Skocz do zawartości
  • 0

Ponton Honwave T32 IE + silnik Honda 5 hp czy Mercury 6 hp -opinie

yanek72

Pytanie

Cześć,

Ponieważ jest to mój pierwszy post to chciałbym przywitać się z szanownym gronem pozytywnie zakręconych.

Jak w temacie jestem ciekaw co szanowni koledzy myślą o takim zestawie? Czy ktos posiada takowy komplecik?Będę wdzieczny za podpowiedzi

Edytowane przez yanek72

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witaj. Myślę, że mam taki ponton ;) sporo o nim napisałem. Co do silnika - przy standardowym napompowaniu podłogi i tak się za bardzo nie poślizgasz. Konia z rzędem temu, kto dobija ją do 0,8 bara. 5hp, czy 6hp - nie ma znaczenia. Jak pływasz głównie wiosną, w lecie i wczesną jesienią - kup twardą podłogę. Ja pływasz późną jesienią i wtedy często zwijasz i rozwijasz - kup pneumatyczną.

• 0

dzięki za szybki odpis kolego.Niestety mogę wedkować przez cały rok :)  a to znaczy ze będę go rozkładał mniej więcej 40-50 razy i tutaj nie jestem pewien jak on sie bedzie prezentował po tym powiedzmy 51 rozłozeniu .Sam bedę też głównie fishing'ował i z jaką stopą zamawiać ten silnik.Dodam że na przemian będę wodował morze,jezioro.thx Krzysiek za info a gdzie szukać opisu o twojej gumie

• 0

Witam!

Jest to moj pierwszy post na forum, witam i pozdrawiam wszystkich.

Co do pompowania... to nie ma problem z tym 0,8bara. Pompka hondy ma wewnętrzny miech i odzielne wyjście na rurkę. Znajduje się na srodku pompki :D. Znajomy kiedyś miał problem i pływał na takim flaku własnie, do momentu kiedy mu powiedziałem ze ma takie wyjscie na rurke... Potem kupił manometr i sprawdzał, teraz go nie używa bo pompujemy do tąd az podłoga nie stwardnieje...

My we dwóch z manelami spiningowymi na 320tce IE z 6km 4t Tohatsu w ślizgu pływamy po Wiśle, (5km na dwóch to za mało).  Fakt długo się rozpędza ale idzie.

Pozdrawiam

• 0

pompujemy do tąd az podłoga nie stwardnieje...

---------------------------------------------------------------

My we dwóch z manelami spiningowymi na 320tce IE z 6km 4t Tohatsu w ślizgu pływamy po Wiśle, (5km na dwóch to za mało).  Fakt długo się rozpędza ale idzie.

Pozdrawiam

:blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink:

• 0

pompujemy do tąd az podłoga nie stwardnieje...

---------------------------------------------------------------

Pozdrawiam

:blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink:

Nie rozumiem, coś źle napisałem czy jak?

Pływanie wygląda podobnie jak na tym filmiku.... Z tym że honwave 320 jest węższa niż ta 380 i wydaje mi się że my szybciej pływamy.

https://www.youtube.com/watch?v=Xvg2PfFXETY

A co do tych koni ( 5 czy 6) to ma znaczenie, na 5 km nie poślizgasz we dwóch... Te nowe 6tki mają większą pojemność skokowa.

Co do składania to tak pisze krzysiek. Składanie pontonu z deskami w grudniu, gdzie lód się odpryskuje od bakanów, nic przyjemnego....

Pozdrawiam

• 0

Dokładnie to miałem na myśli :) Rozkładanie kondoma sztywnego jak blacha też do przyjemnych nie należy; z podłogą pneumatyczną dużo łatwiej. Niestety, jak ktoś lubi łowić na stojąco, to deska jednak pewniejsza...

A po 51 złożeniu i rozłożeniu będzie sie przentował bardzo dobrze.

• 0

dzięki za szybki odpis kolego.Niestety mogę wedkować przez cały rok :)  a to znaczy ze będę go rozkładał mniej więcej 40-50 razy i tutaj nie jestem pewien jak on sie bedzie prezentował po tym powiedzmy 51 rozłozeniu .Sam bedę też głównie fishing'ował i z jaką stopą zamawiać ten silnik.Dodam że na przemian będę wodował morze,jezioro.thx Krzysiek za info a gdzie szukać opisu o twojej gumie

Rzuć okiem na moje artykuły, wpisz w wyszukiwarkę honda - powinno coś wyskoczyć :)

• 0

Są dławione 6hp na dwóch cylindrach, ale często ważą niewiele mniej niż 9.9hp (4t)... Te jedno cylindrowe 6 hp są dosyć głośne i mają spore wibracje. Dwa gary to już kultura pracy inna, milsza dla ucha :). Ciekawostka, pływamy również na mojej yamaszce 9.9hp z 95r. i pali tyle samo co ten jedno cylindrowy 6hp (mowa o dwóch osobach na pokładzie). Fakt nie szaleje nią wtedy, ale stosunek prędkości i mocy do spalania ma o wiele korzystniejszy niż 6 hp. Jeden minus to waga Yamaha waży 41kg a Tohatsu 26kg.

Co do airmaty to na stojąco we dwóch na Wiśle spiningujemy bez problemu... trzeba się bardziej kontrolować niż na deskach. Airamta jest "bezpieczna", jest wykonana z grubego materiału. Faluje troszkę jak się chodzi i jak się płynie w ślizgu, ale beż przesady. Jak ktoś często jeździ sam to jest to rozwiązanie idealne, ta honwave jest bardzo lekka....  

