yanek72 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Cześć, Ponieważ jest to mój pierwszy post to chciałbym przywitać się z szanownym gronem pozytywnie zakręconych. Jak w temacie jestem ciekaw co szanowni koledzy myślą o takim zestawie? Czy ktos posiada takowy komplecik?Będę wdzieczny za podpowiedzi Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez yanek72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -Power- Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Jeżeli idziesz już w dwu cylindrowca, to celuj w 9.9hp. Chyba że wiesz jak odblokować tą 8hp na 9.9hp, no i czy się da (bo były też chyba konstrukcje o mniejszej pojemności skokowej). Spalanie podobne lub mniejsze niż w 8hp a zapas mocy jakiś tam zawsze jest... Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez -Power- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -Power- Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 To taka ciekawostka że da się .https://www.youtube.com/watch?v=hcndwhoZd6g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 ale ja bym musiał mieć większy zapas mocy bo nie lubię błagać silnika o ślizg, poza tym ja lubię mieć przy sobie wszystko co potrzebne a to co nie potrzebne też może się przydać więc gratów biorę ok 50 kg a jak są 2 osoby to robi się 100kg a ci goście pływają chyba sami, nawet bez kapoków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -Power- Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Wszystko się zgadza, myślę i robię podobnie jak ty . Ale czy oni błagali silnik o ślizg , dają radę we dwóch. Fakt ponton mają węższy i lżejszy. O marce pierwszy raz słysze. Bardziej chodziło mi o podanie przykładu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Wszysko zależy od tego, ile się dosypie towaru. 360 z 6hp i jedną osobą idzie jak burza - 24km/h, a z dwiema i szpejem... szkoda gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 yanek72 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 koniecznie elektryczną pompkę....którą.????......... jeszcze nie jestem pewien ...może koledzy podpowiedzą.... pytanie ponawiam do użytkowników T 32 IE..............................jaką koledzy używają i dlaczego ten model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 witoldn Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Jeżeli idziesz już w dwu cylindrowca, to celuj w 9.9hp. Chyba że wiesz jak odblokować tą 8hp na 9.9hp, no i czy się da (bo były też chyba konstrukcje o mniejszej pojemności skokowej). Spalanie podobne lub mniejsze niż w 8hp a zapas mocy jakiś tam zawsze jest...Co do zalecanych mocy silników do różnej długości pontonów, to jakieś pojęcie daje katalog Zodiaca, gdzie do długości 340 zalecają 15 hp, a do 310 - 10hp (a weźmy pod uwagę, że pontony Zodiaca są przy dł 340 lżejsze od podobnej konkurencji o jakieś 20 kg). Podsumowując, wg mnie 6 koników do 320 to będzie naprawdę masakra a nie pływanie, no chyba, że mówimy o odległościach 1-2 km. Mi osobiście leeeedwo udawało się wejść w ślizg na krótszym pontonie Honvave T25 AE i suzuki DF 6 s bez żadnych maneli, czyli z paliwem jakieś 100 kg na pokładzie.Jeśli myśleć optymalnie, czyli moc, poręczność (czytaj niska waga) i jeszcze żeby był pewniak (czytaj na lata więc nowy), to chyba nie ma rozsądniejszego wyboru jak Tohatsu 9.9 - czterotakt, dwucylindrowiec, japończyk, leciutki bo 36 kg, najtańszy spośród rodziny (Tohatsu-Mercury dwa bratanki jeśli chodzi o małe silniki i bynajmniej nie Mercury produkuje dla Tohatsu, tylko odwrotnie - a Mercury tylko zmienia czapkę). Co do filmików na YT, to radzę uważać. Też się naoglądałem pływających w ślizgu na 5 hp i pod tym wpływem zanabyłem 6 konne Suzuki czterotakt. .... I to był błąd. Cuda się zdarzają, ale raczej nielicznym :-) 14 kilometrowy rejsik trwał .....wieki, a głowa pękała od nieprzerwanego 2 godzinnego warkotu. O ślizgu po załadowaniu majdanu można było tylko pomażyć (bez ślizgu to w porywach do 8 km/h z wiatrem).Niech MOC będzie z Wami :-) A jeśli ktoś ma do opływania niewielkie akweny, to ciekawy jest 2,5 hp Suzuki czterotakt, który bez ślizgu rozpędzi pływadełko do tych 6 km/h, a więc niewiele mniej niż 6 hp bez ślizgu, a co najpiękniejsze to takie Suzuki waży 13 kg i w przeciwieństwie do konkurencji spod litery H jest chłodzone wodą ( czytaj o wiele cichsze ) Edytowane 1 Października 2013 przez witoldn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Witam!Jest to moj pierwszy post na forum, witam i pozdrawiam wszystkich. Co do pompowania... to nie ma problem z tym 0,8bara. Pompka hondy ma wewnętrzny miech i odzielne wyjście na rurkę. Znajduje się na srodku pompki . Znajomy kiedyś miał problem i pływał na takim flaku własnie, do momentu kiedy mu powiedziałem ze ma takie wyjscie na rurke... Potem kupił manometr i sprawdzał, teraz go nie używa bo pompujemy do tąd az podłoga nie stwardnieje...My we dwóch z manelami spiningowymi na 320tce IE z 6km 4t Tohatsu w ślizgu pływamy po Wiśle, (5km na dwóch to za mało). Fakt długo się rozpędza ale idzie.Pozdrawiam Mam 38 ie i zalaczona pompka nie ma szansy napompowac powyzej 0.4 juz 110kg nacisku i mam wrazenie xe wiecej uciekslo jak pompowalem. Kupilem elektryka nie testowalem jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
yanek72
Cześć,
Ponieważ jest to mój pierwszy post to chciałbym przywitać się z szanownym gronem pozytywnie zakręconych.
Jak w temacie jestem ciekaw co szanowni koledzy myślą o takim zestawie? Czy ktos posiada takowy komplecik?Będę wdzieczny za podpowiedzi
Edytowane przez yanek72Odnośnik do komentarza
33 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi