Skocz do zawartości

BOLENIE 2007

ziuta

Rekomendowane odpowiedzi

dziś było ciężko, gorąco, parno i na dodatek bezwietrznie..ryby widocznie tez to odczuwały bo nie za bardzo chciały współpracowac..w efekcie końcowym : jazik, klenik i delikwent z fotki...nie wspomnę juz o leszczu na wobka z jaziowego wlewu :unsure: :lol:

post-286-1348913458,786_thumb.jpg

Dziś wreszcie udało mi się wygospodarować wieczór na rapowanie B)

Przedzierając się przez wiślane chaszcze czułem się jak w dżungli i to nie tylko przez bujną roślinność ,ale i parne, gorące powietrze utrudniające marsz.

Wisła przywitała mnie gładką taflą wody,lekko zmąconą śladami oczkującej drobnicy.

Bolenie czuły sie chyba tak zmęczone jak ja bo niepokazywały się często i było widać tylko pojedyńcze mało efektowne ataki.Dopiero o zachodzie słońca bolki postanowiły coś przegryźć,co zaowocowało niezaciętym braniem pod samymi nogami i ładną rapką wyjętą z trudnego technicznie miejsca.Na szczęście bolek wybrał odjazd w stronę wolną o zaczepów i dał mi szansę obejrzeć dziś aspiusowy ogon :mellow:

post-415-1348913459,2573_thumb.jpg

@Maciejowaty - Gratulacje Rybki :D

Ja w niedzielę również byłem nad Wisłą na bolkach, niestety miałem tylko 2h czasu i dzień zakończyłem 2 niedużymi ... szczupakami (upodobały sobie prowadzonego przeze mnie stinga, gdy podpływał w okolice kamiennej rafy, a ja właśnie zwalniałem prędkość prowadzenia przynęty :D )

@all

miło ,że rapka się podoba :D

@jajakub,

Ja także mam zamiar w najbliższym czasie dobrać się do wiślanych rap z mojego pływadła.Mam nadzieję ,że to będzie przełom w ilości i wielkości poławianych boleni B)

Łódż (ponton) na średniej rzece (Narwi) drastycznie zwiększyła skuteczność i aż boję się myśleć jak duże da możliwośći na Wiśle ,gdzie niekóre przelewy są dłuższe niż koryto Narwi :D

Mam nadzieję ,że następnym razem uda Ci się skusić ,którąś ,ze sródrzecznych wielkich rap :mellow:

pozdrawiam

Witam...mnie sie rzuciło w oko, ze Jankowy bolen ma mniejszy naped ( płetwa ogonowa ) niz reszta jego gatunku. Ja najbardziej lubie (łowic ) ogladać zdjecia moich narwianskich boleni. W o wiele czystrzej Narwi posiadaja piekne ciemne płetwy, ciemniejszy grzbiet i zdecydowanie zdrowszą łuske, pozbawiona czerwonych wybroczyn. Wracajac do tematu, mieszanca jeszcze nie złowiłem. :unsure:

Witam...mnie sie rzuciło w oko, ze Jankowy bolen ma mniejszy naped ( płetwa ogonowa ) niz reszta jego gatunku. Ja najbardziej lubie (łowic ) ogladać zdjecia moich narwianskich boleni. W o wiele czystrzej Narwi posiadaja piekne ciemne płetwy, ciemniejszy grzbiet i zdecydowanie zdrowszą łuske, pozbawiona czerwonych wybroczyn. Wracajac do tematu, mieszanca jeszcze nie złowiłem. :unsure:

Tak ogon też jakiś taki jaziowy, ale wziął klasycznie z wierzchu na wahadłówkę.

Rzeczywiście narwiańskie bolki są piękne, mają bardziej złocistą łuskę, choć widziałem je tylko na zdjęciach.

Wczoraj złowiliśmy 10 rapek, trzy ładniejsze, jedna nie chciała zapozować do zdjęcia.

post-161-1348913463,8863_thumb.jpg

post-161-1348913464,0421_thumb.jpg

Gratki Janek B)

Widzę,że każdy rejs kończy się fenomenalnym połowem :huh:

Poznaję miejscówkę z pierwszej fotki :mellow: ,widzę,że ustawiacie łódź tak jak to sobie wyobrażałem :mellow:

Na drugiej fotce jakieś uklejki wam wskoczyły na ławkę łodzi :lol:

Bystrzak :mellow: a uklejki uczyłem pływać :D

@wujek

Śliczne rybki, gratuluję :D

Zastanawia mnie tylko, skąd na Twoich zdjęciach tyle niebieskiego? Próbowałeś ustawiać balans bieli? Nie jestem specem od fotografii, są tutaj osoby, które na pewno lepiej ode mnie znają się na tym problemie, ale może warto by o tym pomyśleć? :D Sorry za off-topic, ale tak jakoś zwróciło to moją uwagę.

@wujek

Śliczne rybki, gratuluję :D

Zastanawia mnie tylko, skąd na Twoich zdjęciach tyle niebieskiego? Próbowałeś ustawiać balans bieli? Nie jestem specem od fotografii, są tutaj osoby, które na pewno lepiej ode mnie znają się na tym problemie, ale może warto by o tym pomyśleć? :D Sorry za off-topic, ale tak jakoś zwróciło to moją uwagę.

Rzeczywiście chyba masz rację, balans bieli mam na auto. Kupiłem nowy sprzęt i chyba go jeszcze nie rozpracowałem do końca.

Ładne rapki. Gratuluję! :D

Ja miałem przyjemność znaleźć zupełnie nowe boleniowe miejsce. Wypatrzyłem je pływając łodzią w kwietniu tego roku :D

Na miejsce dotarłem wieczorem i byłem tam niezbyt długo. Jak tylko przyszedłem to wiedziałem, że to strzał w 10tkę, bo rapki pokazywały się w kilku miejscach.

W ciągu jakichś 40-60 minut miałem aż 8 brań. 4 brań w ogóle nie udało mi się zaciąć, 1 ryba spadła podczas holu, a 3 podebrałem i wypuściłem :D Rapki nie były zbyt duże, wszystkie w granicach 50 kilku cm.

Jestem zadowolony bo odkryłem nowe miejsce, a poza tym rokuje ono na przyszłość i przypuszczam, że kręcą się tam także duże bolenie :mellow:

Niebawem to sprawdzę.

Ładne rapki. Gratuluję! :D

Ja miałem przyjemność znaleźć zupełnie nowe boleniowe miejsce. Wypatrzyłem je pływając łodzią w kwietniu tego roku :D

Na miejsce dotarłem wieczorem i byłem tam niezbyt długo. Jak tylko przyszedłem to wiedziałem, że to strzał w 10tkę, bo rapki pokazywały się w kilku miejscach.

W ciągu jakichś 40-60 minut miałem aż 8 brań. 4 brań w ogóle nie udało mi się zaciąć, 1 ryba spadła podczas holu, a 3 podebrałem i wypuściłem :D Rapki nie były zbyt duże, wszystkie w granicach 50 kilku cm.

Jestem zadowolony bo odkryłem nowe miejsce, a poza tym rokuje ono na przyszłość i przypuszczam, że kręcą się tam także duże bolenie :mellow:

Niebawem to sprawdzę.

Rognis te duże będą siadały prędzej czy pózniej:) :D

p.s Nie ma to jak nowe dziewicze odkryte miejsce. To jest to!

Ja wyruszam dziś na dwa dni. Tylko ten niż i ciągły deszczyk mnie niepokoji:(