Od zeszłego roku mój ponton jeździ rozłożony, w grudniu wyciągnąć deski to męczarnia :D ...

• 0

Suzuka DT5 130ccm też była na dwóch cylindrach - jeden z wyjątków... Kulturę pracy miała wyższą niż niejeden czterotakt. Na tym samym bloku robili 6hp, 8hp i chyba 9hp.

Honwave waży coś około 40kg, da się wodować w pojedynkę bez kółek etc., w dwie osoby bez wysiłku zarzucić na dach auta, itd., itp. Jest mega poręczny.

• 0

Samemu to 10-15min minimum pompką nożną cały ponton. We dwóch na zmianę szybciej. Podłogę długo się pompuje... z tego względu że jest mały mieszek w środku i nim trzeba trochę na dziergać żeby podłoga była kamień :D . Chyba nawet mniej niż 40kg, w każdym razie jest bardzo leciutki.

• 0

Patrzę na ten link z YT i oczom nie wierzę.

Nie wiem również jak można na 3,20 i 6KM tohatsu ślizgać się we dwóch(chyba że ważycie po 40 kg i na ryby bierzecie po jednym małym pudełku z woblerami).

Ja miałem bliźniaka wspomnianego tohatsu(mercury) i trzeba bylo się postarać aby 2,70 w jedną osobę z kupą towaru na pokładzie poszło w ślizgu ale jak poszło to 25km/h.

Kolega ma honwave 300 z alu podłogą i zapiętego mercury 5KM i robi cuda żeby się ślizgać z kupą ołowiu na pokładzie(bez przedłużki nawet odpowiednie ułożenie obciążenia nic nie daje) a mimo wszystko nie jest to oszałamiająca prędkość(ma max15-17km/h) a ten sam zestaw tylko że bez szpeju(na pokładzie tylko ja i linia paliwowa) to wspaniała zabawka momentalnie wchodząca w ślizg bez żadnych zabiegów.

Co do rozkładania to niskie temperatury to jest masakra bo gumiak robi się plastikowy.

Osobiście polecam podłogę z Alu bo jest niezniszczalna a sklejka po chwili się rysuje i wygląda tragicznie i wyłażą z niej drzazgi oraz chłonie wodę w miejscach uszkodzenia.

Polecam poszukać i kupić silnik większy niż 6KM bo mocy nigdy za wiele. Polecam silnik Yamaha 9,9KM 2 takt który można odblokować do jego prawdziwej mocy czyli 15KM i pływać bez uprawnień. Podejrzewam że na kondonie wielkości 360-380 prędkość w 1 os osiągnie ok 40-45km/h(jak komuś za szybko to przecież można zmniejszyć obroty) a silnik jest w porównaniu do wcześniej wspomnianych tylko o 10kg cięższy(ok36kg). Lub świetne silniki do pontonu(bo bardzo lekkie) to tohatsu 6, 8, 9.8KM również 2 takt( ważą 27kg!!!!! tyle co 4, 5, 6 KM Tohatsu czy mercury 4 suw). Te wspomniane przeze mnie 2 suwy to jednostki 2 cylindrowe co daje lepszą kulturę pracy i duuuuużo mniej wibracji.

W skrócie jeśli kasiorki starczy to jak najmocniejszy silnik żeby potem się nie denerwować, że nie wchodzi w ślizg, albo za wolno płynie, a w miarę jedzenia apetyt rośnie i zawsze będzie za wolno szczególnie na dużych zbiornikach.

• 0

Jak dla nas ważne było spalanie... Dlatego ja mam 9.9hp 4t a kumpel 6hp tez w 4t... Chętnie posłucham ile pali na dzień pływania taka rozblokowana 15 tka w 2t... :D

Niema co nie wierzyć, bo to nie o wiarę chodzi, tylko trzeba mieć trochę pojęcia co się dzieje z pontonem jak się staruje do ślizgu.

Co do ślizgu i masy. Wszystko kwestia ustawienia: trymu, ciężaru i prędkości dodawania gazu ;) . Ja warze 78kg kumpel 76kg mój sprzęt ok12kg kolegi 8kg (torby) kotwica danfortha 4kg paliwo ok 7kg nie liczę ubrań termosów podbieraka itp itd.

PS. Ja również polecam coś mocniejszego... np 9.9hp w 4t. Trzech na pokładzie 78,76,82kg i idzie jak burza, a spalanie to ta 15tka 2t może pomażyć...

PS.2 Pudełko mam plano to duże, na same główki waży gdzieś ok 2-3kg :) .

• 0

O spalaniu nie wspominałem a jest faktycznie bardzo duże w porównaniu do czterosuwa.

Skupiłem się na silnikach które można w miarę komfortowo wozić w bagażniku(a raczej wkładać i wyjmować) bo myślę że tak będzie przewożony skoro kolega ma zamiar ponton składać i rozkładać. Wspomniany silnik yamaha 9,9 4t waży z tego co pamiętam 46-48kg a to jest bardzo dużo jeśli jest coś nie foremne i jeszcze trzeba tak kombinować przy wkładaniu do kufra żeby nie zbić lampy albo nie uszkodzić lakieru. Wspominałem o dwusuwach właśnie pod kątem pontonu i częstego montażu silnika oraz chowania i wyjmowania z bagażnika.

Poza wagą nie znam innych zalet dwusuwa, no jeszcze może cena.