wujek Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 To fakt, myślałem że źle usłyszałem, ale po dwukrotnym zapytaniu z rozbrajajacą szczerością potwierdził że chodzi o ten rok. Niezły koleś, musi być codziennie nad wodą i trzepać po 10 boleni. Na koniec powiedział mi że jak się spotkamy nad Wisłą to pokaże mi klasę jak się łowi bolenie. Co prawda biedaczysko przyznał że na odcinku gdzie łowię coś mu nie idzie i nic nie może złapać, dlatego jeździ w górę Wisły do miejscowości oddalonej o jakieś 100km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Wujek, to mozna jeszzce jakos naciagac...ze duzo nalapal liczbowo.Ja gadalem z gosciem, ktory twierdzil, ze lapal bolenie (liczba mnoga) po 140cm, dawnymi czasy...To byloby o jakies 40cm wiecej niz aktualny oficjalny rekord Polski. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Idzie się kompleksów nabawić jak się takie rzeczy słyszy Ten 440 szt. ,tamten bolki po 140cm nieźle,nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Jak nic Viagre przedawkował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 A jak tak trochę z innej beczki.Jak odróżnić samicę bolenia od samca poza okresem tarłowym ?I bez żadnych ostatnio modnych(Tinky-Winky) podtekstów mi tu, pytam poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redzi Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 No dziś w końcu 3 sztuki(2moje 1 wizarda). 2 koło 60 cm jeden mniejszy. Jak mówił Robert biły ale za bardzo brać nie chciały. Jednego złapał Wizard. Pogoda była bardzo przyjazna dzisiejszym połowom http://img76.imageshack.us/my.php?image=jerkbait1nr1.jpg http://img76.imageshack.us/my.php?image=jekbait2jb1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizard Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 kilka innych fot z dzisiejszego wypadu <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Jakub, po za okresem tarłowym rozróżnienie płci u bolenia jest bardzo trudne. Ja to robię bardziej intuicyjnie bo przewinęło się trochę boleni przez moje ręce. Generalnie należy zwracać uwagę na pokrój ryby. Wiadomo, ze większe sztuki muszą mieć budowę anatomiczną umożliwiającą przetrzymywanie ikry. Tak więc wyraźny brzuszek i ciemniejsze ubarwienie to z dużym prawdopodobieństwem samica. Samce są smuklejsze i bardziej srebrne. Redzi, zapomniałeś dodać, że przewidziałem też to, że przed zmianą pogody ryby będą bardziej chętne do współpracy. Tak więc siedząc w domu wiem gdzie, kiedy i na co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Tak pytam bo mój ostatni bolek był taki cosik chudy.Oglądałem zdjęcia boleni w granicach 70 cm i ten mój wydał mi się jakiś lekki jak na swoją długość.Faktycznie brzucha to on nie miał więc może to był samiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Dodam jeszcze, że duże samce łowi bardzo rzadko. Ponad 80% grubych bolków to samice. Przynajmniej tak jest w okolicy 222 km Wisły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Na 353 km to już mój drugi bolek taki chudyChociarz pierwszy był majowy to może jeszcze się nie spasł.Ale pozostałe w okolicach 60+ to faktycznie były brzuchate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Samce po trale wyglądają w miarę normalnie. Samice mają lekko zwisający zapadnięty brzuch. Są też wyraźnie ciemniejsze, ale to już śliski temat bo ubarwienie to w dużej mierze woda i pokarm, więc może się to nie sprawdzać na innych zbiornikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redzi Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Też prawda to też mówiłeś, widać że masz dużżżżżo pojęcia co, jak gdzie i kiedy Jeszcze jutro może się wybierzemy bo potem już brak czasu spowoduje małe odsunięcie od wędeczki aż do przyszłego tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginel Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Mowiłem Ci Redzi, żebyś pojechał wczesniej. Po moich obserwacjach w moich stronach, zauważyłem dwa okresy żerowania bolków. Pierwszy to około południa 12-14. Drugi to 18-19. I trzeba dobrze się wstrzelić w ten okres bo bolki żerują krótko i bez wielkiego chlapania. Woda leci w dół i już trzeba zmienić miejscówkę i przynętę. Rano nie wiem jak i kiedy jedzą bo nie jeżdzę, niech się nacieszą spławikowcy i gruntowcy. Ale za tydzień biorę urlop całe trzy tygodnie to sprawdzę p.s Tylko nie wiem, czy będę dysponowany po koncercie Lady Pank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redzi Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 My tez tak rano nie byliśmy, no i się nie chlapały tylko nazwałnym to spławiały jak biała ryba. Ja już bede miał wakacje więc też coś rusze, ale jeszcze jutro jeden wypad troszke wcześniej zobaczyć co się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dero1990 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Były również dziś Boleczki Lecz wszystko w wieku podctawówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginel Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 Byłem dziś w samo południe przetestować następne woblery. Dużych rap nie widziałem przez dwie godzinki(bo tylko tyle byłem). Małe bolki interesowaly się woblerkami:)Woda strasznie szybko zjeżdza:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 ...dzisiejszy rekonesansik nad Oderką nie przyniósł za wiele kontaktów (pewnie za sprawą nadchodzącej burzy i skoków ciśnienia)..ale 2 szt zameldowały sie przy wobku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymusS Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 @ginel - mógłbyś rzucić foto swoich woblerków ? @patu28 - gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 Wątek coś przycichł to może teraz Ja.Wybrałem się dziś ta testy nowych woblerków.Staję na szczycie główki żyłki tak z 1,5m i próbuję ustawić woblera w szybkim nurcie.Przy trzecim przeciągnięciu bachNie duży ale zawsze. Myślałem że więkrzy bo walczył jak wariat.Sprawdza go na elektronicznej wadze i wszystko się wyjaśnia 4,2 kgTak nabitej i wypasionej ryby jeszcze nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 Idę dalej i widze miejcówkę jak z tekstów Szymańskiego pt. Boleniowa burtaFajna dzika miejscówka I tu różnice o których pisał Robert.Bolek jakieś 5 cm krótszy i prawie o połowę lżejszy od poprzedniego co przeniosło się też na długość cholu- jakieś 3 min.Co dziwne nie zauważyłem wogóle żeby boleń ganiał.A brał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeah Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 niezle niezle to ja sie pisze na woblerki od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 @jajakub pięknie trafiłeś , boleń 4.20 to już coś. Gratuluję Tym bardziej że na własny wobler, to daje podwójną satysfakcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 Piękne rybki gratuluję. Woblerek też bardzo fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 @Jajakub Wszystko mi się bardzo podoba Ryby,wobek noi super wygląda ta Twoja miejscówka Mam nadzieję ,że będe mógł się przyjżeć nad Bugiem Twoim wobkom i zobaczyć jak pracują.Widać ,że są skuteczne pozdrawiamMaciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi