Skocz do zawartości

BOLENIE 2007

ziuta

Rekomendowane odpowiedzi

ogolnie ten kijek jest tak przesycony kolorami i innymi bajerami ze powinien sie nazywac rozowa landryna

mi sie on kojarzy z choinka... ale i tak go bardzo lubie... w koncu nie kazdym kijem lowi sie 3 metrowki jednego dnia...

Witaj remek

Dzięki za odpowiedź. Tylko ja się bardziej przymierzałem do Anteresa DC7 lub do MG7 ale bardziej Dc7 lub DC7-LV , chciałem mieć jakiegoś DC w kolekcji. Mnie interesuje właśnie Elseil. Szukałem tak jak ty informacji na temat Seven-Eleven Cyber Shootist ale nic nie znalazłem, ( oprocz tego że na forum tackletour nikt Ci nie odpowiedział co się z nim dzieje, spróbuj odświeżyć wątek).

A tak z ciekawośc czemu hamulec odśrodkowy byłby lepszy do Elseila niż inny, czy to jakoś ogranicza możliwości wędki.

Pozdrawiam

Maciek

Cześć,

Elseil jest bardziej ustępliwy, wolniejszy i głębiej ładujący się. Takie kołowrotki są bardzo dobre do tradycyjnych hamulców ale nie do DC. Próbowałem coś takiego i powiem Tobie, że szybką, wędką o szczytowej akcji o wiele lepiej się rzuca z DC. Elseil to wolniejsza wędka, głębiej się ładuje i niekoniecznie dobrze to wpływa na właściwości hamulca DC.

Co do nowości F5-77x to nie wiadomo czy będzie produkowany. Jest zamieszczony w najnowszym katalogu megabass'a (under the same sky), jest również obszerny artykuł na ten temat w najnowszym Rod & Reel magazine ale megabass nie wie kiedy ruszy jego produkcja. Wraz z ITO monoblock uważany jest za sztandarowy zestaw do uzyskiwania znacznych odległości wabikami do 1 oz. Czyli praktycznie ideał do boleniowania. Jak tylko coś się dowiem na ten temat to dam Tobie znać bo również jestem zainteresowany.

Pozdrawiam

Remek

Witam wszystkich.

Wędki to nie wszystko. Najważniejsze aby ryby były. Zapraszam na Boleniowy trolling na Rosi. U mnie 7 na 10 złowionych RAP ma 75cm i mase od 4-5 kg. To są dopiero prawdziwe torpedy.

A i radze wymienić kotwice na OWNERY nr 4 bo reszta się nie nadaje.

Pozdrawiam Robert

post-202-1348913423,3824_thumb.jpg

Witam Roberto i innych.

Dla uzupełnienia wiedzy. Roś-jezioro znajduje sie na Mazurach. Leżą nad nim miasto Pisz i parę wiosek takich jak: Szczechy, Pilchy, Imionek, Łupki, Ruda. Jest także parę ośrodków wypoczynkowych po prawej stronnie (około 5). Są bardzo fajne i tanie. Typowo jezioro jest rynnowe. Głębokość łowiska od 1m do 30m w przybliżeniu. 1400ha wody do obłowienia. Jest idealne dla obłowienia w trollingu, spinningu oraz jerkowania. Łowi się najczęściej Szczupaki, okonie i OGROMNE RAPY. Temat jest ciężki z boleniami ale bardzo przyjemny w efektach. Jak jeszcze coś interesuje proszę napisać jak będę wiedział to odpowiem.

Pozdrawiam Robert.

post-202-1348913423,5187_thumb.jpg

Wędkarza ze zdjęcia znam, bo pojawia się w katalogu Salmo. Tak się zastanawiałem, skąd te upasione bolenie. Teraz wiem :D Mnie najbardziej interesuje na co biorą, jaki jest najlepszy okres i jakie jest prawdopodobieństwo złowienia, czyli ile trzeba średnio trolować aby złowić jednego. Ja na Roś raczej nie pojadę bo znacznie bliżej mam na słowackie zaporówki gdzie są podobne bolki. Są tak samo trudne więc każda informacja się przyda.

Pozdrawiam

RH

• Like 1

Witam,jak juz jesteśmy przy boleniach to panuje opinia że połowa sukcesu to namierzenie rap przez obserwacje wody.Ale może zdarzyć sie tak że ryby nie bedą zdradzać swojej obecności przy powierzchni,i co wtedy obławiać podręcznikowe miejsca czyli warkocz,przykosy,burty ,przelewy i wierzyc w przynętę??

Pozdrawiam

Dokładnie.

W temacie bolków to jestem zielony więc mogę Ci powiedzieć jak Ja robię.

Siadam np: na główce i patrzę.

Jak już się napatrzę to zaczynam przeczesywać kolejnymi przynętami wszystkie rejony w których bolek może siedzieć.

Zaczynam od przynęt robiących jak najmniej zamieszania w wodzie i kolejno przechodzę na bardziej agresywne.

Jak nic się nie dzieje patrzę jescze na niebo (czy idzie jakaś chmurka lub odwrotnie, czyli nagła zmiana nasłonecznienia)i jak nie to idę poszukać innego miejsca o odmiennej charakterystyce.

Czyli jak łowiłem w wartkim nurcie to idę poszukać czegoś spokojniejszego.

post-423-1348913424,0142_thumb.jpg