Skocz do zawartości
  • 0

Ponton Honwave T32 IE + silnik Honda 5 hp czy Mercury 6 hp -opinie

yanek72

Pytanie

Cześć,

Ponieważ jest to mój pierwszy post to chciałbym przywitać się z szanownym gronem pozytywnie zakręconych.

Jak w temacie jestem ciekaw co szanowni koledzy myślą o takim zestawie? Czy ktos posiada takowy komplecik?Będę wdzieczny za podpowiedzi

Edytowane przez yanek72

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeżeli idziesz już w dwu cylindrowca, to celuj w 9.9hp. Chyba że wiesz jak odblokować tą 8hp na 9.9hp, no i czy się da (bo były też chyba konstrukcje o mniejszej pojemności skokowej). Spalanie podobne lub mniejsze niż w 8hp a zapas mocy jakiś tam zawsze jest...

Edytowane przez -Power-

• 0

ale ja bym musiał mieć większy zapas mocy bo nie lubię błagać silnika o ślizg, poza tym ja lubię mieć przy sobie wszystko co potrzebne a to co nie potrzebne też może się przydać więc gratów biorę ok 50 kg a jak są 2 osoby to robi się 100kg a ci goście pływają chyba sami, nawet bez kapoków

• 0

Jeżeli idziesz już w dwu cylindrowca, to celuj w 9.9hp. Chyba że wiesz jak odblokować tą 8hp na 9.9hp, no i czy się da (bo były też chyba konstrukcje o mniejszej pojemności skokowej). Spalanie podobne lub mniejsze niż w 8hp a zapas mocy jakiś tam zawsze jest...

Co do zalecanych mocy silników do różnej długości pontonów, to jakieś pojęcie daje katalog Zodiaca, gdzie do długości 340 zalecają 15 hp, a do 310 - 10hp (a weźmy pod uwagę, że pontony Zodiaca są przy dł 340 lżejsze od podobnej konkurencji o jakieś 20 kg). Podsumowując, wg mnie 6 koników do 320 to będzie naprawdę masakra a nie pływanie, no chyba, że mówimy o odległościach 1-2 km. Mi osobiście leeeedwo udawało się wejść w ślizg na krótszym pontonie Honvave T25 AE i suzuki DF 6 s bez żadnych maneli, czyli z paliwem jakieś 100 kg na pokładzie.

Jeśli myśleć optymalnie, czyli moc, poręczność (czytaj niska waga) i jeszcze żeby był pewniak (czytaj na lata więc nowy), to chyba nie ma rozsądniejszego wyboru jak Tohatsu 9.9 - czterotakt, dwucylindrowiec, japończyk, leciutki bo 36 kg, najtańszy spośród rodziny (Tohatsu-Mercury dwa bratanki jeśli chodzi o małe silniki i bynajmniej nie Mercury produkuje dla Tohatsu, tylko odwrotnie - a Mercury tylko zmienia czapkę).

Co do filmików na YT, to radzę uważać. Też się naoglądałem pływających w ślizgu na 5 hp i pod tym wpływem zanabyłem 6 konne Suzuki czterotakt. .... I to był błąd. Cuda się zdarzają, ale raczej nielicznym :-) 14 kilometrowy rejsik trwał .....wieki, a głowa pękała od nieprzerwanego 2 godzinnego warkotu. O ślizgu po załadowaniu majdanu można było tylko pomażyć (bez ślizgu to w porywach do 8 km/h z wiatrem).

Niech MOC będzie z Wami :-)

A jeśli ktoś ma do opływania niewielkie akweny, to ciekawy jest 2,5 hp Suzuki czterotakt, który bez ślizgu rozpędzi pływadełko do tych 6 km/h, a więc niewiele mniej niż 6 hp bez ślizgu, a co najpiękniejsze to takie Suzuki waży 13 kg i w przeciwieństwie do konkurencji spod litery H jest chłodzone wodą ( czytaj o wiele cichsze )

Edytowane przez witoldn

• 0

Witam!

Jest to moj pierwszy post na forum, witam i pozdrawiam wszystkich.

Co do pompowania... to nie ma problem z tym 0,8bara. Pompka hondy ma wewnętrzny miech i odzielne wyjście na rurkę. Znajduje się na srodku pompki :D. Znajomy kiedyś miał problem i pływał na takim flaku własnie, do momentu kiedy mu powiedziałem ze ma takie wyjscie na rurke... Potem kupił manometr i sprawdzał, teraz go nie używa bo pompujemy do tąd az podłoga nie stwardnieje...

My we dwóch z manelami spiningowymi na 320tce IE z 6km 4t Tohatsu w ślizgu pływamy po Wiśle, (5km na dwóch to za mało). Fakt długo się rozpędza ale idzie.

Pozdrawiam

Mam 38 ie i zalaczona pompka nie ma szansy napompowac powyzej 0.4 juz 110kg nacisku i mam wrazenie xe wiecej uciekslo jak pompowalem. Kupilem elektryka nie testowalem jeszcze