Skocz do zawartości

BOLENIE 2007

ziuta

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym Was zapytać jak najlepiej podebrać, dużego, silnego bolka (za pierwszym razem!!!) bez męczenia go aż do wywrotki na bok!!!

Określę okoliczności: przynęta z dwoma kotwicami w pysku (już parę razy ciachnąłem dyndającymi kotwicami po palcach... i wciąż za tym nie przepadam), kark bolenia za szeroki na chwyt ręką (no może ręka za mała), nie podoba mi się też odrywanie pokryw skrzeli jak to często obserwowałem.

Proszę o jakąś receptę bo los bolków szczególnie mnie obchodzi!!!

Jestem praworęczny ale posiadłem „niezwykłą” umiejętność przekładania wędki z ręki do ręki, jeśli sytuacja tego wymaga :D A tak serio to polecam podbierak. Pomimo, że nie straciłem dużej ryby przy podbieraniu planuje sobie kupić bo na łodzi bardzo skraca hol.

Raczej chodzi o szczupaka :D W ubiegłym roku mięliśmy sytuację, że Tomek i ja mięliśmy jednocześnie po metrówce i pływały jedna obok drugiej a Piotr próbował ogarnąć ten sajgon. Wszystko dobrze się skończyło ale z podbierakiem poszło by dużo łatwiej.

Z tego co mi wiadomo, bodajże w lutym ( napewno w okresie ochronnym) w Odrze został złowiony metrowy boleń. Złowił go wędkarz testujący swój nowy zestaw łowiąc paprochem. Na szczęście należał do tych etycznych, ryba została wypuszczona...apropos, chciałbym choć zobaczyć takiego kloca :huh:

patu28, trzeba złowić to sobie pooglądasz ze wszystkich stron Pomimo pewności siebie jak cechuje polskich spinningistów nie jest malinowo. Jesteśmy w Europie na 4 miejscu. Prowadza ci co podobno nie maja pojęcia o spinningu :D czyli Niemcy, 10,3 kg z Odry. Szpiegu do roboty!!! Drudzy są Czesi z bolkiem 9,9 kg. Potem mój węgierski znajomy Bak Laci 8,4 kg z Dunaju. Rybę złowił w zimie i był to jego pierwszy bolek :D Jeśli nie ma błędu to my jesteśmy na 4 pozycji 7,8 kg za nami Szwedzi z 7,682 kg. Nie wiem dlaczego w tabeli Szwedzi są na 4 pozycji. Może dlatego, że zestawienie robili Niemcy :D

Jeszcze zestawienie przynęt.

Wobbler 28 (31.11 %)

Gummi-Imitat (-fisch, -frosch-, krebs etc.) 11 (12.22 %)

K?derfisch 10 (11.11 %)

Spinner 10 (11.11 %)

Blinker 9 (10 %)

Fischfetzen (-filet, -kopf etc.) 7 (7.78 %)

Rapfenblei 6 (6.67 %)

Twister 3 (3.33