Skocz do zawartości

BOLENIE 2007

ziuta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wkrótce doczekamy się inauguracji sezonu boleniowego, więc myślę że czas najwyższy na wątek boleniowy. Proponuje abyście podali wasze plany na nachodzący sezon a później oczywiście fotki zdobyczy. Jak mi wiadomo, niektórzy już łapią rapy przy okazji kleniowania i jaziowania - dawajcie ich fotki :mellow:

Moje plany to połowić bolenie na Odrze, poznać nowe miejsca na tej pięknej rzece. Co do okazów to chciałbym przekroczyć 70 cm ( dotychczasowa życiówka 69 cm _fot niżej). Warto będzie też potestować nowe przynęty, na pewno: thrilla i wiele innych wabików.

A na zachęte fotka bolka z ubiegłego sezonu. Ryba skusiła się na wobek L.Dylewskiego z Czarnego.

http://img291.imageshack.us/img291/5568/rapaln3.jpg

U nas w ze względu na specyfikę łowiska, (podgrzewane wody) Polski Związek Wędkarski dopasował odpowiednio regulamin. Bolenie można łowić od 1 kwietnia. Wprowadzono jednocześnie zakaz zabierania złowionych ryb. Ma to na celu odbudowę populacji boleni które była przez lata całkowicie pomija w zarybianiach. Ma też promować C&R. Żartowałem :lol:

Powinniśmy jescze poczekać z tym tematem, ale o planach oczywiście możemy napisać.

Moje osobiste plany, związane z boleniami, są proste.

Chcę lepiej rozpoznać nowe miejsca, które namierzyłem późną jesienią zeszłego roku. Poza tym ten sezon boleniowy spędzę prawie wyłącznie pływając pychówką po Wiśle.

I oczywiście zrobię wszystko aby pobić swój życiowy rekord w boleniu, czyli chcę złowić bolka co najmniej 82 cm :mellow:

Nie wiem czy bolki 1 maja będą na przykosie, ale Wisła u mnie w tym roku wygląda nieciekawie. Brak wysokiej wody strasznie spłaszczył koryto. Brak dołów i konkretnych przykos. Na ostrogach zaraz za warkoczem widać piasek. W tej sytuacji opaski wyglądają najbardziej obiecująco.

post-158-1348913420,9799_thumb.jpg

Przytrzasnąłeś sobie rękojeść drzwiami ? :D

i do tego przelotki zle zamontowal ;] widze ze niska woda ci nie pasuje nie martw sie chyba wszedzie to samo ten mifkowy 70+ z padl z takiej niby opaski nie wiem jak u ciebie ale u mnie dolek powyzej 6 metrow jest jeden na 10 kilometrow rzeki, wiec puki nie przyjdzie jakis kataklizm to raczej mi go nie zasypie i bolenie bede lowil spokojnie piszesz o tych plazach za glowkami.... tam tez da sie polowic ryby ale max 60 cm przewaznie sa to siuski do 50 cm dwa lata temu blogoslawilem taki szybki zjazd wody w dol teraz bym wolal sie meczyc w spodniobutach ale za to miec swiety spokoj

szpiegu :D za duzo z pina siedzisz i zaczynasz marudzisz... zamiast przystosowac sie do aktualnie panujacych warunkow to zrzedzisz...

za robote byś sie wziął a nie ... <_< <_< <_< <_<

ja czekam ciagle na chrabaszcze i karaluchy :mellow: