Skocz do zawartości

Kołowrotek Team Dragon FD935iZ

kleniu25

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam opinii o kołowrotku Team Dragon FD935iZ. Szukałem, ale mało znalazłem na jego temat.  Poszukuje kołowrotka do cięższego spiningu (kijek do 40g, a przynęty to większe woblery i wahadłowki do 25g) i nie chce słyszec nic o pennach. Każdy jak słyszy cieżki spining to od razu slammer,albo spro red arc, nie chcę zadnego z nich. Szukam czegoś innego. Ten kołowrotek też jest  cały z metalu, ale to tylko jeden z jego atutów, Mam nadzieję, że na forum znajdą się jego użytkownicy i wypowiedza się jak on się sprawuje w boju.

Edytowane przez kleniu25
  • Like 1

Mi wytrzymał dwa sezony na Wiśle, generalnie woblery, rzadko guma (główki do 20 gram). I więcej nie uciągnął. Na plus - dobry hamulec. Na minus - dość szybkie zużycie niektórych bebechów. Na ale dwa sezony dał radę, średnio intensywne. Tak więc nie skreślałbym tej opcji, w warunkach w miarę ekonomicznych.

W jego miejsce trafił Shimano TP FC 4000. Niebo a ziemia ale cena też czyni różnicę.

Nie Red Arc, nie Penn...uzytkuje oba kręciołki i jak dla mnie super.

Rozważ zatem Okume Salinę wersja 30 ew. 40.Większy model uzywam pod pilkera.

Mocna aluminowa konstrukcja, relatywnie niewielka waga, 5 lat gwarancj. Myślę że 30 uciągnie ciężary o jakich wspominałeś.

Pozdrawiam!

Użytkowałem ten model cały zeszły sezon bardzo intensywnie.

Głównie przy połowie sandacza (kogut max 20gr i guma ta sama waga)

Kręciołek mnie nie zawiódł ani raz ale uważam że 25 gram to jest jego granica wytrzymałości.

Po sezonie nie pracuje już tak cichutko jak na początku po przesmarowaniu jest lepiej.

Ogólnie fajny młynek za te pieniądze ale nie do takiej ciężkiej orki.

Pozdrawiam

Sebastian

pisane było sporo-może słabo szukałeś.jeśli ci nie pasuje spro red to czemu team dragon to przecież 2identyczne kołowroty z jednej fabryki[nie biorąc pod uwagę wyglądu zewnętrznego] a 3ci to ryobi zauber.

Nie są to identyczne konstrukcje. Teram dragon to to samo co ryobi excia. Zauber to to samo co arci.  Do średniego spinna spokojnie da radę na kilka lat.

Do przynęt 40g to albo wyższa półka nawijaków shimano, daiwa , albo penn slammer. Prawda jest okutna

Edytowane przez spayol

Mój Team Dragon pracował prawie 5 seznów, wymieniłem na gwarancji wodzik, duży plus za te 5 lat, łowiłem nim lżej niż Twoje wymagania (średni spinn przynęty do 20-25gr max), kołowrotek z czasem dostał luzów, praca może nie była jedwabista ale biorąc pod uwagę cenę to byłem zadowolony z maszynki, oczywiście otarcia które powstały w wyniku łowienia nie zaliczam do wad, pozostałe cechy jak hamulec, nawój czy kabłąk na dobrym poziomie w przypadku egzemplarza który mi się trafił a teraz służy innemu wędkarzowi.

Największy problem to jakość użytych materiałów .Miałem taki młynek i w zasadzie łowiłem bez nadmiernego obciążania tj podbijałem wędką a nie młynkiem .Obecnie przesiadłem się na shimano i kultura pracy wypada o wiele lepiej .  

pozdrawiam

Bogdan

Ja mam TD 920iz i przy główce 25g czuć przekładnie, miałem TD 735 i 30g + guma dawał radę bez najmniejszego oporu. Myślę, że więcej da radę, ale raczej wizyty w serwisie go nie ominą. Przez 5 lat gwarancji będziesz tylko tracił czas pomiędzy jedną naprawą, a kolejną. Więc albo kup dwa,TD albo jednego Slammera.

• Like 1

Dziękuje koledzy za wszystkie odpowiedzi. Chyba go sobie daruje i poszukam czegooś innego. Z tego co tu piszecie jest on awaryjnym młynkiem. Może i ma 5lat gwarancji, ale myślę że nie o to chodzi by go co chwila na nią wysyłać.

Co do red arca i penna slammera, to zgadzam się, że są to fajne i wytrzymałe kołowrotki, ale szukam czegoś innego.