Skocz do zawartości

BVB

patronservice

Rekomendowane odpowiedzi

Z drugiej strony to chyba dobrze, że trafił do obecnie najlepszej drużyny świata. I to nie na pozycje prawego obrońcy - tylko napastnika. Mnie to cieszy, bardzo. Oby tylko w sytuacji, gdy dadzą mu już szansę, wykazywał się skutecznością. Teraz albo kariera się zatrzyma, albo jeszcze bardziej się rozpędzi.

Dokładnie,prawda jest taka że od  pewnego momentu w karierze ,Robert trafiając do nowego klubu się rozwijał,oby ten rozwój nie skończył się w Bayernie.Odchodzi Mandzukić ,więc może będzie nieco łatwiej.Sercem dalej za BVB,Lewemu będę kibicował jako osobie,ale jego nowej drużynie już nie.No i mam nadzieję że przez te pół roku zrobi jeszcze coś fajnego dla BVB :)

siadła, bo chłopaki nie dawali rady na takim poziomie. Oni, przy ich umiejętnościach indywidualnych, żeby grać na poziomie finalisty LM, muszą grać na 100% zaangażowania. Jeden, dwa, 5 miesięcy... Ale ponad rok? Iloma, 14 zawodnikami? Przypuszczam, że masażyści mają tam pęcherze na dłoniach.

Niech się chłopak rozwija - mam nadzieję, że nie siądzie na ławie. Szkoda BVB -, szkoda, że nie zobaczę naszego trio po powrocie Piszczka do pełnej formy - kibicowałem im szczerze. Jednego nie rozumiem i rozumieć nie chcę - ciągłego p.....nia, że BVB to nie ta półka co Monachium (bez obrazy dla wyznawców tej teorii) - teoretycznie może i nie, zwłaszcza jeśli miarą klasy klubu piłkarskiego jest tylko kasa i możliwości transferowe. Przez ostatnie trzy sezony BVB w konfrontacji z Bayernem nie miało się  czego wstydzić, a lania jakie im sprawili w finale Pucharu Niemiec 5:2 nie zapomnę nigdy. W lidze, w bezpośredniej konfrontacji, też mistrzom z FC Hollywood (tak niektórzy określają w Niemczech Bayern) nie ustępowali. Ostatnio było gorzej. Niestety tajemnicą Poliszynela jest, że polityka transferowa Bayernu od pewnego czasu zmierzała w głównej mierze do osłabienia BVB, a dopiero po wtóre wzmocnienia własnych szeregów. Najpierw Goetze, a teraz Lewandowski. Szkoda. Teraz jeszcze tylko niech szejkowie z Emiratów kupią Kloppa i BVB będzie można do domu rozpuścić. Jakie czasy taka piłka. I tak będę oglądał i się ekscytował (nieco mniej). Jednak czasy gdy w czasie meczu polskiej reprezentacji na Wembley w 1973 r. (miałem 9 lat) mama chciała mi dawać jakieś ziółka na uspokojenie już nie wrócą. :( . Gra się szybciej i może piękniej tyle, że wszystko jakieś bardziej przewidywalne i przeliczalne na ........ euro. 

Robert.

Nie wiem na ile jest to ciągłe p....nie, ale ekipa z Monachium generalnie wypada lepiej. Biorąc pod uwagę trzy lata... No właśnie, a czemu akurat trzy? Może 20cia? a może ostatni rok? Czy miarą klasy klubu jest kasa i możliwości transferowe? A ile już drużyn było co w gwiazdy się zaopatrzyła i nic z tego nie było? Chciałbym podzielić twoje zdanie, za każdym razem gdy widziałem ich konfrontację liczyłem na Borussię. I we wcześniejszych sezonach jeszcze się to zdarzało. Ale w teraźniejszym? Finał LM? Niestety - są gorsi i bez znaczenia czy to kasa, transfery czy względy czysto sportowe.

Nie wiem na ile jest to ciągłe p....nie, ale ekipa z Monachium generalnie wypada lepiej. Biorąc pod uwagę trzy lata... No właśnie, a czemu akurat trzy? Może 20cia? a może ostatni rok? Czy miarą klasy klubu jest kasa i możliwości transferowe? A ile już drużyn było co w gwiazdy się zaopatrzyła i nic z tego nie było? Chciałbym podzielić twoje zdanie, za każdym razem gdy widziałem ich konfrontację liczyłem na Borussię. I we wcześniejszych sezonach jeszcze się to zdarzało. Ale w teraźniejszym? Finał LM? Niestety - są gorsi i bez znaczenia czy to kasa, transfery czy względy czysto sportowe.

