Shtomek Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Witam czy mógłby mi ktoś pomoc i napisać mniej więcej jak równomiernie pokryć blaszkę cyna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KALI Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Nie pchać się klepacze, powoli, bo chłopak wszystkiego nie spamięta. Tylu rękodzielników a jaka tajemnica. Sprawdź priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Kali tu być , Kali krytykować innych , Kali nic nie pokazać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Właśnie sam jestem ciekaw...próbowałem i udało mi się tylko na jednej paletce od wirującego ogonka i wyszło tak sobie...a na drugiej nie wyszło wcale....a efekt srebro - złoto na jednej blaszce fajnie wygląda....widać sama temperatura to nie wszystko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Z ilości odpowiedzi widzę,że temat nie jest zbyt popularny.W przeszłości miałem w ręku opracowanie autorstwa S.Sękowskiegopt Galwanotechnika domowa. Książka w sposób przystępny opisujemiędzy innymi : cynowanie chemiczne i galwaniczne stali,mosiądzu,miedzi.Książka zawiera również "przepisy" na miedziowanie,srebrzenie,niklowaniew warunkach domowych ! Warto poszukać (np w bibliotekach szkolnych ) powinna być dostępna. Jak znajdę dam znać. A może ktoś z forum ma w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Wystarczy zapytać wujka Google . A tak poważnie, to wystarczy pasta lutownicza (taka do lutowania instalacji miedzianych). Pokrywasz pastą element który chcesz pocynować i podgrzewasz jakimś palnikiem. Ja mam taki i daje radę. Jak cyna się rozpuści na powierzchni elementu to kawałek mokrej tkaniny i wycieramy nadmiar. Powinna zostać cienka powłoka cyny, może nie udać za pierwszym razem - trzeba potrenować a efekty będą zadowalające. To taka domowa metoda. Można jeszcze chemicznie ale nie próbowałem bo ten sposób mi wystarcza. Po wszystkim można delikatnie spolerować na połysk i zabezpieczyć jakimś lakierem. Ja zostawiam surowy mat - taki mi się podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Faktycznie nie ma co cudować, do morsa będzie OK !!!Galwanizowanie i pokrywanie chemiczne zostawmy do bardziej pokręconychpowierzchni. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KALI Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Kali tu być , Kali krytykować innych , Kali nic nie pokazać . A może KALI nie ma parcia na klawiaturę i monitor. A odpowiedzi udzieliłem chłopakowi na priv. Koniec tematu. Sorki za off-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwek1981 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Kiedyś miałem dostęp do srebrzenia galwanicznego. Potem używałem tego:http://allegro.pl/srebrzenie-w-domu-zobacz-pasta-srebrzaca-i3171857123.htmlPowłoka nakładana galwanicznie jest oczywiście bez porównania lepsza, przede wszystkim wytrzymalsza, ale ta pasta też daje radę, choć po kilku-kilkunastu moczeniach w moich wodach srebro wyraźnie już ciemnieje.Minusem jest na pewno cena. Kiedy ja to kupowałem, to kosztowało 30 zł, a wcześniej bodajże 20 zł. Towar miał spore wzięcie, więc producent troszkę zaszalał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi