizerna w porównaniu z innymi łowiskami .

8587877_SzWarta.jpg

Edytowane przez Szymon82
  • Like 4

• 3 tygodnie później...

Byłem 5x na jednej z najładniejszych miejscówek na Warcie w okolicach Sieradza. Miejsce trudno dostępne, nigdy nie spotkałem konkurencji, ja sam, dzika i głęboka w tym miejscu rzeka, piękna jak malowana lala. Przez 5 dni nie miałem uwaga - ani 1 brania. Obfite wody sieradzkiej Warty czy nie biorą? Podobno ryba wcale nie bierze. No ale żeby aż tak źle? Jak u was sytuacja czy podobnie? Chyba czas przerzucić się na bolenie, bo tylko one jeszcze harcują. 

• Like 1