Bayern od kilkunastu miesięcy jest lepszy i to jest poza sporem. Natomiast o transferze Lewandowskiego mówiło się chyba ze 2 lata i niekiedy także w kontekście Bayernu, choć też Realu i któregoś z topowych klubów angielskich. Już wtedy mówiono, że Bayern to wyższa półka, choć na boisku niewiele na to wskazywało. Oczywiście, że w ujęciu historycznym, finansowym Bayern to firma topowa, a BVB kopciuszek, jednak to co stworzył Klopp, zaledwie w kilka lat, było imponujące.

Tak sobie marudzę bo nie podoba mi się to, że piłka została zdominowana przez kasę - transfery załatwiają wszystko. Dziś na dobrą sprawę jest na świecie 5-6 klubów, które mogą kupić każdego. Wychowanków we wszystkich tych klubach można zliczyć na palcach jednej ręki. Do tego dochodzi 8-10 światowej klasy trenerów, którzy wędrują sobie od Włoch, poprzez Hiszpanię po Wyspy Brytyjskie.  Dominacja kasy i piłki klubowej wpływa fatalnie na kondycje reprezentacji narodowych, których rywalizacja kiedyś ekscytowała najbardziej. Odwrotu pewnie nie ma, jednak żal, że idzie to w tym kierunku. Jak wcześniej pisałem trochę pomarudzę, a i tak będę oglądał wszystkie najważniejsze imprezy piłkarskie, mając nadzieję, że chłopaki faktycznie walczą, a nie walą mnie w ch..... w związku z zakładami bukmacherskimi. 

Przy tak wielkiej kasie jaka pompowana jest w ten sport już najwyższy czas zrobić coś z sędziowaniem.

Dlaczego jeszcze nie ma możliwości posiłkowania się zapisami video?

O ile mniej było by wypaczonych wyników, urojonych karnych i poważnych kontuzji.

• Like 1

Piłkę zjadają pieniądze? No ja mam raczej odwrotne zdanie, poza patologiami typu Anżi itp - pieniądze raczej ją nakręcają.

Jestem młody, moj pierwszy mundial to Zidane i World Cup 98.

Patrząc na te 15 lat - postęp jest niesamowity.

Pieniądze sprawiły, że rozgrywki są ciekawsze(np w Anglii do stawki dołączyly City i Chelsea, dobijają się Spurs), to prowadzi do jeszcze większej profesjonalizacji.

Nie ma już miejsca dla tatusiów z brzuszkami, choćby byli technicznie na bardzo wysokim poziomie(stąd też degrengolada kadry pzpn), nastały czasy herosów.

Osobiście mam sentyment do artystów sprzed lat, ale prawda jest okrutna - Ronaldo, Suarez, Bale, Ribery, Yaya i cała reszta gwiazd - to bogowie techniki i fizyczności. Jak dla mnie piłka nigdy nie była tak doskonała jak teraz.

No Messi się odróżnia kiedy jest zdrowy, ale to inny wymiar, po mojemu to boski pierwiastek i tyle.

A co do siły i szeroko pojętej fizyczności. To samo dotknęło tenisa. Tu akurat ubolewam.

Takie czasy, kto ma forsę ten ma piłkarzy. To jest minus. np. to że, w angielskim klubie gra 9 Hiszpanów, w innym 9 Francuzów. FORSA , a w polskim 9 polaków udających piłkarzy- myślących, jakby tu zwiać za granicę oczywiście za forsą- takie życie.

Edytowane przez tibhar

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Niestety Borussia na kogo by nie trafiła miałaby problemy z dalszym awansem, nie oszukujmy się to co grają w tym sezonie jest dalekie od tego co prezentowali w poprzednim. Jedyne szanse upatrywałbym gdyby BVB wylosowała ManU lub Atletico ale tu też byłoby ciężko. Moja drużyna czyli AC Milan niestety już popłynął :( Teraz trzymam kciuki za BVB.

• 3 tygodnie później...