Skocz do zawartości

BOLENIE 2007

ziuta

Rekomendowane odpowiedzi

A my dziś zaliczyliśmy glebę. Mamy kolejne miejsce gdzie jest dużo bolków. Niestety same wyjścia lub ataki takie, że ryba spada momentalnie. Ale to wszystko pikuś. Podszedł do nas jakiś gumofilc i zaczął nas uczuć jak się łowi. Miał swoją teorię o punktualności boleni co do sekundy. Po tym wykładzie machną do wody Gnoma nr 2 i po 10 min. złowił grubego bolka. Ryba wzięła mu z dna obok naszej miejscówki. No i się dopiero zaczęło. Musieliśmy wysłuchać całego wykłady z podtestem jakie cienkie bolki jesteśmy. Potem gościu sobie wypił i próbował bezskutecznie udowadniać, że to nie był przypadek. Na odjezdne powiedziałem, że pewnie mu zegarek spieszy i stąd te problemy. Teraz czeka mnie zakup Rolexa :lol:

Uwielbiam takich speców :D zwłaszcza, jak na nastęnej wyprawie teoria im się nie sprawdza a nasza jest o wiele skuteczniejsza :D

Remek czy tego przypadkiem garpusa nie przycioles przy gdanskim :unsure:

Ostatnio tam bylem to okonia jak mrowek w mrowisku B)

@slider to prawda

Ostatnio, w okolicach Gdańskiego, dosyć często i mi nieduże okonki atakują kotwice, nie mówiąc już o atakach na biedną drobnicę

Rozmawiałem natomiast z pewnym spławikowcem (swoją drogą dał mi bardzo ciekawy i kształcący wykład na temat ruchu wody w rzece i miejscu przebywania drobnicy) i on twierdził, że ostatnio nastąpiło zarybienie Wisły dużą ilością okonia na odcinku warszawskim.

Skąd ma tą informację - nie wiem :unsure:

W/g mnie ludzie dużo mówią i znacząca część tych informacji to tylko plotki :wacko:

...ostatnio nastąpiło zarybienie Wisły dużą ilością okonia na odcinku warszawskim.

Skąd ma tą informację - nie wiem :unsure:

W/g mnie ludzie dużo mówią i znacząca część tych informacji to tylko plotki :wacko:

Różnie to bywa z tymi plotkami. Czasami specjalnie nie trąbi się głośno o zarybieniach by pseudołowcy nie odławiali małych sztuk. Ostatnio słyszałem nawet o tym, iż pewien zakład rybacki zarybił sandaczem niektóre ze swoich jezior. Które? O tym nawet rybacy nie wiedzą. Im mniej osób wie, tym lepiej dla ryb (niestety).

Przy takich pięknych wiatrach jakie zawiatły nad nasze łowiska bolki postanowiły poposcić troszke :lol: ale okonie za to są aż za bardzo aktywne jest ich jak mrówek a zanim to urośnie to miną wieki, a co najlepsze nawet te najmniejsze atakuja dwa razy większe twistery czy wobki od nich ehhh... .

Właśnie wróciłem.

Generalnie bryndza z pojedyńczym akcentem w postaci niedorostka.

A i braniem mewy z powierzchni.

Na chwilę się zagapiłem poczułem delikatne branie i zaciołem.

Ja patrzę a mój wobler zpada z góry a obok mewa.

Na szczęście obyło się bez komplikacjii.

Woda przez ostatnie 2 tyg spadła jakieś 0,5 m mimo że u nas prawie cały czas lało.

Więkrzość przybrzeżnych miejsc wypłyciło a dalej łapać się nie dało bo wiało jak cholera.

Na przyszłość wypatrzyłem tylko dwie piękne przykosy z możliwością dojścia po płytkim.

Pod warunkiem że się woda nie podniesie.

Wisełka prawie wyschła :wacko: Wykorzystałem to i wszedłem po przykosie na ciekawy przelew :D

Cztery brania i dwa wyjęte bolki usatysfakcjonowały mnie w 100% po prawie miesięcznym wędkarskim poście :o

Jeden z bolków ruszył za siudakiem z 30cm wody nad przykosą :huh: Widok startu i pobicia bezcenny :mellow:

post-415-1348913514,3966_thumb.jpg

Gratuluje ładnego bolenia, ale trzymanie ryby za skrzela pewnie ją uśmierca po jakimś czasie, a jak nie to nie pomaga pewnie. może czepiam się, ale po prostu nie lubie rąk w skrzelach ryby. Jak widze tych zawodowców z TVN Turbo z tymi łapami w rybich skrzelach to paw się ciśnie na usta...

Gratuluje ładnego bolenia, ale trzymanie ryby za skrzela pewnie ją uśmierca po jakimś czasie, a jak nie to nie pomaga pewnie. może czepiam się, ale po prostu nie lubie rąk w skrzelach ryby. Jak widze tych zawodowców z TVN Turbo z tymi łapami w rybich skrzelach to paw się ciśnie na usta...

Mnie wydaję się że to nie skrzela tylko pokrywy skrzelowe- no chyba że się mylę i kolega ma rację.

Ale jak się delikatnie podtrzyma za pokrywy to się rybie stać nic nie powinno, pod warunkiem że kozła nie fiknie.