Skocz do zawartości

BOLENIE 2007

ziuta

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę Marcel że hermesem bolenie dotykasz ostatnio.

Zgadza sie. Polubiłem ten wobler za akcje i wziąłem sie za łowy nim w pażdzierniku i koncówce wrzesnia. Jest odpowiedni do warunków łowiska w jakich teraz łowie. W maju co innego sie sprawdzało, latem tez inne wobki latały za boleniami.

Dzieki wszystkim B)

Pirania

Rano jak zerknałem (po kilku dzniach przerwy) na IMGW to troche sie zaniepokoiłem. Wisła wyzsza od kiedy szedłem ostatni raz na rapowanie. Nie byłem pewien czy uda mi sie dostać do boleni. Ze tam sa to jestem pewien od 3 tygodni. Z fartem to niema nic wspólnego :mellow:. Non stop je tam łowie. Kwestia sukcesu- to jak zawsze- zaprezentowanie przynety. W tym przypadku hermesa. Przy takich warunkach jak dzis było to szalenie trudne, ale zakonczyło sie sukcesem. Dzisiaj były najgorsze warunki jakie tam spotkałem od 21 dni- czyli podniesiona rzeka i wiatr w góre Wisły

Dzieki wszystkim B)

Pirania

Rano jak zerknałem (po kilku dzniach przerwy) na IMGW to troche sie zaniepokoiłem. Wisła wyzsza od kiedy szedłem ostatni raz na rapowanie. Nie byłem pewien czy uda mi sie dostać do boleni. Ze tam sa to jestem pewien od 3 tygodni. Z fartem to niema nic wspólnego :mellow:. Non stop je tam łowie. Kwestia sukcesu to zaprezentowanie przynety. W tym przypadku hermesa. Przy takich warunkach jak dzis było to szalenie trudne, ale zakonczyło sie sukcesem. Dzisiaj były najgorsze warunki jakie tam spotkałem od 21 dni- czyli podniesiona rzeka i wiatr w góre Wisły

:mellow: z fartem to żartowałem :D Wiem jakie są teraz warunki - prawde mówiąc bardzo trudne a tym samym twoje bolki budzą podziw - jeszcze raz gratuluję i życzę kolejnych jesiennych RAP :D

Dołączam się do gratulacji,

Śledzę ten wątek od roku ucząc się łowić bolenie - w tym roku łącznie 11 sztuk - największy 63 cm. Dzięki wszystkim uczestnikom forum za podtrzymywanie wiary w to że bolenie dają się łowić - staram się brać z Was przykład. Pozdrowienia,

Gratulacje rybek chłopaki. Byłem parę razy na nowej miejscówce wyjąłem kilka średnich rapek. Miałem 3 brania takich boleni ponad 80cm siła potworna nie do zatrzymania. Żadnego nie udało mi się wyciągnąć, po ok minucie grającego hamulca i wygiętej wędki przy dolniku się spinały. Próbowałem już wszystkiego, wędka szybka i klucha, żyłka, plecionka, wymienione kotwice. Jest to miejsce w którym nie można daleko rzucić, jedynie pływającego woblera mogę puścić na ok 70m. Jak u was biorą delikatnie czy pewnie połykają. Doradźcie coś.

Gratulacje rybek chłopaki. Byłem parę razy na nowej miejscówce wyjąłem kilka średnich rapek. Miałem 3 brania takich boleni ponad 80cm siła potworna nie do zatrzymania. Żadnego nie udało mi się wyciągnąć, po ok minucie grającego hamulca i wygiętej wędki przy dolniku się spinały. Próbowałem już wszystkiego, wędka szybka i klucha, żyłka, plecionka, wymienione kotwice. Jest to miejsce w którym nie można daleko rzucić, jedynie pływającego woblera mogę puścić na ok 70m. Jak u was biorą delikatnie czy pewnie połykają. Doradźcie coś.

Chciałbym tam być :mellow: :D

Nie wiem co Ci doradzić. To dziwne w ciągu jednego dnia 3 duże ryby poszły w ten sam sposób. Nie będę nic doradzał, bo takich sytuacji nie miałem. Ale zazdroszczę dużych ryb na wędce:)Oczywiscie szkoda, że nie wyjąłeś. Jest czego żałować.

Jak u was biorą delikatnie czy pewnie połykają. Doradźcie coś.

Jesli chodzi o pierwsza czesc pytania, to wirtualnie raczej ciezko podać recepte. Mam nadzieje jednak że zobaczymy te 80-tke na fotce :D

U mnie Bolenie walą niczym latem, tylko oczywiscie blizej dna. Tempo jak w ciepłych miesiacach. Jesli przesadze i za wolno poprowadze ciezko bedzie z zacieciem ryby. Sa sytuacje że mam branie - nie mam ryby. Przestaje rzucac w to miejsce. Daje mu odpoczać ze 30min i wali ponownie bez pudła.

Redzi, coś Ty taki pobożny i się z tym sezonem żegnasz jak jeszcze 2 miechy łowienia? :D

Małe niedociągnięcie słowne :mellow: Jeszcze się nie żegnam poluje na jakiegoś zandera ale sam drób :( W dodatku byłem w sobote na zrzucie i co się okazało że wogóle nie ma czego tam szukać szczególnie jeśli chodzi o bolki! zawsze o tej porze gotowało się bo ciepła woda i wogóle a na tyle godzin co rzucałem wogóle żadnego wyjścia. W porcie standard czyli wielka gleba! Odcinek poniżej kanału pozostawie bez komentarza :(

To czym się żywią to wiem :o chodzi o to że uklei na kanale co prawda jest mało i nie ma jej wogóle przy brzegu i nie zanosi się by wogóle była :( Ale jakby z daleka pomachała to byłbym cały w skowronkach nawet mogła by podpłynąć i powiedzieć gdzie są zlokalizowane bolki <_<